Euro zoną užlies pinigų jūra

Jau kovo 9 dieną euro zoną užlies pirmoji pinigų injekcija. Europos centrinis bankas (ECB) pradės supirkinėti euro zonos valstybių obligacijas. Taip startuos kiekybinio skatinimo programa, populiariai vadinama pinigų spausdinimo planu.

Euras svarbaus susitikimo išvakarėse puolė į žemumas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Euras svarbaus susitikimo išvakarėse puolė į žemumas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 5, 2015, 9:51 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 1:53 PM

Euro zonos ekonomikai paskatinti nutarta išleisti 1 trilijoną eurų, kuriais galėtų būti finansuojamas verslas. Tikimasi, kad tai iš mirties taško išjudins ir infliaciją euro zonoje. Kitą savaitę į rinkas bus įlieta 60 milijardų eurų. Tai ketvirtadienį spaudos konferencijoje paskelbė ECB vadovas Mario Draghi

Jo teigimu, žemos naftos kainos bei pranešimai apie naujas skatinimo priemones jau paskatino euro zonos ekonomiką. Todėl ECB pagerino euro zonos šių metų BVP augimo prognozę nuo 1 iki 1,5 proc. Geresni lūkesčiai ir dėl kitų metų.   Kaip ir tikėtasi, ECB ketvirtadienį nepakeitė pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų normos, kuri, kaip ir anksčiau, sudaro vos 0,05 procento.

Taip pat nepakeistos ir dvi kitos normos: palūkanų norma, naudojantis indėlių galimybe, kaip ir anksčiau, sudaro minus 0,2 proc., o palūkanų norma, naudojantis ribinio skolinimosi galimybe, tebesudaro 0,3 procento. Rinkoms laukiant naujienų iš ECB, euro kursas puolė į rekordines žemumas. Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu trečiadienį vakarinės prekybos metu nukrito iki 1,1083 JAV dolerio, žemiausio rodiklio nuo 2003 m. rugsėjo. Kaip informuoja „Bloomberg“, Europos valiutos susilpnėjimas yra susijęs ir su neigiama euro zonos paslaugų sektoriaus vasario mėnesio ataskaita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.