Apskaičiavo, kiek renovacija kainuos vienam butui

Jau kurį laiką pastebima tendencija, kad reali daugiabučių renovacijos kaina yra mažesnė už planuojamąją, tęsiasi ir šiais metais. Tai gera žinia daugiabučių gyventojams, kurie šiuo metu baigia svarstyti investicijų planus ir rengiasi greitu metu pradėti savo namų atnaujinimą.

Dabar renovacijos tempai padidėjo net kelis kartus. Skaičiuojama, kad šiuo metu atnaujinimo darbai vyksta net 890 namų.<br>P.Mantauto nuotr.
Dabar renovacijos tempai padidėjo net kelis kartus. Skaičiuojama, kad šiuo metu atnaujinimo darbai vyksta net 890 namų.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2015, 5:06 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 7:03 AM

Kiek vidutiniškai kainuoja renovacija?

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) skaičiuoja, kad šių metų kovo mėnesio pradžioje, įgyvendinant daugiabučių atnaujinimo projektus, pilna rangos darbų kaina siekė apie 170 eurų už kv. m, o suma, kurią turi sumokėti gyventojai, atskaičius 40 proc. suteikiamą valstybės paramą yra maždaug 100 eurų už kv. m. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, 60 kv. m buto gyventojams, renovacijos kaina sieks maždaug 6000 eurų.

BETA specialistai pažymi, kad skaičiuojant preliminarias renovacijas kainas vienam kv. m vertinti daugiabučiai, pasirinkę įgyvendinti tik standartinį, taigi – pigiausią – energiją taupančių priemonių paketą. Į jį įeina sienų ir stogo šiltinimas, langų keitimas, šildymo sistemos atnaujinimas. Apskaičiuota kaina gali augti, jeigu į investicijų planą įtraukiamos ir papildomos priemonės. Pavyzdžiui, alternatyvių energijos šaltinių diegimas, kolektorinės šildymo ar rekuperacinės sistemos įdiegimas, balkonų keitimas.

Mažiau išleista ir statybos darbams

Atliekant tyrimą nepamirštos ir statybos darbų kainos. Nustatyta, kad vidutinė statybos darbų kaina yra maždaug 210 eurų už kv. m. Pernai rudenį tokia preliminari suma paprastai buvo nurodyta investicijų plane, tačiau realybėje statybos darbai daugeliui jau renovuotų daugiabučių taip pat galėjo mažėti iki 20 proc.

BETA direktoriaus Valiaus Serbentos teigimu, BETA specialistų atliktos analizės rezultatai – svarbi žinia antrojo renovacijos etapo dalyviams, kurių nemaža dalis artimiausiu metu rengiasi investicijų planų pritarimui gyventojų susirinkimuose. „Vertindami investicijų plane pateikiamą renovacijos kainą ir prieš priimdami galutinį sprendimą, jie turėtų atsižvelgti į tai, kad ta suma anaiptol nėra galutinė, kuri, kaip rodo naujausi duomenys, gali sumažėti net penktadaliu“, – sako jis.

Kainos nemažės delsiantiems

BETA direktorius pastebi, kad kainos sumažėjimas pirkimų metu, žinoma, nėra taisyklė. Ypač tais atvejais, kai kalbama apie netinkamai ar gerokai anksčiau parengtus investicijų planus. „Aišku, jei investicijų projektas parengtas prieš 2–3 metus, kai kainos statybų rinkoje vien per praėjusius metus augo 20–30 proc., tai natūralu, jog jos ne tik kad nesumažės, bet greičiausiai tokiam projektui neatsiras ir rangovas“, – sako V.Serbenta.

Nuo 2013 m. iki dabar Lietuvoje jau baigti renovuoti 208 daugiabučiai. Dabar renovacijos tempai padidėjo net kelis kartus. Skaičiuojama, kad šiuo metu atnaujinimo darbai vyksta net 890 namų.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.