Šiaulių valdžios numylėtinius sutramdė tik teismas

Šiaurės Lietuvoje pelningiausią kąsnį pernai gavusi bendrovė „Specializuotas transportas" tuo džiaugėsi neilgai. Aukščiausiasis teismas (AT) priėmė jai nepalankią nutartį, todėl Šiaulių miestui teks skelbti naują konkursą atliekų vežėjui parinkti.

„Specializuotas transportas“ išgarsėjo ir tuo, kad atliekas iš Šiaulių gabeno reikalavimų neatitinkančiais šiukšliavežiais.<br>G.Šiupario nuotr.
„Specializuotas transportas“ išgarsėjo ir tuo, kad atliekas iš Šiaulių gabeno reikalavimų neatitinkančiais šiukšliavežiais.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Feb 27, 2015, 2:07 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:57 AM

„Nutartis mus tenkina, bet dar nežinome, ar bandysime išieškoti nuostolius iš savivaldybės, – sakė AT kasacinį skundą pateikusios ir bylą laimėjusios bendrovės „Ekonovus“ direktoriaus pavaduotojas Raimundas Žigas. – Aišku tik tai, kad mes būtinai dalyvausime būsimame konkurse.“

Beveik metus teismuose teisybės ieškojusiai Vilniaus įmonei „Ekonovus“ pavyko įrodyti, kad iš konkurso laimėtojų buvo pašalinta nepagrįstai. AT įpareigojo Šiaulių miesto savivaldybę ir bendrovę „Specializuotas transportas“ atlyginti bylos laimėtojai bylinėjimosi išlaidas.

Vilniečiams palankus teismo sprendimas nesugrąžino teisės Šiauliuose vežti atliekas. Tačiau savivaldybė įpareigota skubiai skelbti naują konkursą – sutarties terminas nuo penkerių metų sutrumpintas iki šių metų rugsėjo 5-osios.

Surengti konkursą nesisekė

Šiauliai ilgai buvo išskirtinis miestas, nes jame nuo pat 2006 metų atliekos buvo vežamos be konkurso. Valdininkai lyg ir stengėsi jį surengti, tačiau kiekvienas bandymas baigdavosi bylinėjimusi su pretenzijų nestokojančiais dalyviais.

Schema veikė be priekaištų, rinką buvo pasidalijusios dvi vietos įmonės – „Švarinta“ ir „Specializuotas transportas“. Jos surinkdavo ir išveždavo šiukšles iš miesto pagal laikinąsias sutartis.

2013 m. rugsėjį konkursas pagaliau įvyko, bet jo rengėjai apstulbo: laimėtoju teko skelbti ne išskirtinio politikų palankumo sulaukiančią bendrovę „Specializuotas transportas“, o mažesnę kainą pasiūliusią įmonę „Ekonovus“.

Rezultatai parodė, kad konkursas seniai buvo būtinas – per jį kaina sumenko nuo 25,5 iki 20 eurų (be pridėtinės vertės mokesčio) už išvežtų atliekų toną.

Laimėtojas buvo nušalintas

„Lietuvos ryto“ duomenimis, savivaldybėje buvo kilęs nemenkas bruzdesys, mat iki konkurso net neabejota, kad laimės „Specializuotas transportas“.

Pastaroji įmonė kreipėsi į teismą ir apskundė konkurso rezultatus.

Nurodyta, kad konkurentai neįrodė galintys vežti buityje susidarančias pavojingas atliekas. Ieškinį vietos teismas patenkino, todėl savivaldybė nugalėtoju paskelbė „Specializuotą transportą“.

Vilniečiai buvo priblokšti, nes konkurso sąlygose iš viso nebuvo minimas leidimas pavojingoms atliekoms gabenti.

Išgirdo Seimo narius

„Ekonovus“ kreipėsi į aukštesnės instancijos teismą, kad būtų panaikintas Šiaulių apygardos teismo sprendimas.

Nors sprendimas dėl laimėtojo nušalinimo teisiškai dar net nebuvo įsigaliojęs, Šiaulių valdžia nusprendė nelaukti ir skubiai pasirašyti sutartį su įmone „Specializuotas transportas“.

Taip elgtis ją viešai paragino parlamentarai Edvardas Žakaris ir Valerijus Simulikas, pernai kovo 5 dieną atsiuntę oficialų raštą į savivaldybę.

Seimo narių stumtelėtas tuometis savivaldybės administracijos direktorius Gedeminas Vyšniauskas nedvejojo – kitą dieną padėjo parašą ant milijoninės vertės sutarties.

Netrukus paaiškėjo, kad įsipareigojimų nevykdo ir pats laimėtojas. Antstolis užfiksavo, kad „Specializuotas transportas“ atliekas iš Šiaulių miesto gabena ir „Euro 4“ ekologinių reikalavimų neatitinkančiais šiukšliavežiais.

To nepaneigė ir įmonės direktorius Rolandas Stanys ir pripažino, kad dirba ir senesni šiukšliavežiai: „Technika genda, o šiukšles išvežti vis tiek reikia – neleisime paskęsti jose miestui.“

Du konservatoriai dirbo ranka rankon

Bendrovė „Specializuotas transportas“ garsėja tuo, kad jai rodomas išskirtinis miesto valdžios palankumas, – įmonė prižiūri kapines, veža atliekas, valo gatves ir šaligatvius.

Tai pernelyg nestebina – buvęs šios įmonės direktorius Arūnas Adomaitis vadovauja Šiaulių miesto savivaldybės Ūkio skyriui.

Šiauliečiams jokia paslaptis, kad „Specializuoto transporto“ direktorius R.Stanys ir ilgametis savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius yra tos pačios partijos nariai – konservatoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.