Kova dėl medienos keliasi į Seimą

Per 800 šalies medienos apdirbimo įmonių, kuriose dirba apie 40 tūkst. žmonių, su viltimi žvelgia į Seimą, kuris šiandien turėtų pritarti besaikį medienos eksportą apribosiančioms Miškų įstatymo pataisoms.

Aplinkinių valstybių perdirbėjai Lietuvoje medienos gali įsigyti laisvai, o mūsiškiai jų šalyse neturi tokių galimybių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aplinkinių valstybių perdirbėjai Lietuvoje medienos gali įsigyti laisvai, o mūsiškiai jų šalyse neturi tokių galimybių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Mar 26, 2015, 9:21 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 6:26 AM

Šiame regione Lietuva liko vienintelė valstybė, kurioje strateginę ekonominę reikšmę turinčią medienos žaliavą gali laisvai nusipirkti užsieniečiai.

Pasiūlę didesnę kainą jie supirkdavo daugiau negu trečdalį Lietuvos miškuose iškertamos medienos, o mūsų šalies medienos pramonės įmonėms žaliavos pritrūkdavo.

Be to, Lietuvoje veikiantys perdirbėjai medienos likučius aukcionuose priversti pirkti už didesnę, perpardavinėtojų pasiūlytą kainą.

Užsienyje nieko neperka

Tokią apvaliosios medienos pardavimo tvarką leidžia dabar veikiančio Miškų įstatymo nuostatos.

Šiandien Seimui šį įstatymą siūloma keisti taip, kad mūsų šalies baldininkams, medienos perdirbėjams ir biokuro gamintojams reikalinga žaliava būtų leista apsirūpinti pirmiausia.

„Nei Latvijoje, nei Lenkijoje mes apvaliosios medienos pirkti negalime, nes šiose šalyse ji pirmiausia parduodama vietos perdirbėjams.

Užtat žaliavos pritrūkę savo šalyje, jie bet kada gali atvykti pas mus į Lietuvą ir nusipirkti medienos tiek, kiek reikia“, – tvirtino „Lietuvos medienos“ asociacijos prezidentas Gintautas Pangonis.

Uždarė naują lentpjūvę

Dėl nuolatinio žaliavos stygiaus ir nepastovių medienos kainų G.Pangonio vadovaujama bendrovė „Grigiškės“ pernai buvo priversta uždaryti vieną moderniausių šalies lentpjūvių.

Apie 15 mln. litų kainavusi „Grigiškių“ įmonių grupei priklausančios bendrovės „Baltwood“ lentpjūvė Grigiškėse buvo atidaryta prieš 10 metų.

Baldų pramonei klijuotos medienos skydus gaminančioje lentpjūvėje dviem pamainomis dirbo apie 130 žmonių.

Per metus čia buvo perdirbama apie 100 tūkst. kubinių metrų medienos.

Su būsimos produkcijos pirkėjais buvo pasirašytos ilgalaikės sutartys, tačiau pritrūkus žaliavos gamyba pradėjo strigti.

„Koks gali būti darbas, jei vienais metais sugebame nusipirkti perpus mažiau medienos, nei reikia.

Sumažėjus gamybai nebesugebėjome įvykdyti užsakymų. Šitaip praradome pirkėjus iš Čekijos, Latvijos, Lietuvos.

Be to, buvome priversti atsisakyti vienos pamainos, atleisti darbuotojus.

O kitais metais, pavykus nusipirkti daugiau medienos, priėmėme naujus darbuotojus ir ieškojome papildomų pirkėjų“, – apie patirtus vargus pasakojo G.Pangonis.

Neapsikentusi tokio blaškymosi ir patiriamų nuostolių „Grigiškių“ įmonių grupė praėjusiais metais pradėjo stabdyti gamybą lentpjūvėje, o pernai liepą ją visiškai uždarė ir pradėjo pardavinėti gamybos įrangą.

Darbo neteko per 130 žmonių iš Grigiškių ir aplinkinių gyvenviečių.

Lietuviams sunku konkuruoti

Dėl aukštų medienos kainų Lietuvoje ir neužtikrinto apsirūpinimo žaliava kenčia ir pernai Radviliškyje pastatyta bendrovės „Juodeliai“ lentpjūvė, į kurią buvo investuota apie 45 mln. litų.

„Anapus sienos Latvijoje stovi septynios lentpjūvės, kurių produkcijos savikaina, palyginti su mūsų, yra gerokai mažesnė.

Latvių gamintojai mums uždarytoje rinkoje apvaliąją medieną perka 30–35 proc. pigiau, nei ji kainuoja pas mus Lietuvoje.

Trūkstamą žaliavos dalį jie Lietuvoje gali nusipirkti ir brangiau. Tai jų produkcijos savikainai didelės įtakos nedaro.

Tačiau už jų pasiūlytą didesnę kainą Lietuvoje vykstančiuose apvaliosios medienos aukcionuose žaliavą priversti pirkti ir mūsų šalies gamintojai“, – pasakojo bendrovės „Juodeliai“ bendraturtis Juozupas Zimnickas.

Anot jo, jei tokia liberali medienos pardavimo tvarka būtų visame regione, visiems būtų vienodos sąlygos.

Dabar medienos perdirbėjai iš užsienio turi pasirinkimą, o lietuviai – ne.

Grėsmė kyla visam perdirbimo sektoriui

Daugiau nei dešimt metų medienos pramonės sektoriui rankas atrišančių Miškų įstatymo pataisų laukiančio „Lietuvos medienos“ asociacijos direktoriaus Raimundo Beinorto (nuotr.) nuomone, labiausiai numatomiems pokyčiams priešinasi Lietuvos urėdijos.

Baiminamasi, kad žaliavą pradėjus pirma pardavinėti Lietuvos gamintojams, aukcionuose sumažės parduodamos medienos kaina ir kris urėdijų gaunamos pajamos.

Tačiau, anot asociacijos vadovo, laikas suprasti, kad susitraukus medienos apdirbimo pramonei neišvengiamai nukris ir žaliavų kainos aukcionuose.

Pajutę mažėjančią medienos paklausą, už ją mažiau siūlys ir žaliavos perpardavėjai.

„Mūsų Vyriausybė ir politikai turi pažvelgti į ateitį ir suvokti, kad ignoruojant medienos gamintojų poreikius žlugdoma ištisa pramonės šaka. Medienos apdirbimas sukuria didelę pridėtinę vertę ir papildomas darbo vietas įvairiuose sektoriuose. Tuo metu eksportuodama strateginę medienos žaliavą Lietuva negauna jokios papildomos ekonominės naudos“, – sakė R.Beinortas.

Anot jo, jau dabar Lietuvoje yra uždarytos kelios šiuolaikinės lentpjūvės, o negalėdamos apsirūpinti žaliavomis per pastaruosius keletą metų bankrutavo daugiau nei 20 įmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.