Renovacijos rezultatai: Ignalinoje liko vos 12 nerenovuotų namų

Nuo 2013 m. inicijuoti renovacijos projektus gali ne tik namų bendrijos pirmininkai ir administruojančiosios įmonės, bet ir savivaldybės. Didelis pastarųjų entuziazmas yra viena iš priežasčių, lėmusių neregėtą būsto renovacijos įsibėgėjimą. Šiuo metu Vilniuje atnaujinami 86 daugiabučiai, Kaune – 83, Klaipėdoje – 48, Šiauliuose – 20, Panevėžyje – 17, o Alytuje – 19 daugiabučių.

Ignalinos tikslas – nepalikti nei vieno nerenovuoto namo.<br>V.Balkūno nuotr.
Ignalinos tikslas – nepalikti nei vieno nerenovuoto namo.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 1, 2015, 12:04 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 8:06 PM

Mažesniųjų savivaldybių lyderė – Ignalina

Kalbant apie mažesniąsias šalies savivaldybes, renovacijos lydere ir toliau išlieka Ignalina, kurioje per pusantrų metų atnaujintas 41 daugiabutis, o 35-iuose vyksta renovacijos darbai. Kitos aktyviausios mažesnės rajonų savivaldybės – Anykščių, Molėtų, Tauragės, Jonavos, Kelmės, Kupiškio ir kt.

Nijolė Genovaitė Graužinytė, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) projektų įgyvendinimo skyriaus specialistė Utenos regione, teigia, kad Ignalinos tikslas – nepalikti nei vieno nerenovuoto namo. Iki pilno šio sumanymo įgyvendinimo miestui trūksta pradėti vykdyti renovacijos projektus vos 12-oje namų. Kokia Ignalinos sėkmės paslaptis?

„Miesto savivaldybėje tiesiog dirba labai darbštūs bei atsakingi žmonės, kurie kilusias problemas stengiasi spręsti čia ir dabar, o ne atidėlioti. Darbuotojai siekia užtikrinti, kad gyventojai gautų maksimalią naudą iš renovuoto namo. Taip pat galėčiau išskirti Molėtų rajono savivaldybę, kur neseniai iš 25 namų, kuriuose buvo ketinama vykdyti renovacijos darbus, tik vienam nepavyko gauti banko finansavimo“, – teigia N. G.Graužinytė.

Anot specialistės, šiandien atsiranda vos vienas kitas gyventojas, skeptiškai nusiteikęs jo gyvenamojo daugiabučio renovacijos klausimais: dažniausiai šis nepasitikėjimas kyla iš informacijos trūkumo. O štai su būsto renovacijos rezultatais susipažinusių gyventojų paprastai įkalbinėti jau nebereikia, nes jie patys nekantrauja, kada jų namas bus kitas.

Didžiuliai mastai

Būsto renovacijos procesai šiuo metu yra apėmę visą šalį – aktyvūs atnaujinimo darbai vyksta 54 iš 60 Lietuvos savivaldybių, o likusiose vykdomi rangos darbų konkursai. Remiantis naujausiais duomenimis, įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą renovacijos darbai šiuo metu vyksta daugiau nei 900 šalies daugiabučių.

Vertinant bendrai Daugiabučių namų atnaujinimo programos pasiektus rezultatus nuo 2013 m. iki šiandien, iš viso per šį laiką parengti ir suderinti 3522 namų energinio efektyvumo didinimo projektai, iš kurių 2156 namų gyventojai pritarė projektų įgyvendinimui. Iš jų 1936 namų atnaujinimui buvo gautas finansinių įstaigų pritarimas. 1506 projektų įgyvendinimui buvo pradėti rangos darbų pirkimai, iš jų 1144 namų atnaujinimui pasirašytos rangos darbų sutartys. Baigta renovuoti – 221 namas.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.