Gudri Baltarusija: jūros neturi, bet tapo jūrine valstybe

Kaip rodo Baltarusijos Respublikos nacionalinio statistikos komiteto („Belstat“) oficialūs 2014 metų duomenys, pernai rugpjūtį Rusijai paskelbus embargą maisto prekėms tiekti iš ES šalių, Norvegijos, JAV, Kanados ir Australijos, Baltarusijos užsienio prekybos struktūra pastebimai pakito.

Baltarusijos ir Rusijos pasienyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos ir Rusijos pasienyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 31, 2015, 5:24 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 9:07 PM

Baltarusija daug kartų padidino Rusijos uždraustų prekių importą iš šalių, kurioms Rusija pritaikė sankcijas. Kartu padidėjo tokių pačių baltarusiškų prekių eksportas į Rusiją, rašo „rbc.ru“.

Nors baltarusiškų prekių bendras eksportas į Rusiją 2014 metais sumažėjo 8,9 proc., arba iki 15,3 mlrd. dolerių, maisto prekių ir žemės ūkio produkcijos tiekimų apimtys iš Baltarusijos į Rusiją gerokai išaugo.

Didžiausias tiekimų augimas užfiksuotas būtent tų prekių, kurioms taikomos sankcijos: 87,2 proc., arba iki 262,5 mln. dolerių, išaugo daržovių eksportas, 64 proc., arba iki 171 mln. dolerių – vaisių eksportas, 44,1 proc., arba iki 138,2 mln. dolerių – žuvų ir jūros gėrybių eksportas.

Pasak „Rosselchoznadzor“ atstovės Julijos Trofimovos, „Belstat“ skaičiai žinyboje nieko nestebina. „Jeigu Baltarusija perka žaliavą, kurią vėliau perdirba, o produkciją tiekia Rusijai, tai toks dviejų šalių vadovų susitarimas buvo pasiektas iš pat pradžių“, – pareiškė ji.

Statistiniai skaičiai patvirtina, kad Baltarusija tapo „pakavimo cechu“ norvegiškų lašišų importuotojams, kurie anksčiau įveždavo į Rusiją norvegiškas žuvis, kad vėliau jas būtų galima apdoroti Rusijos įmonėse, o įvedus embargą buvo priversti peržiūrėti logistikos grandinėlę.

„Belstat“ duomenimis, 2014 metais Baltarusija padidino šviežių žuvų importą, daugiausia iš Norvegijos, 57,3 proc., arba iki 17,5 tūkst. tonų už 117,8 mln. dolerių sumą. Šviežios žuvys į Rusiją iš Baltarusijos praktiškai nebuvo eksportuojamos, tačiau 125 proc. išaugo sūdytų žuvų eksportas iš Baltarusijos į Rusiją: buvo išvežta 11,2 tūkst. tonų žuvų už 116 mln. dolerių sumą.

Kaip rbc.ru papasakojo produkciją apdorojančių Rusijos bendrovių atstovai, dabar jie importuoja žuvis iš Norvegijos į Baltarusiją, kur vietinėms įmonėms duoda užsakymus pirminiam jų apdorojimui, pavyzdžiui, sūdymui.

Tokiu būdu apdorotoms žuvims pakeičiamas muitinės priimtas prekės klasifikavimo kodas (iš 0302 – „šviežios arba atšaldytos žuvys“ į 0305 – „vytintos, sūdytos, rūkytos žuvys“). Prekės kilmės šalimi nurodoma Baltarusija, ir formaliai tokia jos keliavimo schema per Rusijos teritoriją yra visiškai legali.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?