Gintaro perdirbėjai suka akis nuo Rusijos

Gintarą išgauti planuojama ir Lietuvoje. Tai papuošalų gamintojams teikia vilčių nebebūti priklausomiems nuo Rusijos kaprizų. Bet jie dairosi ir į kaimynę Lenkiją ar Ukrainos išteklius.

Papuošalus gaminantis A.Jasaitis įsitikinęs, kad gintaras visada vertingas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Papuošalus gaminantis A.Jasaitis įsitikinęs, kad gintaras visada vertingas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 20, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:49 PM

Bendrovė „Napoleonas“ gintaro karolius, apyrankes, kitokius papuošalus ar raktų pakabučius eksportuoja: apie 50 proc. iškeliauja į Aziją, beveik tiek pat išvežama į Vakarų Europą. Į lietuviškus gaminius tiesiasi italų, prancūzų, vokiečių rankos.

Kaip sakė „Napoleono“ šeimininkas Astijus Jasaitis, vos 5 proc. produkcijos lieka Lietuvoje.

Šiauliečių Jasaičių šeima gintaro papuošalus gamina jau ketvirtį amžiaus. Per tiek metų A.Jasaitis patyrė, kad dirbant su Rusija reikia būti apdairiam: negali žinoti, kada verslui koją pakiš politika, tad nuolat jauti įtampą.

Vieną tokių kaprizų Jasaičiai patyrė prieš kelerius metus, kai Kaliningradas pastatė užkardą – neleido išvežti gintaro žaliavos.

„Prieš ketverius metus pajutome žaliavos stoką. Reikalus pristabdė Kaliningrado gamykla.

Anksčiau tokių problemų nebūdavo, tai – politinis sprendimas.

Nujautėme, kad taip gali būti, tad žaliava pasirūpinome iš anksto, nusipirkome daugiau“, – džiaugėsi A.Jasaitis.

„Napoleono“ vadovas sakė, kad įmonei gintaro dar kurį laiką pakaks. Bet jau dabar šiauliečių šeima gręžiasi į Lenkiją ir Ukrainą.

Lenkijoje pastaruoju metu išduotos 26 licencijos išgauti gintarą. Atsivėrė gintaro keliai ir iš Ukrainos.

Ne už kalnų tas metas, kai gintaras turėtų būti išgaunamas ir Lietuvoje – Aplinkos ministerija rengia ir derina teisės aktų projektus, tikėtina, kad artimiausiu metu bus pradėta ir jo gavyba.

Tačiau A.Jasaitis nesiryžo teigti, kad vietos papuošalų gamintojai iš to turės naudos, – gali būti, kad gintarą kasiančios bendrovės parduos jį tiems, kurie mokės daugiau: „Puikiai tai suprantu. Aš – verslininkas, todėl parduočiau tam, kuris brangiau pirktų.“

Pasak Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus Jono Satkūno, ties Juodkrante yra 112 tonų gintaro. Išgauti gintarą pretenduoja šešios šalies bendrovės.

„Lietuva netaptų gintaro perpardavėja, kaip nutiko Rusijai“, – tikino šiuo metu Vilniuje vykstančios parodos „Amber Trip“ organizatorius Giedrius Guntorius.

Svarstoma, kad būtų nustatoma kvota – išgauti 30 tonų gintaro per metus. Esant tokiam ribojimui, Juodkrantėje gintaro pakaktų 5–6 metams.

Gintaro kaina sukasi apie 2 tūkst. eurų už kilogramą. Prieš 6 metus ji siekė 4 tūkst. eurų.

„Napoleono“ vadovui A.Jasaičiui kartą teko išgirsti, kad gintaras yra bevertis. Tai vyrui pasakė banko darbuotojas, kai jau reikėjo grąžinti paskolą, krizės metais kritus gintaro kainai.

„Nors prieš krizę, kai davė paskolą, bankas manė kitaip. O aš įsitikinęs, kad gintaras visada turi vertę“, – šypsojosi verslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.