Lenkiška kiauliena tapti „lietuviška“ jau nebegalės

Jei kiaulė buvo gimusi ir visą laiką auginta bei paskersta Lietuvoje, iš jos gauta kiauliena galės būti ženklinama tik kaip lietuviškos kilmės. O jei vienoje šalyje auginta, kitoje – paskersta, tai taip pat turės būti paženklinta. Tai numatyta naujose ES taisyklėse.

Etiketėse ant mėsos turės būti informuojama, kur kiaulė auginta, o kur paskersta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Etiketėse ant mėsos turės būti informuojama, kur kiaulė auginta, o kur paskersta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-27 10:58, atnaujinta 2018-01-08 04:15

Nuo balandžio 1-osios Europos Sąjungoje įsigalios Komisijos reglamentas, kuriame nustatytos taisyklės dėl šviežios, atšaldytos ir užšaldytos kiaulienos, avienos, ožkienos ir paukštienos kilmės šalies arba kilmės vietos nurodymo.

Pranešama, kad tai leis vartotojui tiksliau matyti mėsos kilmę. Iki šiol kilmės šalis buvo nurodoma ta, kurioje gyvūnas paskerstas. Todėl, pavyzdžiui, Lenkijoje užaugintos, bet Lietuvoje paskerstos kiaulės virsdavo „lietuviškomis“.

Terminas „kilmės šalis“ galės būti vartojamas tik kalbant apie vienoje ES šalyje narėje ar trečiojoje šalyje gimusių, užaugintų ir paskerstų gyvūnų mėsą. Taigi Latvijoje užaugintos kiaulės mėsa bus ženklinama „Auginta – Latvijoje“, „Skersta – Lietuvoje“.

Tai galios ir turgavietėse parduodamai mėsai. Remiantis nacionaliniais teisės aktais, nuo balandžio 1 d. mažmeninės prekybos vietose ir turgavietėse realizuojama nefasuota mėsa jos kainos etiketėje taip pat privalės turėti užrašą apie kilmės šalį.

Kartais pasitaiko, kad iš Lenkijos atvežama kiauliena mūsų šalies turgavietėse virsta „lietuviška“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.