Turime savo parmezaną: „Liliputas“ pateko į ypatingą sąrašą

Lietuviškas sūris „Liliputas“ įtrauktas į ES saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registrą, suteikiant teisę šį produktą žymėti specialiu ženklu, kurį pripažįsta visos ES šalys.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-02-27 09:31, atnaujinta 2018-01-12 03:57

Tai jau 7-asis lietuviškas produktas, kuriam suteikiama speciali ES apsauga. Iki šiol tradiciniais ir išskirtiniais gaminiais, kurie gali būti specialiai ženklinami, Europos Komisija buvo pripažinusi šešis Lietuvoje gaminamus produktus: Daujėnų naminę duoną, žemaitišką kastinį, Stakliškių midų, lietuvišką varškės sūrį, Seinų-Lazdijų krašto medų ir lietuvišką skilandį.

Visoje ES tokių produkte sąraše yra daugiau kaip 1,2 tūkst. įvairių sūrio, mėsos, vaisių ir daržovių, konditerijos gaminių. Daugiausiai jų įregistravusios Italija ir Prancūzija.

Komisijos reglamente, kuriuo nutarta, kad pavadinimą „Liliputas“ reikėtų įregistruoti kaip saugomą geografinę nuorodą, nurodyta, jog, nors pavadinimo „Liliputas“ kilmę lėmė mažas sūrio, kurį jis apibūdina, dydis, ir pats pavadinimas neturi geografinio aspekto, Lietuvoje jis asocijuojamas su gamybos vietove.

Lietuvoje pavadinimas „Liliputas“ yra neabejotinai susijęs su rankų darbo puskiečiu fermentuotu aukštos kokybės Belvederio kaime gaminamu sūriu. Specifinį skonį ir kvapą jam suteikia nokinimas mažose galvose, veikiant vidinei mikroflorai ir tam tikram mikroskopiniam grybui, kuris susidaro geografinės vietovės rūsiuose. Šis Belvederio kaimo rūsiams būdingas grybas suteikia sūriui „Liliputas“ savitą pienarūgštį, gaivų skonį ir kvapą. Reglamente nurodoma, kad šioje vietovėje susidarė specialios šiam grybui išlikti reikalingos sąlygos. Be to, tai, kad sūris yra rankų darbo ir gaminamas nemechaniniu būdu, taip pat padeda išsaugoti grybą ir jam atsirasti.

Į saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registrą įtraukiami produktai, pasižymintys tam tikru išskirtinumu – jų kilmė susijusi su konkrečiu geografiniu regionu (pavyzdžiui, Parmos kumpis, Bordo vynas, sūris „Parmigiano Regiano“) ir išskirtinumą lemia tos geografinės vietovės ypatybės pavyzdžiui, klimatas, augančių augalų savybės ir kt. ES lygmeniu suteikiant tam tikriems produktams išskirtinę apsaugą, yra pripažįstama ES valstybių narių ir jose pagal istoriškai susiformavusias tradicijas gaminamų produktų įvairovė, akcentuojamas šalies ar tam tikro jos regiono autentiškumas. Specialus ženklinimas (garantuotas tradicinis gaminys, saugoma geografinė ir kilmės nuoroda) suteikia vartotojui patikimą informaciją apie produkto gamybos vietą, metodą ir kilmę, taip pat užtikrina sąžiningą konkurenciją gamintojams. Tokiu būdu stiprinamas gamintojų ir šalies įvaizdis, puoselėjamos valstybių narių senosios tradicijos.

Komisijos reglamentas, kuriuo į saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registrą įtraukiamas pavadinimas „Liliputas“, priimtas 2015 m. vasario 24 d., Europos Sąjungos oficialiajame leidinyje paskelbtas vasario 25 d., įsigalioja dvidešimtą dieną po jo paskelbimo.

Skaitykite verslo naujienas ir mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.