Į ekologišką ūkį miestiečiai traukia kaip į muziejų

Švenčionių rajone ūkininkaujantis Giedrius Čičiurka jau pokalbio pradžioje pripažįsta – ekologinių daržovių auginimas Lietuvoje pilnas nuosmukių ir pakilimų. Kai jis prieš 16 metų pradėjo ekologiškai ūkininkauti, mažai kas tikėjo šios veiklos perspektyvomis, o dauguma vartotojų Lietuvoje tik dabar atranda ekologijos idėjų vertę. „Jeigu ne Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programos „Ekologinis ūkininkavimas“ parama, būtų dar sunkiau, – sako ūkininkas ir, kiek pagalvojęs, priduria, – vis dėlto tikiu, kad ekologijos laukia šviesi ateitis – ateityje lietuviai gyvens vis sveikiau ir rinksis daugiau ekologiškų maisto produktų.“

Ateityje lietuviai gyvens vis sveikiau ir rinksis daugiau ekologiškų maisto produktų.<br>V.Balkūno nuotr.
Ateityje lietuviai gyvens vis sveikiau ir rinksis daugiau ekologiškų maisto produktų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 15, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 11:50 PM

Tradicinio ūkininkavimo net nesvarstė

Pirma Giedriaus Čičiurkos ūkyje užaugusi daržovė buvo ekologiškas svogūnas. Šiandien svogūnai auginami net 1 ha iš 23 ha ekologinio ūkio ploto. „Auginu, kas auga geriausiai, nes mūsų žemės nėra labai derlingos, – aiškina tokį pasirinkimą ūkininkas. – O svogūnams juk nieko nereikia. Vienoje vietoje jie gali augti iki 10 metų. Aišku, vieni metai būna geresni, kiti blogesni – bet be nuostolių nieko nebūna.“ Ūkininkas augina ne tik svogūnus, bet ir bulves, kitas daržoves, javus ir net uogas.

Ponas Giedrius pasakoja, kad nuo pat pradžių buvo apsisprendęs ūkininkauti tik ekologiškai ir niekada nesvarstė tradicinio ūkininkavimo galimybės: „Visada norėjau vystyti kitokį ūkį. Pagal specialybę esu virėjas, gal dėl tokios profesijos ir atsirado noras skatinti žmones sveikiau maitintis ir sveikiau gyventi. Todėl pasirinkau ekologinę žemdirbystę.“

Prisidėjo ir ekologijos mada

Pradžia lengva nebuvo. „Buvo iš tikrųjų gūdūs 99-ieji. Pradėti ekologiškai ūkininkauti buvo sunku. Daug kas apie tokį dalyką nebuvo net girdėjęs. Klausė, kam išvis pasirinkau šį kelią. Strigo ir produkcijos realizacija. Ačiū Dievui, atlaikėme“, – sako G.Čičiurka.

Paties ūkininko darbas buvo vainikuotas apčiuopiama sėkme taip pat negreitai. Pirmą kartą didėjantį susidomėjimą ekologine produkcija G.Čičiurka sako pajutęs 2007 m., „laiku iki krizės.“ Tuomet pasisekė pasirašyti sutartį su vienu iš didžiausių šalyje prekybos centrų: „Tada jau pagal pardavimus pamatėme, kad žmonės pradėjo vartoti daugiau ekologinių daržovių.“

Pašnekovas nevengia to sieti su ekologijos mada: „Aišku, ne visi žmonės suprato, ką reiškia ta ekologija, bet, vienas nuo kito nusižiūrėdami, priprato. O dabar jau matome, kad žmonės perprato ekologiją, suvokė, kad valgo tai, ką galima užauginti švariai.“ Ūkininkas įsitikinęs, kad dabar kai kurie pirkėjai jau vien iš produkto skonio gali suprasti, ar šis augintas ekologiškai.

Pasirinkai tokią sritį – malonėk stengtis

Viskas, kas užauga G.Čičiurkos ūkyje – sertifikuojama: „Pats sertifikavimas nėra lengvas. Tam, kad atitiktum aukštus reikalavimus, Europos Sąjungos standartus, reikia pasistengti. Bet mes tam buvome pasiruošę nuo pat pradžių. Viskas teisinga – pasirinkai tokią sritį, malonėk ir stengtis. Savo vietą po saule išsikovoti sunku. Jeigu nori, kad tavo daržoves pirktų, reikia nueiti ilgą kelią. Štai neseniai mūsų svogūnus vežė tikrinti į Vokietiją, gavome atsakymus – jie visiškai švarūs. Bet atsakomybė vis tiek didelė. Jeigu kas nors būtų ne taip, ekologinis ūkininkavimas tuoj pat pasibaigtų.“

Nors pono Giedriaus ūkis įspūdingas tiek dėl produkcijos gausos, tiek dėl įdirbio, šeimininkas skuba patikinti – ūkio pajėgumai kol kas eksportui per maži. „Ekologiškų daržovių poreikis nuolat didėja. Vos spėjame „priauginti“ Lietuvai.“ Atskleidžia, kad net norėdamas dabar daržovių negalėtų išvežti – dauguma jų iškeliauja į pirkėjų namus tiesiai iš ūkio.

Į šiltnamį – kaip į muziejų

Pasiteiravus, kaip gelbėjasi nuo darbo rutinos, pašnekovas gūžteli pečiais – „kad mano hobis ir yra daržovių auginimas. Žinoma, kartais „pabėgu“ į teatrą, patinka keliauti, esu nemažai kur pabuvojęs Europoje.“ Jau netrukus pokalbis vėl grįžta prie ūkio: „Kai kam, pavyzdžiui, mūsų šiltnamiai irgi kaip muziejus“, – juokiasi ponas Giedrius. Paaiškina, kad visus susidomėjusius produkcija mielai pasikviečia į ūkį ir jį aprodo. „Kaip ir ką auginame niekada neslepiame. Viską aprodome, vedame per laukus, į šiltnamius. Miestiečiams jie tikrai kaip muziejus. Mes dar papasakojame, parodome, kaip kas auga, tai išvyksta pasisėmę naujų žinių.“

Beje, tiek teoriškai, tiek praktiškai būtent su vartotojų švietimu ekologijos tema G.Čičiurka sieja daugiausia vilčių: „Ir per televizorių vis dažniau pasakoja apie ekologišką maistą, ir prekybos centruose atsiranda vis daugiau vietų, skirtų ekologiškiems produktams. Žmonės vis geriau supranta, kas yra švarus, lietuviškas maistas“, – teigia Giedrius Čičiurka.

Daugiau informacijos apie įsipareigojimus pagal KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programą „Ekologinis ūkininkavimas“ galima rasti Nacionalinės mokėjimo agentūros svetainėje. Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.