Pertvarkos dūžiai: žemėtvarkininkai sunerimo dėl savo kėdžių

Nacionalinėje žemės tarnyboje papūtė permainų skersvėjai. Prasidėjęs įstaigos pertvarkymas ypač daug nerimo sukėlė seniesiems jos darbuotojams. Esą neištvėrę spaudimo jie kloja prašymus išeiti.

Pasikeitus Nacionalinės žemės tarnybos vadovams, prasidėjo ir nerimą darbuotojams sukėlusios pertvarkos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasikeitus Nacionalinės žemės tarnybos vadovams, prasidėjo ir nerimą darbuotojams sukėlusios pertvarkos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Mar 20, 2015, 3:00 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:10 PM

Nė viena valstybės institucija nėra gavusi tiek niuksų kiek Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT).

Kiekvienas ūkininkas, kuris pirko ar nuomojosi žemę iš valstybės, negalėjo prasilenkti su šia institucija. Žemėtvarkininkai dažnai buvo keiksnojami, kai dėl žemės valdų susikirsdavo žmonių interesai.

Mat NŽT tenka rūpintis nuosavybės teisių į žemę, mišką ar vandens telkinius atkūrimu. Šis rūpinimasis ne visada būdavo toks, kokio tikėjosi žmonės.

Dabar ir pačiai tarnybai išaušo nerimo dienos. Nuo 2014-ųjų gruodžio 14-osios NŽT vairą į rankas perėmė Daiva Gineikaitė. Ji pakeitė dar 2013-ųjų rudenį iš direktoriaus posto pasitraukusį Vitą Lopinį. Pasikeitus vadovams pradėtos stumdyti ir kitų tarnybos darbuotojų kėdės.

„Šiuo metu visiems seniesiems darbuotojams, nenurodant jokių priežasčių, liepiama rašyti prašymus išeiti iš darbo. Už tai, kad jie tai daro savo noru, jiems sumokama kompensacija.

Taip patyrę specialistai turėtų užleisti darbo vietą naujiems, neturintiems jokios patirties“, – skundėsi prasidėjusių permainų neištvėrę NŽT darbuotojai. Jie kalba ir apie tai, kad kadrų kaita – tai būdas susidoroti su tais  specialistais, kurie nepaklūsta į žemės sklypus nusitaikiusių aferistų ar nusikaltėlių  reikalavimams.  

Bet tarnybos atstovai neigė kalbas apie kokį nors spaudimą.

„Tai, kad žmonės speičiami į kampą, – tik gandai. Iš tikrųjų šiuo metu vyksta NŽT reorganizacija. Pertvarkoma keletas padalinių, tad vadovybė ir susitinka su jų darbuotojais.

Kadangi keičiama padalinių struktūra, kalbamasi su kiekvienu darbuotoju atskirai ir siūlomas darbas naujoje struktūroje. Bet tikrai darbuotojai neverčiami rašyti prašymų išeiti iš tarnybos“, – tikino NŽT atstovė Aldona Jakavonienė.

Anot jos, paprastai pradėjus pertvarkyti valstybės institucijų struktūrą darbuotojai iš anksto gauna atleidimo lapelius, o vėliau su jais darbo sutartis sudaroma iš naujo.

NŽT ir 50 jos teritorinių skyrių dirba apie 960 darbuotojų.

Apie saviškių sodinimą į šiltas kėdes buvo kalbama ir anksčiau. Dar pernai žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė sakė pastebėjusi itin daug nekompetentingų NŽT veiksmų po to, kai dalis profesionalių jos tarnautojų dar ankstesnio vadovo buvo atleisti, o jų vietose atsidūrė abejotinos kvalifikacijos asmenys.

xxx

Tarnybos pertvarka – neišvengiamybė Virginija Baltraitienė

Žemės ūkio ministrė

„Pernai, vos pradėjusi eiti žemės ūkio ministrės pareigas pasakiau, kad iš visų pavaldžių institucijų reikalausiu skaidrumo ir efektyvaus darbo.

Nacionalinės žemės tarnybos darbas manęs netenkino. Tikrai nežinau kitos tokios institucijos, dėl kurios darbo būtų gauta tiek žmonių nusiskundimų.

Deja, per 25 metus įsisenėjusių problemų vienu rankos mostu neišspręsi.

Atėjęs naujas vadovas buvo įpareigotas užtikrinti skaidrų ir efektyvų šios tarnybos darbą. O toks darbas prasideda nuo kompetentingų ir sąžiningų darbuotojų, kurie tikrai įsigilintų, kompetentingai nagrinėtų ir spręstų besikreipiančių žmonių problemas.

Tad šiai institucijai kadrų pokyčiai yra būtini.

Žinoma, nauji vėjai niekam nepatinka, ypač seniai dirbantiems ir ignoruojantiems visas naujoves. Bet galiu garantuoti, kad tikrai nebus atsisakoma gerų ir patyrusių darbuotojų, kurie puikiai išmano savo darbą, kaip sakoma, atiduoda jam visą dūšią.

Suprantu, kad tie, kurie abejoja savo darbo kokybe, dabar jaučia grėsmę. Tačiau permainos neišvengiamos – šios tarnybos reorganizavimas yra neatšaukiamas procesas.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.