Stebina lietuvių „trolinimas“: JAV tankai ant rusiškų platformų

Rusija nesyk viešai rodė nepasitenkinimą NATO, ypač JAV karinės technikos buvimu Baltijos šalyse. Tad rusus nustebino žinia, kad Baltijos šalyse JAV šarvuotąją techniką gabenti padeda su Vladimiro Putino režimu siejamo oligarcho bendrovė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-16 21:07, atnaujinta 2018-01-09 19:18

V.Putino audiencijos prieš kelerius metus išsiprašęs, jam ištikimybę prisiekęs ir netgi garbės ordinu apdovanotas oligarchas Vladimiras Lisinas įrodinėja – prekiauti galima su visais. Jam priklausanti „Pirmoji krovinių kompanija“ išnuomojo geležinkelių platformas „Lietuvos geležinkeliams“.

Lietuvių bendrovė jau ne vienerius metus neslėpė, kad didėjant pervežimų apimtims jaučiamas specializuotų vagonų, o ypač pailgintų platformų, skirtų konteineriams ir ratinei technikai vežti, trūkumas.

Išeitis buvo rasta – pasirašyta sutartis su „Pirmąja krovinių kompanija“. Ši anksčiau priklausė Rusijos geležinkeliams, tačiau 2011 metais 75 proc. bendrovės akcijų itin palankiomis sąlygomis parduota V. Lisinui priklausančiam holdingui UCLH.

V. Lisinas – metalurgijos magnatas, kurio turtas vertinamas apie 14 mlrd. dolerių. Jis yra įmerkęs dešimtis milijonų dolerių Kipre, kuris dosniai priėmė rusų investicijas ir vis dažniau demonstruoja Kremliui palankią poziciją.

Iš V. Lisino bendrovės geležinkelių platformas išsinuomavę lietuviai jau pernai spalį sėkmingai iki Gaižiūnų atgabeno JAV šarvuotosios technikos krovinį – 8 šarvuotus transporterius „Stryker“, 8 pėstininkų kovos mašinas „Bradley“, 4 karinius visureigius HMMWV, kitą techniką.

Vasario mėnesį „Lietuvos geležinkeliai“ ir „Pirmoji krovinių kompanija“ sutarė plėsti krovinių tranzito apimtis per Lietuvą.

O kaip tik praėjusią savaitę iš Rygos uosto ant rusiškų geležinkelio platformų į visas tris Baltijos šalis buvo išvežioti amerikietiški tankaiAbrams“. Rusijoje tokia žinia įvertinta, kaip „pribaltais“ vadinamų „Baltijos šalių „trolinimas" tokiu metu, kai įtampa tarp Rusijos ir NATO pasiekusi nuo Šaltojo karo laikų nematytą lygį.

„Žinote, kas yra tikras juodas humoras? Tai, kai viena stambiausių Rusijos krovininių vagonų ir platformų bendrovių – „Pirmoji krovinių kompanija“ krizės fone išnuomojo „pribaltams“ dalį savo platformų. Dabar tomis platformomis jie iš uostų šalia Rusijos sienos gabena tankus ir NATO pajėgas“, – rašė Rygoje gyvenantis Vitalijus Kolesnikovas.

„Protu nesuvokiama išdavystė – didžiausia Rusijoje krovininių vagonų ir platformų bendrovė išnuomojo Baltijos šalims savo platformas. Žinoma, juk krizė, reikia papildyti biudžetą. Bet štai dilema – dabar ant tų platformų „pribaltai“ sėkmingai gabena NATo karinę techniką“, – antrino tinklaraštininkas „zloy-odessit“. Tiesa, „Lietuvos geležinkeliai" teigia, kad šiuo metu jokių vagonų nesinuomoja – užtenka ir savų pervežti krovinius. „Galbūt tai buvo privatūs ekspeditoriai“, – svarstė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas Vidmantas Gudas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.