Dėl Rusijos politikos Lietuvoje krito stintų kaina

Stintas pradėję traukti pamario žvejai tikisi geresnio laimikio nei pernai, kai stintmetis buvo bene prasčiausias per paskutinius 30 metų. Tačiau šiemet gana stipriai krito stintų kaina, nes pamaryje nepasirodė šių žuvelių supirkėjų iš kaimyninių šalių.

Žvejai tikisi, kad šiemet stintų laimikiai bus geresni nei pernai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvejai tikisi, kad šiemet stintų laimikiai bus geresni nei pernai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kažukauskienė, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Mar 14, 2015, 4:26 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 10:55 AM

Tinklus Rusnės žvejai šiemet sako pradėję mesti jau kovo pradžioje – maždaug savaite anksčiau nei įprastai. Pirmieji laimikiai, pasak žvejų, buvo itin menki, tačiau pastarosiomis dienomis stintų pradėjo daugėti.

„Dėkui Dievui, oras truputį sušilo – laimikį jau po truputėlį pradėjome pagauti. Penktadienio naktį pagavau 200 kg, o šeštadienio naktį – 250 kg“, – pasakoja žvejybos įmonės vadovas Arūnas Jermolajevas.

Žvejai tikisi, kad šiemet stintų laimikiai bus geresni nei pernai, kai visos pamaryje žvejojančios įmonės sugavo mažiau nei 70 tonų. Pasak žvejų, tai buvę prasčiausi metai per pastaruosius tris dešimtmečius. Auksiniais jie vadina 2012-uosius, kai į pamario žvejų tinklus papuolė net 420 tonų stintų.

Žvejybos vietas Nemuno žemupio upėse žvejai turi išsipirkti aukcione. Kai kurios atsieina net iki 3 tūkst. eurų. Įmonėms reikia mokėti ir algas darbuotojams, mokesčius valstybei, o stintų kaina šiemet, palyginus su pernai, nukrito visu euru už kilogramą.

„Rusija nebesuperka stintų – uždarė sienas. Todėl ir latviai, ir estai nebeatvažiuoja. Savo stintas bandome realizuoti Lietuvos rinkoje“, – aiškina žvejybos įmonės vadovas Giedrius Griciūnas.

A.Jermolajevas atkreipė dėmesį, jog Lietuvos rinka nėra pakankamai didelė, kad galėtų išpirkti sugaunamą laimikį.

„Lietuva nėra tokia didelė. Žmonės neturi pinigų, kad pirktų brangią žuvį. Kadangi ši žuvis gaudoma tik 2–3 savaites, ji turi savo kainą. Žmonės negali sau leisti nusipirkti daugiau. Perka vieną kartą pavalgymui“, – tvirtina A.Jermolajevas.

Rusnės žvejai už 1 kg stintos prašo 1,5–2 eurų. Uostamiesčio turgavietėse už šias žuveles prašoma maždaug dukart daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.