Paskolos už renovacijos darbus: ar yra ko baimintis?

Ne visi gyventojai, priėmę sprendimą dalyvauti daugiabučių renovacijos programoje, gali sau leisti iškart sumokėti už jų butui tenkančią renovacijos išlaidų dalį. Atskaičius šiuo metu skiriamą valstybės paramą, vienam daugiabučiui skiriama investicijų suma siekia arti 110 tūkst. eurų (vidutiniškai apie 160 EUR / 1 kv. m.). Tai reiškia, jog 60 kv. m. buto savininkams gali tekti sumokėti apie 5000 EUR. Neturintiems tokių santaupų tenka gręžtis į finansų institucijas. Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) pasakoja apie paskolas daugiabučių renovacijai.

Paskolų privalumas – gyventojai skolindamiesi nerizikuoja savo turtu ir neprivalo turėti susitaupę pradiniam įnašui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paskolų privalumas – gyventojai skolindamiesi nerizikuoja savo turtu ir neprivalo turėti susitaupę pradiniam įnašui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2015, 2:05 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 11:54 AM

Šiuo metu daugiabučiams namams atnaujinti lėšos skiriamos iš trijų šaltinių: specialaus klimato kaitos fondo, valstybės biudžeto ir, galiausiai, – gyventojų lėšų. Valstybė finansuoja visas su projekto rengimu, administravimu , bei su statybos darbų technine priežiūra susijusias išlaidas.

Pasirodo, trūkstamas sumas padengiantys patys gyventojai palankiomis sąlygomis gali skolintis iš finansinių institucijų, kurios skolina ES sukurto JESSICA iniciatyvos kontroliuojančiojo fondo lėšas.

Neprilygsta įprastoms paskoloms

Lrytas.lt kalbinta būstų renovacijos programą Lietuvoje administruojančios BETA agentūros direktoriaus pavaduotoja Ginta Tautkutė tikino, jog paskolos statybos rangos darbams atlikti ir (ar) statybos techninei priežiūrai vykdyti, kurias gyventojai siekia gauti modernizuojant savo daugiabutį, gerokai skiriasi nuo įprastų būsto ar vartojimo paskolų, todėl iškart galima atmesti tam tikras rizikas ar baimes, siejamas su įprastomis kredito rūšimis.

„Kai kalbame apie pinigus, kuriuos žmonės skolinasi renovacijos rangos darbams finansuoti, būtina pabrėžti vieną labai svarbų dalyką – bankai negali nustatyti kai kurių svarbių sąlygų, tokių kaip palūkanų normos. Palūkanų norma negali būti didesnė nei nustatyta įstatymo.“, – teigia Ginta Tautkutė

Tokiu atveju finansinės institucijos gyventojams kreditus teikia itin palankiomis lengvatinėmis sąlygomis. Kaip pasakoja pašnekovė, paskoloms egzistuoja fiksuota vos 3 proc. palūkanų norma (vietoj anksčiau buvusių 5-12 proc.).

Gali jaustis ramiau dėl savo turto

Kitas tokių paskolų privalumas – gyventojai skolindamiesi nerizikuoja savo turtu ir neprivalo turėti susitaupę pradiniam įnašui. „Renovacijos programoje apsisprendusiems dalyvauti daugiabučių gyventojams, kuriems nepavyks apsieiti nepasiskolinus iš bankų, turėtų būti ramiau, nes imdami kreditą jie neturi įkeisti savo turto, kaip yra su įprastomis bankų teikiamomis paskolomis. Tiesa, įstatymas numato, kad išieškojimas negali būti atliekamas tik su sąlyga, jeigu tai – paskutinis šeimos turtas.“, – aiškina BETA direktoriaus pavaduotoja.

Investicijų planams – reikalavimai

G.Tautkutė pažymi, jog norint pasiimti kreditą minėtomis lengvatinėmis sąlygomis investicijų planas turi būti parengtas taip, kad atitiktų tam tikrus konkrečius reikalavimus. Investicijų plano tinkamumą tikrina agentūros specialistai.

„Svarbu atsiminti, kad daugiabučio atnaujinimo investicijų plane turi būti užtikrinta, jog pagal numatytas energinį efektyvumą didinančias priemones bus pasiekta mažiausiai D pastato energinio naudingumo klasė, o skaičiuojamosios šiluminės energinės sąnaudos bus sumažintos bent jau 20 proc., palyginus su situacija iki daugiabučio atnaujinimo. Tik tuomet gyventojai gali tikėtis paskolos lengvatinėmis sąlygomis.“, – paaiškino BETA atstovas.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.