Verslininkus liūdina vis dar taupantys amerikiečiai

Jungtinių Valstijų gyventojų išlaidos vidaus rinkoje sausį mažėjo antrąjį mėnesį iš eilės – namų ūkiai ir toliau atsisako pirkinių, tikėdamiesi sutaupyti dar daugiau lėšų netikėtai žymiai kritus degalų kainoms. Apie tai praneša „Reuters“.

Amerikiečiai santaupas vis dažniau leidžia ne daiktams, o neša jas į banką.<br>123rf.com
Amerikiečiai santaupas vis dažniau leidžia ne daiktams, o neša jas į banką.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 3, 2015, 10:21 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:09 PM

Naujausi duomenys parodė, kad vasarį sumenko ir aktyvumas apdirbamojoje pramonėje, o pirmąjį metų mėnesį itin smuko statybų sektoriaus išlaidos. Tokia statistika patvirtina, kad regiono ekonomikos augimas pirmojo šių metų ketvirčio pradžioje ėmė kristi.

„Po stipraus antrojo praėjusių metų pusmečio pirmąjį ketvirtį augimas silpsta. Visos santaupos, susidariusios atpigus dujoms, keliauja į bankus, o ne yra išleidžiamos“, – nurodo banko „Standard Chartered“ padalinio Niujorke ekonomistas Thomas Costergas.

Vartojimas šalies vidaus rinkoje, sudarantis daugiau kaip du trečdalius JAV ekonomikos aktyvumo, gruodžio-sausio mėnesiais krito 0,2 proc. Paskutinįjį 2014 metų mėnesį jis sumenko 0,3 proc.

Ši statistika bei JAV prekybos departamento sausį užregistruotas 1,1 proc. statybų sektoriaus įmonių išlaidų nuosmukis privertė kai kuriuos ekonomistus sumažinti savo pirmojo ketvirčio prognozes.

Bankas „Morgan Stanley“ mažina savo sausio-kovo laikotarpio augimo prognozes 0,5 procentinio punkto, t. y. nurodo, kad, palyginti su tuo pačiu pernykščiu laikotarpiu, rodiklis turėtų kilstelėti 2,3 proc. Savo ruožtu privati įmonė „Macroeconomic Advisers“ analogiškas savo prognozes sumažino nuo 2,3 iki 2,1 proc.

Antrąjį 2014 metų pusmetį Jungtinių Valstijų ekonomikos augimas sudarė 3,6 proc., daugiausiai įtakos rodiklio padidėjimui turėjo būtent vartojimas vidaus rinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.