Pakaunėje duris atvėrė Lietuvos pašto logistikos terminalas

Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) pašonėje, Ramučių kaime, duris atvėrė neseniai baigtas statyti naujasis bendrovės Lietuvos paštas logistikos centras.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 26, 2015, 3:20 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 4:58 AM

Kartu su antrine įmone „Baltic Post“ logistikos centre įsikursiantis Lietuvos paštas skaičiuoja, jog naujasis centras leis apdoroti dešimt kartų daugiau siuntų nei šiuo metu.

Plotas padidėjo dukart

Naujojo logistikos centro patalpos užima daugiau kaip 8,3 tūkst. kvadratinių metrų. Tai dukart daugiau nei šiuo metu turimas didžiausias Lietuvos pašto siuntų paskirstymo centras Vilniuje, Rodūnios plente.

Kartu su antrine įmone „Baltic Post“ logistikos centre įsikursiantis „Lietuvos paštas“ skaičiuoja, jog naujasis centras leis apdoroti dešimt kartų daugiau siuntų nei šiuo metu.

„Iki šiol Lietuvos paštas neturėjo vieno apskaitos ir skirstymo centro. Šis centras skirtas visai Lietuvai, siuntų rūšiavimui, skirstymui ir pristatymui į vietą. Pradėjus veikti šiam centrui tikimės, kad siuntų pristatymas šalies viduje pagreitės kelis kartus“, – sakė Lietuvos pašto generalinė direktorė Lina Minderienė.

Iki šiol siuntos buvo rūšiuojamos ir skirstomos sostinėje. Dėl šios priežasties iš Klaipėdos į Kauną siunčiami siuntiniai turėjo nukeliauti į Vilnių, o vėliau atgal į Kauną.

Pagreitės pašto darbas

Lietuvos pašto generalinė direktorė Lina Minderienė minėjo, jog terminalas pastatytas nekilnojamojo turto vystymo bendrovės lėšomis. Paštas pasirašė patalpų nuomos sutartį 15 metų su galimybe ją pratęsti.

„Šiuo metu versle gana plačiai taikomas patalpų nuomos modelis. Tai leidžia naudotis nekilnojamuoju turtu neinvestuoti į jį nuosavo kapitalo lėšų“, – sakė L.Minderienė.

Logistikos terminalas jau baigtas statyti, tačiau jame dar nėra sumontuota siuntų skirstymui skirta įranga. Tai ketinama padaryti iki kovo pabaigos, tada terminalas ims veikti visu pajėgumu.

Šiame logistikos centre bus apdorojamos ne tik per paštus, bet ir per kurjerius siunčiamos siuntos. Čia kurjeriai per vieną valandą galės apdoroti daugiau nei 7 tūkst. siuntų, kai šiuo metu per valandą apdorojama apie 450 siuntų.

Naujajame logistikos centre bus dešimt kartų daugiau pasikrovimo vietų tarpmiestiniam ir penkiolika kartų daugiau vietiniam kurjerių transportui. Taip pat bus sumontuotas modernus siuntų skirstymo konvejeris, viską aprėpianti vaizdo stebėjimo sistema, įrengtos atskiros patalpos siuntų rūšiavimui, saugojimui ir perkrovimui.

Lietuvos paštas skaičiuoja, jog pradėjus veikti naujajam logistikos centrui, papildomai bus sukurta per 30 naujų darbo vietų.

Daugėja siuntų iš Kinijos

Lietuvos pašto duomenimis, praėjusiais metais buvo gauta ir išsiųsta 53,6 mln. siuntų. Tai 2,3 proc. daugiau nei 2013-aisiais, kai per Lietuvos paštą buvo išsiųsta ir gauta beveik 52,4 mln. siuntų.

„Augančiam siuntų skaičiui įtakos turėjo dėl elektroninės prekybos daugiau kaip 14 proc. išaugęs gaunamų siuntų skaičius. Siunčiamų siuntų – tiek vidaus, tiek tarptautinių – skaičius praėjusiais metais išliko beveik nepakitęs, palyginti su 2013-iaisiais“, – sakė Lietuvos pašto Pašto operacijų tarnybos direktorė Rasa Radzevičienė.

Pasak R.Radzevičienės, praėjusiais metais daugiausia siuntų atkeliavo iš Kinijos. Iš šios šalies, kur gerai išvystyta elektroninė prekyba, 2014-aisiais buvo atsiųsta 47 proc. visų gautų siuntų.

Palyginus praėjusių ir 2013 metų populiariausių šalių, iš kurių atkeliauja daugiausia siuntų, penketukus, pokyčiai neesminiai – po Kinijos ir toliau rikiuojasi Lenkija, Vokietija, Latvija, tik Didžiąją Britaniją praėjusiais metais pakeitė Jungtinės Amerikos Valstijos.

Iš Lietuvos daugiausia siuntų siunčiama į Didžiąją Britaniją – 13 proc. nuo visų išsiunčiamų siuntų. Nedaug atsilieka ir Rusija – 12 proc.

Tarp populiariausių šalių, į kurias keliauja siuntos iš Lietuvos, taip pat yra Vokietija, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Latvija.

Žengė į tarptautinę rinką

Lietuvos pašto generalinė direktorė L.Minderienė minėjo, jog veikiant siuntų rinkoje, kurioje nemažai stiprių konkurentų, būtina pasitempti.

„Kai rinkoje rinktis yra iš ko, klientas renkasi paslaugos tiekėją atsižvelgdamas į kainą bei kokybę. Mes orientuojamės į aukštą kokybę. Tai nėra visiškai pigu, tačiau kainą prieinama ir atitinkamai gera paslaugos kokybė. Klientai neretai sutinka palaukti kelias dienas, tačiau jie nori būti tikri, kad siuntą tikrai gaus“, – lrytas.lt sakė L.Minderienė.

Lietuvos paštas veikia ne tik šalies rinkoje, bet ir dirba su partneriais iš užsienio. Gaunamas siuntų srautas, kuris vėliau išsiunčiamas į kitas šalis.

„Jaučiama ženkli srautų didėjimo tendencija. Nuo praėjusių metų birželio pradėjome dirbti su Kinija. Mums tai nauja veikla, naujas iššūkis, leidžiantis užsidirbti tarptautinėje rinkoje“, – sakė L.Minderienė.

Lietuvos paštas užtikrina iš Kinijos atkeliaujančių siuntų pristatymą tiek į ES nares, tiek į Rusiją, Baltarusiją ir kitas valstybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.