Turtingoje Kalifornijoje vanduo tapo deficitu

Vienoje žinomiausių ir turistų mėgstamiausių JAV valstijų jau ketvirtus metus tęsiasi sausra, todėl vandenį taupyti tenka itin griežtai. Tai labai nepatinka kanapių augintojams. Upės ir ežerai išsekę, kai kurie šuliniai tušti.  Vanduo tapo bene geidžiamiausia preke visoje Kalifornijoje.

Įprastas pastarųjų metų vaizdas Kalifornijoje: ten, kur anksčiau švartuodavosi laivai, dabar tėra išdžiūvusi žemė.<br>AP nuotr.
Įprastas pastarųjų metų vaizdas Kalifornijoje: ten, kur anksčiau švartuodavosi laivai, dabar tėra išdžiūvusi žemė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 9:57 PM

Kanapėms reikia vandens

Kai yra toks vandens deficitas, nelabai stebina tai, kad pradedama jį net vogti. Mat daugelyje miestų ir miestelių jo naudojimas smarkiai ribojamas.

Tai itin neparanku kanapių augintojams. Kalifornijoje dar nuo 1996 metų įteisintas marihuanos naudojimas medicinos tikslais, o vėliau išvis buvo atleisti varžtai. Todėl daug kas legaliai arba nelegaliai ėmė auginti kanapes.

Šiems augalams reikia daug vandens: vienam daigui – net iki 30 litrų per dieną. O kai jo stinga, tenka pasirūpinti visais įmanomais būdais.

Vagysčių mastas – milžiniškas

Rytų įlankos vietovės valdžia neseniai paskelbė, kad kanapių augintojai buvo prisijungę prie vietos bažnyčios vandentiekio ir nelegaliai pumpavo jai skirtą vandenį.

Kalifornijos valstijos pareigūnai apskaičiavo, kad kanapių plantacijų šeimininkai praėjusiais metais iš viso nelegaliai sunaudojo daugiau nei 4,5 mln. kubinių metrų vandens.

Kiek tai yra? Pavyzdžiui, didžiausia Lietuvos vandentvarkos įmonė „Vilniaus vandenys“ per parą vartotojams patiekia 90 tūkst. kubinių metrų vandens. Tad tiek, kiek pavogta Kalifornijoje, sostinei ir jos apylinkėms užtektų vos ne dviem mėnesiams.

Kalifornijoje vandenį vagia ne tik kanapių augintojai: San Ramone buvo nubausta statybų bendrovė, nulaužusi hidranto užraktą ir prisipumpavusi 2500 kubinių metrų vandens. San Chuano mieste kažkas ištuštino net ugniagesių automobilių talpyklas.

Rengia naujus ribojimus

Todėl daugelyje šio regiono vietovių smarkiai didinamos baudos už nelegalų vandens vartojimą.

Rytų įlankos valdžia dėl didesnių baudų ketina apsispręsti jau kitą mėnesį, o gretimame rajone dar gruodį jos buvo pakeltos dešimt sykių: už nelegalų prisijungimą pirmą kartą gresia 250, o antrą kartą – jau 500 JAV dolerių (465 eurų) bauda.

Kalifornijos gubernatorius Jerry Brownas dar anksčiau iškėlė tikslą sumažinti vandens vartojimą penktadaliu, kol baigsis sausringi metai ir jo lygis atsikurs.

Kol kas toks planas neįgyvendintas: šių metų sausį vandens suvartota tik 8,8 proc. mažiau nei prieš dvejus metus.

Todėl vietos valdžia ketina taikyti dar griežtesnius ribojimus. Pavyzdžiui, bus leista dar rečiau laistyti veją.

Restoranuose norima įvesti tvarką, kad vanduo klientui būtų patiekiamas ne išsyk prisėdus prie stalo, o tiktai pareikalavus. („Faz.de“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.