Nuo balandžio 1-osios Europos Sąjungoje įsigalios Komisijos reglamentas, kuriame nustatytos taisyklės dėl šviežios, atšaldytos ir užšaldytos kiaulienos, avienos, ožkienos ir paukštienos kilmės šalies arba kilmės vietos nurodymo.
Pranešama, kad tai leis vartotojui tiksliau matyti mėsos kilmę. Iki šiol kilmės šalis buvo nurodoma ta, kurioje gyvūnas paskerstas. Todėl, pavyzdžiui, Lenkijoje užaugintos, bet Lietuvoje paskerstos kiaulės virsdavo „lietuviškomis“.
Terminas „kilmės šalis“ galės būti vartojamas tik kalbant apie vienoje ES šalyje narėje ar trečiojoje šalyje gimusių, užaugintų ir paskerstų gyvūnų mėsą. Taigi Latvijoje užaugintos kiaulės mėsa bus ženklinama „Auginta – Latvijoje“, „Skersta – Lietuvoje“.
Tai galios ir turgavietėse parduodamai mėsai. Remiantis nacionaliniais teisės aktais, nuo balandžio 1 d. mažmeninės prekybos vietose ir turgavietėse realizuojama nefasuota mėsa jos kainos etiketėje taip pat privalės turėti užrašą apie kilmės šalį.
Kartais pasitaiko, kad iš Lenkijos atvežama kiauliena mūsų šalies turgavietėse virsta „lietuviška“.