Razinos iš Afganistano – užterštos

Nepasiekė prekyviečių

Vynuogės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vynuogės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 19, 2015, 1:29 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 5:37 PM

Atlikus tyrimus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, nustatyta, kad džiovintų vynuogių (razinų) mėginiuose ochratoksino A koncentracija viršijo leistiną normą. Rasta cheminių teršalų – 19 µg/kg, kai didžiausias leistinas šios toksinės medžiagos kiekis džiovintose vynuogėse yra 10 µg/kg.

Į Lietuvą šiuos produktus eksportavo UAB „Arimex“. Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė tiekti į rinką visą šių razinų siuntą ir nurodė ją saugiai sunaikinti arba grąžinti gamintojui.

Apie nesaugias džiovintas vynuoges iš Afganistano Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Europos Komisiją ir kaimynines šalis Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

Ochratoksinas A – tai pelėsinių grybų išskiriamos toksinės medžiagos. Dauguma riešutų, kai kurios grūdų rūšys, augančios šiltame ir drėgname klimate, džiovinti vaisiai gali būti užkrėsti pelėsiais, gaminančiais šiuos toksinus. Ochratoksinas A gali susidaryti ir sandėliuojant, jeigu produktai laikomi nepakankamai išdžiovinti, drėgnose ir nevėdinamose patalpose.

Nepasiekė prekyviečių

Nacionaliniam maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutui (NMVRVI) razinų partijoje radus didesnę nei leistina ochratoksino A normą, džiovintus vaisius ir riešutus tiekianti bendrovė „Arimex“ sustabdė šios produktų partijos tiekimą.

Bendrovė užtikrina, kad šios razinos nebuvo pasiekusios prekybos taškų, tad rizikos žmonių sveikatai nėra.

„Visų pirma, užtikriname, kad ši razinų partija nebuvo pasiekusi prekyviečių ir pirkėjų, tad jokios rizikos gyventojų sveikatai nekilo. Kaip ir įprastai, ši razinų partija iš tiekėjų, šiuo atveju, Afganistano, atkeliavo į Klaipėdos uostą, iš kur ir buvo paimtas mėginys. Paaiškėjus, kad razinose yra viršytas ochratoksino kiekis, nedelsiant priėmėme sprendimą neišleisti produkto į rinką. Krovinys net nebuvo atkeliavęs iki mūsų sandėlių“, – teigia bendrovės „Arimex“ direktorius Audrius Janiūnas.

„Užtikrinti produktų kokybę mus įpareigoja ne tik griežtos vidinės procedūros, bet ir 2013 m. įmonei suteiktas aukščiausio lygio sertifikatas, reiškiantis, kad „Arimex“ produkcija atitinka „BRC Food“ standarto reikalavimus, apimančius griežtą žaliavų įsigijimo kontrolę, gamybos procesą, produktų sandėliavimą. NMRVI nepatikrinus produkto, pagal savo vidines procedūras, darome tyrimus patys, nes siekiame, kad vartotojus pasiektų tik saugūs produktai“, – dėstė A.Janiūnas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.