Pridusęs Marijampolės automobilių turgus bijo mirtino smūgio

Atbaidys pirkėjus iš Rytų?

Marijampolės automobilių turguje pasiūla didelė, tačiau pirkėjų beveik nebėra.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Marijampolės automobilių turguje pasiūla didelė, tačiau pirkėjų beveik nebėra.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

2015-03-17 21:30, atnaujinta 2018-01-09 16:18

Marijampolės automobilių aikštelėse kalbinti keli mašinų pirkėjai tadžikai bei pardavėjai lietuviai žinią, kad ketinama riboti atsiskaitymus grynaisiais, sutiko gana skeptiškai.

Seimo nariai svarsto įstatymo projektą dėl atsiskaitymo grynaisiais pinigais ribojimo, kuris negaliotų atsiskaitant už darbo santykius. Projekte kalbama apie atsiskaitymus, jei jie viršija 5 tūkst. eurų, kai tarpusavyje atsiskaito fiziniai asmenys, ir 3 tūkst. eurų, kai bent viena iš šalių yra fizinis asmuo, besiverčiantis ūkine komercine veikla, arba įmonė.

Finansų ministras Rimantas Šadžius teigė, kad šis įstatymas būtų efektyvi priemonė vykdant šešėlinės ekonomikos prevenciją.

Viena iš sričių, kurią paliestų įstatymas, – prekyba naudotais automobiliais.

Atbaidys pirkėjus iš Rytų?

Marijampolėje dirbantis mašinų prekeivis Žilvinas apie ketinimą riboti atsiskaitymus grynaisiais pinigais turi tvirtą nuomonę.

„Įstatymas nieko nepakeis, tik įmonėms padidins naštą. Lobs bankai, ir viskas. Kuo daugiau turėsiu sandorių, tuo daugiau prarasiu. Vokietijoje, pavyzdžiui, automobilių pardavėjai ir pirkėjai dažniausiai atsiskaito grynaisiais.

Mūsų klientai yra iš Rytų šalių. Kazachai, kirgizai, tadžikai įtariai žiūri į sandorius, kai reikia atsiskaityti banko pervedimu. Į bankus jie eis nenoriai.

Pasitaiko, jog klientai, palikę rankpinigių, kitose aikštelėse aptinka geresnį automobilį. Tuomet didelę dalį rankpinigių tenka atiduoti klientui.

Vadinamų juodųjų pinigų problemos atsiskaitymus ribojantis įstatymas tikrai neišspręs.

Sakykime, pardavėjas susitarė su pirkėju mašiną parduoti už 12 tūkst. Jis dešimt sumokės per banką, o du atiduos į rankas.

Anksčiau pirkėjai iš Rytų persivesdavo pinigus į sąskaitą, atvažiavę juos išsigrynindavo.

Pastaruoju metu verslas sunkiai sekasi ir mums, ir jiems, todėl pirkėjai atsiveža grynųjų, kad nereikėtų mokėti komisinių mokesčių, kurie yra gan dideli“, – pasakojo mašinomis prekiaujantis Žilvinas.

Antradienį Marijampolės automobilių prekybos aikštelėse sukinėjosi vos vienas kitas atvykėlis iš Rytų.

Kazachų – vis mažiau

Dar visai neseniai, prieš ketverius metus, Marijampolės mašinų prekeiviai džiaugėsi kazachais, atgaivinusiais paklausą ir gelbėjusiais verslą.

Jie pirkdavo daug ir brangiai, bemaž nesiderėdami.

Marijampolės mašinų turguje nebeliko ne tik kazachų. Seniai nebeatvažiuoja lenkai, baltarusiai, rusai, pastaruoju metu dingo ir kirgizai.

„Mašinos atpigo, bet kad pinigų nėra. Kirgizų reikalai prasti. Manau, kad jų verslas jau baigėsi. Mūsų, ačiū Dievui, dar ne, kol kas viskas gerai, – kalbėjo automobilių turguje sutiktas tadžikas Šarifas. – Mums būtų geriau už mašinas atsiskaityti grynaisiais. Sakykime, man automobilis tinka, duodu pinigus ir iš karto jį pasiimu. Nereikia nei į banką, nei mokėti didelių komisinių“.

Jam pritarė ir kraštietis Rustamas: „Jei priims tą įstatymą, mūsų išlaidos padidės, gaišime banke laiką. Mums naudingiau atsiskaityti grynaisiais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.