Ar Lietuvą užtvindys lenkiško pieno upės?

3000 zlotų arba 731 eurą. Tiek Lenkijoje, Punsko valsčiuje ūkininkaujantis Petras Pečiulis pernai turėjo sumokėti baudos už tai, kad viršijo pieno kovotą. Jo šeimos ūkyje melžiama apie 40 karvių. 2013-2014-aisiais ūkis šiek tiek išsiplėtė, raguotųjų – padaugėjo, pieno primilžis – taip pat.

Už tai, kad viršydavo pieno kvotą, Lenkijos ūkininkai mokėjo baudas. Dabar jie galės be baimės didinti karvių bandas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Už tai, kad viršydavo pieno kvotą, Lenkijos ūkininkai mokėjo baudas. Dabar jie galės be baimės didinti karvių bandas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 31, 2015, 11:09 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 10:07 PM

Anot ūkio šeimininkės Violetos Pečiulienės, pernai jie pimelžė pieno maždaug 8 tūkst. litrų daugiau, nei leidžia kvota. Ir taip „užsidirbo“ maždaug 3 tūkst. zlotų baudą. Jos kaimynai, kurie melžia gerokai daugiau karvių, už viršytą pieno kvotą turėjo sumokėti net 70 tūkst. zlotų (apie 17 tūkst. esurų) baudą: už kiekvieną perteklinį litrą – po 0,35 zloto.

Lietuvoje pieno kvota niekada nebuvo viršyta. Mūsų ūkininkai visada melžė gerokai mažiau pieno, nei numatė ES.

Dabar laikas išseko. Nuo balandžio 1-osios visoje Europoje nebeliks pieno kvotų. Riboženklis, numatęs, kiek kiekviena iš ES valstybių gali primelžti pieno, yra naikinamas. Tačiau mūsų šalies ūkininkams tai – nerimo ženklas.

Užsienio šalių ūkininkai be baimės galės didinti karvių bandas. Kadangi Vakarų valstybėse pieno ūkiai – modernūs, pieno gamybos savikaina ten – mažesnė, vadinasi ir pienas – pigesnis. Kodėl gi kaimynystėje ūkininkaujantiems Lenkijos ūkininkams neparadavus pieno mūsų įmonėms? Bet ar mūsų ūkiai įstengs atremti padidėjusią pieno pasiūlą?

„Tai, kad Lenkijoje pienas ir jo produktai yra pigesni, o supirkimo kainos – gerokai didesnės, liudija, kad perdirbėjai nesityčioja iš ūkininkų. Jie superka pieną už tokią kainą, kad ūkiai galėtų išsilaikyti. Ir sau neužsideda nežmoniškai didelės mažos“, – sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Jos teigimu, Lietuvoje gali atsirasti žaliavinio pieno pasiūla – to, kuris bus pasiūlytas mūsų pieno perdirbimo įmonėms už joms priimtiną kainą.

O gal, panaikinusi kvotas, Europos Komisija numatys kokių nors pieno rinkos reguliavimo priemonių? Intervencinių pirkimų? Krizių fondo?

„Kol kas nieko nėra numatyta. Žemės ūkio komisaras Philas Hoganas užsiminė, kad reiks stebėti, kas vyks, panaikinus pieno kvotas. Tai ir darysime.

Pagaminamų pieno produktų Lietuvos žmonėms pakanka, o įmonių gamybos pajėgumai daug didesni, nei reikia vietos rinkai. Ir nevalia joms drausti importuoti žaliavą. Tik sakome, kad pirmiausia jos turi supirkti pieną iš mūsų šalies žemdirbių už normalią, ūkių nežlugdančią akiną. O pelną „gamintis“ iš svetur nuperkamo pieno“, – sakė V.Baltraitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę