Į Lietuvą pateko vokiškas dioksinais užterštas pašarų priedas

Vokietijoje pagamintame pašarų

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 19, 2015, 11:50 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 5:55 PM

Taršą toksinėmis medžiagomis savikontrolės tyrimais nustatė pašarų priedą gaminusi Vokietijos įmonė „Grillo Zinkoxid GmbH“. Vokietijos atsakinga institucija, bendradarbiaudama su gamintoju, nedelsiant ėmėsi priemonių nesaugiems produktams atšaukti iš rinkos.

Remiantis Vokietijos atsakingos institucijos informacija, nesaugus pašarų priedas išplatintas Belgijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje ir Šveicarijoje. Be to, Vokietijos įmonėje „Salvana Tiernahrung GmbH“ šis dioksinais užterštas pašarų priedas buvo panaudotas pašarų premiksų gamyboje. Nustatyta, kad trys šių premiksų partijos (iš viso 4700 kg) buvo atvežtos ir į Lietuvą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams atlikus skubų tyrimą, išsiaiškinta, kad į mūsų šalį nesaugius premiksus įvežė UAB „Baltic waste management“ (Lietuva). Nedelsiant uždrausta naudoti nesaugių partijų premiksus pašarų produktų gamyboje ir tiekti į rinką.

Pasak VMVT pranešimo, dioksinai – politoksinių medžiagų grupė, turinti panašų poveikį gyvūnams ir žmogui. Jie ne tik gali susilpninti gyvūnų bei žmogaus organizmo imunitetą, bet ir sukelti onkologines ligas. Į organizmą patekę dioksinai kaupiasi organizmo riebaliniame audinyje, jie neigiamai veikia kepenis, imuninę ir nervų sistemas, dauginimosi funkcijas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.