Kavinės jau atsuko nugarą blogam orui, – prekiaus ir lauke

Lauko kavinių maratonas, didžiuosiuose šalies miestuose prasidedantis balandžio-gegužės mėnesiais, šiais metais kaip niekada ankstyvas. Jei kasmet verslininkai plūsdavo į savivaldybes leidimų įrengti lauko kavines gerokai įpusėjus pavasariui, šiemet pirmieji interesantai į duris beldėsi vos pasibaigus kalendorinei žiemai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 9, 2015, 2:54 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 4:00 AM

Vilniuje jau išduoti leidimai 15 verslininkų, Kaune – 6, Klaipėdoje – 4. Ypač tokia tendencija stebisi Klaipėdos savivaldybės atstovai, įpratę vietos verslininkams dėl atšiauraus pajūrio oro išduoti leidimus daug vėliau nei tai daro Vilniaus ar Kauno savivaldybės.

„Oficialus vasaros sezonas Klaipėdoje prasideda gegužės 1 d. ir baigiasi rugsėjo 30-ąją, tačiau šiemet jau gavome ir patenkinome pirmuosius prašymus įrengti keturias lauko kavines, iš jų net 3 leidimai išduoti senamiestyje įsikūrusioms kavinėms“, – sakė Klaipėdos miesto savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolanta Uptienė.

Jos teigimu, iš anksto pasirūpinti leidimais šiemet suskubo tos kavinės, kurios pageidavo galimybės lankytojus aptarnauti ir per šaltąjį sezoną.

Anot specialistės, dažniausiai teikti prašymus pradedama balandžio pabaigoje arba gegužės mėnesį, prasidėjus aktyvesniems turistų srautams, tad šiais metais ankstyvi verslininkai nustebino.

Pasak Klaipėdos senamiestyje įsikūrusių bendrovės „Amber food“ restoranų rinkodaros vadovės Linos Nikonovaitės, pirmųjų lauko terasų lankytojų dažniausiai sulaukiama balandžio viduryje, todėl tikėtina, kad iš anksto rūpintis leidimais verslininkai neskuba dėl vėluojančio pavasario.

„Pirmieji lankytojai senamiesčio kavinėse pasirodo vidutinei dienos temperatūrai šoktelėjus bent iki 10 laipsnių šilumos, kai jau galima pasimėgauti ne tik spinduliais, bet ir gaiva, sklindančia nuo greta tekančios Danės upės“, – sakė L.Nikonovaitė.

Vis dėlto, įrengus įprastas lauko terasas, atsiranda ir rizika susidurti su gamtos išdaigomis – liūtys, uraganai ir dideli vėjai pavasarį pajūryje ypač dažni, tad žalos padaroma ne tik kavinių savininkams, bet ir lankytojams.

Ši priežastis – viena dažniausių, kodėl vos prasidėjus pavasariui kavinės neskuba išnešti staliukų į lauką.

Anot L.Nikonovaitės, bendrovei „Amber food“ priklausantis baras „Beer Garden“ šiemet pasirinko kitokį sprendimą – įrengė lauko terasą, kurioje jau dabar gali prisėsti lankytojai.

L.Nikonovaitės teigimu, terasa turi savivaldybės leidimą ir žiemos sezonui, tad pasibaigus vasaros sezonui, nebus išmontuojama. Į šiais metais duris atvėrusią „žiemos" terasą investuota 10 tūkst. eurų, jos plotas – 130 kv. m.

„Aktyvų norą mėgautis maistu lauke pastebėjome pagal mūsų restoranuose įrengtas lauko terasas aplankančių klientų srautus – staliukus atviroje erdvėje jie „nusėda“ įpusėjus pavasariui.

Net jei oras vėsesnis, lankytojai mieliau apsigaubia šiltais apklotais nei pietauja restorano viduje. Deja, permainingas lietuviškas klimatas saulės spinduliais mėgautis leidžia ribotą laiką, todėl ieškojome sprendimo, kaip įgyvendinti galimybę pietauti lauke visus metus.

Rasti atsakymą padėjo nuo užsienio restoranų nusižiūrėta technologija – šildomos lauko terasos. Orą naujoje žiemos terasoje iki +20 laipsnių sušildys specialus šildytuvas, kūrenamas malkomis ir infraraudonųjų spindulių lempos“, – sako L. Nikonovaitė. Anot jos, terasos lankytojams striukių ir apklotų neprireiks ištisus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.