Akcizai rūkalams ir svaigalams padidėjo, bet ar didės algos?

„Cigarečių kainos man nerūpi. Nerūkau. Tačiau taip pat turiu silpnybių. Per dieną kavai išleidžiu mažiausiai 2 eurus. Kava juk brangi. Net brangesnė nei kokioje nors Londono centro kavinėje“, – sostinėje, Vilniaus gatvėje esančioje „Iki“ parduotuvėje patikino moteris.

Tik toks rūkalių „protestas“ prieš kylančias cigarečių kainas – rūko ir ten, kur draudžiama.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tik toks rūkalių „protestas“ prieš kylančias cigarečių kainas – rūko ir ten, kur draudžiama.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Mar 1, 2015, 1:32 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 11:19 PM

Tiems, kurie prie kavos dar sutraukia ir vieną kitą dūmą, už cigaretes netrukus teks mokėti brangiau. Nuo kovo 1-osios akcizas joms didėja 4,9 proc. Parduotuvės akimirksniu dar neperrašė kainų, nes turi išparduoti visa tai, kas susikaupė lentynose. O kai tai padarys, rūkaliams teks praryti ne itin gardų kąsnį.

Už pakelį „Malboro“ ar „Kent“, kurie šiuo metu kainuoja 2,95 euro, teks0 mokėti 3,09 euro. Iki šiol 2,72 euro kainavusio „Winston“ pavasarinė kaina suksis apie 2,86 euro.

13-14 euro centų – tarsi nedaug. Bet, pavyzdžiui, ūkininkui tiek mokama už kilogramą pieno. Palepinus įprotį viską paversti ankstesne valiuta, tai juk 0,59 lito.

„Kol kas žmonės nesiskundžia. Perka kaip pirkę cigaretes, – po vieną kitą pakelį. Neatrodo, kad ketinta jų prisipirkti daugiau – ateičiai“, – pratarė „Iki“ kasininkas.

Netrukus šiek tiek brangiau kainuos ir alkoholis. Nuo kovo 1-osios akcizas jam didėja 0,2-8 proc. Tad kai kurie svaigalai pabrangs kone dešimtadaliu. Ar verta jo atsargų kuo skubiau prisikraut į spinteles valgomajame? Vargu. Juk trokštančių skrandis vis tiek ilgai neištvertų pagundos.

Nieko nepadarysi – rūkalai ir svaigalai privalo papildyti valstybės biudžeto krepšį. Taip dar pernai rudenį nutarė Seimas, skubos tvarka priėmęs Akcizų įstatymo pataisas.

Alkoholio akcizas didinamas siekiant daugiau surinkti pinigų, skirtų biudžetininkų algoms padidinti.

Cigarečių akcizas didėja dėl kitokių priežasčių.

Lietuva iki 2018 metų turi pasiekti Europos Sąjungos nustatytą minimalų tarifą – ne mažiau 90,07 euro už 1 tūkst. cigarečių. Nuo kovo pirmos šis akcizas siekia 74,14 euro. Tad cigaretės ir vėliau brangs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.