Obuolių karas: Rusija grasina Serbijai

Rusijos federalinė veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnyba („Rosselchoznadzor“) gali uždrausti įvežti į šalį iš Serbijos augalinę produkciją dėl įtarimų, kad reeksportuojami lenkiški obuoliai, praneša Rusijos naujienų agntūra „RIA Novosti“ su nuoroda į šios žinybos atstovę spaudai Juliją Trofimovą.

Kautynės dėl lenkiškų obuolių nerimsta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kautynės dėl lenkiškų obuolių nerimsta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-23 14:59, atnaujinta 2018-01-08 11:54

Praeitą savaitę Rusijos fitosanitarinė tarnyba pranešė, kad užfiksavo didelį obuolių tiekimo iš Serbijos į Rusiją padidėjimą, dėl ko paprašė Serbijos kolegų papildomos informacijos apie jų kilmę. „Mes įtariame, kad tai, greičiausiai, reeksportas. Labiausiai tikėtina, kad obuoliai lenkiški“, – sakė pareigūnė.

„Kol kas vienareikšmiškai tvirtinti negalime, laukiame adekvačios reakcijos iš Serbijos. Manome, kad 10 dienų pakanka atsakymui pateikti. Jeigu jo nesulauksime, tikėtina, jog uždrausime eksportą“, – pareiškė J.Trofimova pridūrusi, kad bus uždrausta tiekti ne tik obuolius, bet ir visą augalinę produkciją.

Anksčiau „Rosselchoznadzor“ keletą kartų yra pareiškusi apie gerokai padidėjusias tiekimų apimtis iš Serbijos į Rusiją, ir ne tik obuolių, bet ir daržovių ir šakniavaisių, o sausio pradžioje siūlė pasirašyti dvišalį dokumentą, reglamentuojantį Serbijos veiksmus užtikrinant augalinės produkcijos tiekimo Rusijos rinkai saugumą, rašo portalas „News.ru“.

Kaip žinoma, pernai rugpjūčio 7 dieną Maskva metams apribojo kai kurių prekių importą iš sankcijas Rusijai paskelbusių šalių: JAV, ES šalių, Kanados, Australijos, Norvegijos. Buvo uždrausta įvežti į Rusiją mėsos, pieno produktus ir jūros gėrybes, vaisius ir daržoves.

Nuo tada ne kartą buvo pranešta apie šių produktų gamintojų mėginimus apeiti embargą. Reaguodama į tai Rusijos tarnyba „Rosselchoznadzor“ apribojo vaisių ir daržovių tiekimą iš Ukrainos, vėliau mėsos ir vaisių – iš Moldovos, mėsos – iš Juodkalnijos, vaisių ir daržovių – iš Albanijos, primena „News.ru“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.