Ekologiško aliejaus ūkyje sukasi kelios kartos

Lazdijų rajone gyvenantis ir kelias šeimynykščių kartas ūkininkavimu užkrėtęs Edmundas Henrikas Jastramskas apylinkėse žinomas kaip įvairių ekologiškų aliejų gamintojas. Vyras tikina, kad jo produktai – ne tik sveiki ir vitaminingi, bet ir kuo puikiausiai tinka grožio procedūroms.

Aliejus gaminamas iš rapsų, saulėgrąžų, linų sėmenų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aliejus gaminamas iš rapsų, saulėgrąžų, linų sėmenų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-16 16:12, atnaujinta 2018-01-09 19:59

Nuo 1989 m. ūkininkauti pradėjęs E.H.Jastramskas prieš dešimtmetį susidomėjo ekologija. Nuo to laiko vyras nenaudoja ekologiniuose ūkiuose draudžiamų cheminių preparatų, augina sertifikuotas augalines kultūras. Ūkininkas nuolat plėtė savo ūkį – tam žingsniui, pasak pašnekovo, padėjo ne tik darnus šeimos narių darbas, bet ir Europos Sąjungos paramos lėšos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą (KPP).

Ieško šiuolaikinių sprendimų

Jastramskų ūkininkavimo istorija prasidėjo dar tuomet, kai E.H.Jastramsko senelis, garsus statinių bei kubilų meistras, nusprendė įkurti savo ūkį. Šį palikimą vėliau perėmė E.H.Jastramsko tėtis, kuris ūkį pagausino: įsigijo daugiau arklių, karvių, kiaulių, pirmas mechanines mašinas. Tėtis taip pat buvo gabus amatams – gamindavo statines, kubilus, sviestamušes.

1989 m. tėvų žemę atgavęs inžinieriaus elektriko kvalifikaciją turintis E.H.Jastramskas taip pat nusprendė savo jėgas išmėginti ūkyje. Vyras tikina visuomet siekęs būti inovatoriumi: didelę dalį ūkyje naudojamos technikos yra sukonstravęs arba patobulinęs pats, laukus apsėja vis naujomis javų rūšimis, o ūkininkaudamas nuolat ieško šiuolaikinių sprendimų. Vienas tokių – ekologinis ūkininkavimas.

„Ekologinį ūkininkavimą pradėjome nuo sėklininkystės ūkio, vėliau nusprendėme auginti aliejinius augalus, pradėjome spausti aliejų. Jį gaminame iš rapsų, saulėgrąžų, kanapių, linų sėmenų“, – vardija pašnekovas.

Šiuo metu ūkyje dirba kelios šeimos kartos: pats Edmundas su žmona Danute, ūkininko dukra Nijolė su vyru Algirdu, anūkai Linas ir Justina, taip pat anūkė Agnė su vyru Aliumi. Ekologiniu ūkininkavimu vyras apkrėtė ir kitus šeimos narius – štai anūkė Agnė augina rapsus, o žentas Algirdas – šilauoges. „Vieni kitiems padedame užauginti produkciją, dalijamės sandėliais“, – sako E.H.Jastramskas.

Ir maistui, ir grožiui

Vyras pasakoja, kad iš jo auginamų linų sėmenų ir kanapių pagaminti aliejai puikiai tinka pagardinti salotoms. Ūkininkas priduria, kad kanapių aliejus gali pasitarnauti grožio procedūroms – atgaivinti sausą arba brandžią odą, pamaitinti plaukus. Itin vertingu laikomas sėmenų aliejus, pasak E.H.Jastramsko, nuo seno vartojamas kovojant su antsvoriu, ateroskleroze, cukriniu diabetu, širdies ligomis.

„Linų sėmenų aliejus vertinamas kaip Omega-3 šaltinis. Aliejai yra šalto spaudimo, todėl juose yra gyvi visi vitaminai, – tikina pašnekovas. – Ir mes patys dažnai naudojame savo gamintą aliejų. Aš pats kasdien su varške ir medumi valgau kanapių ir sėmenų aliejų – užsipilu po 3 šaukštelius. Labai sveika, padeda stiprinti imunitetą“.

Pasak pašnekovo, jo gaminama produkcija turi sertifikatus, gaminiams sukurtos etiketės, šeima kasmet savo iniciatyva tiria produkciją. Ekologinėje „Tatulos“ programoje dalyvaujantis ūkininkas savo produkciją pardavinėja ekologiniuose turgeliuose Vilniuje, taip pat nemažai gaminių parduodama tiesiai į namus atvykusiems pirkėjams. „Kas dvi savaites taip pat važiuojame ratu per Lietuvą ir produkciją pardavinėjame Kaune, Marijampolėje, Alytuje bei Vilniuje“, – pasakoja E.H.Jastramskas.

Ūkininkas taip pat džiaugiasi auginamais ekologiškais kviečiais „Spelta“ – juos pirkėjai išgraibsto ne ką prasčiau, nei ekologišką aliejų. Ūkininkas mano, kad ateityje ekologinių produktų paklausa tik augs, todėl kainos turėtų didėti. „Ekologiški produktai vis daugiau propaguojami, valdžia palankiau žiūri į ekologinius ūkius“, – džiaugiasi jis.

Ekologinio ūkininkavimo misija

Dešimt metų ekologiškai ūkininkaujantis E.H.Jastramskas šį pavasarį kiekvienos augalinės kultūros ketina sėti po 20 ha.  E.H.Jastramskas nesiskundžia, kad ekologiškai ūkininkauti yra sudėtinga – pasak pašnekovo, nors ir reikia daugiau mechaninio darbo, kad būtų išnaikintos piktžolės, tačiau vargą atperka vidinis pasitenkinimas.

„Ekologinis ūkininkavimas leidžia atlikti kilnią misiją – padeda apsaugoti žemę ir vandenį nuo cheminių teršalų, o žmones – nuo užterštų maisto produktų“, – ekologinio ūkininkavimo svarbą įvardija E.H.Jastramskas.

Ir toliau ekologiškai ūkininkauti ketinantis vyras gauna išmokas pagal KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programą „Ekologinis ūkininkavimas“. Taip pat už pagal KPP priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ gautas lėšas yra modernizavęs ūkį: renovavo tris sandėlius, bokštinius aruodus, įsigijo traktorių.

Daugiau informacijos apie įsipareigojimus pagal KPP priemones galima rasti Nacionalinės mokėjimo agentūros svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.