Taromatai pinigus atiduos tik už specialiai pažymėtas pakuotes

Lietuvoje jau kuriama gėrimų pakuočių užstato sistema, paskirtas pirmasis užstato sistemos administratorius. Jis rūpinsis, kad dauguma šalies parduotuvių turėtų po automatinę taros supirkimo sistemą, pradėsiančią veikti kitąmet. Nauji įrenginiai užstato sistemos pakuotę atpažins automatiškai, ją priims ir grąžins pirkėjams depozitą.

Į taromatus bus galima grąžinti ne tik stiklinę, bet ir plastikinę ar skardinę tarą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į taromatus bus galima grąžinti ne tik stiklinę, bet ir plastikinę ar skardinę tarą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT Televizijos naujienų tarnyba, lrt.lt

Apr 7, 2015, 5:02 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 9:19 AM

Grąžinti tarą į tokius automatus kol kas galima tik vienoje parduotuvėje Vilniuje, o nuo kitų metų vasario vadinamieji taromatai turėtų stovėti kiekvienoje didesnėje parduotuvėje.

Bus galima grąžinti ne tik stiklinę, bet ir plastikinę ar skardinę tarą. Suomijos kapitalo įmonės atsovė sako, kad tokia sistema patogesnės ir jiems, ir klientams.

„Tai pigiau, kadangi mums nereikia turėti atskiro darbuotojo tarai, klientams nereikia stovėti eilėse. Yra ir rankas kur nusiplauti,“ – bendrovės „Prisma LT“ Ne maisto prekių skyriaus vadovė Inga Maskelienė.

Automatinė taros supirkimo sistema, kurią pradeda diegti lietuviai, jau veikia Estijoje. Praėjusiais metais tokiu būdu čia buvo surinkta apie 94 proc. visų pakuočių. Atsižvelgiant į kitų šalių patirtį, Lietuvoje ketinama įrengti apie tūkstantį automatų ir ilgainiui jais surinkti apie 90 proc. pakuočių.

„Taromatas išrūšiuoja pakuotes ir jas supresuoja arba sukompaktuoja, taip sumažindamas jų tūrį. Taip taupomi tolimesni logistikos kaštai,“ – sako VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ vadovas Gintaras Varnas.

Už visas pakuotes planuojama nustatyti vienodą užstatą, tačiau nors grąžinti bus galima bet kokią pakuotę, depozitas bus atiduodamas tik už paženklintas užstato sistemos ženklu.

„Užstatas galėtų būti 10 euro centų. Žinoma, dar reikės kai kurių skaičiavimų, – sako Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas. – Jis turi būti toks, kad žmogus būtų suinteresuotas tarą nunešti į tą vietą, kur ji surenkama. Ir, žinoma, jis neturi būti toks didelis, kad persikeltų ant vartotojų. Juk dalis taros ilgą laiką negrįžta, stovi pas žmones, tai – įšaldytos lėšos.“

„Pakuotė turės būti ištuštinta, nes pilnų, nebaigtų išgerti taromatai nepriims – jie matuos ir svorį. O etikečių nebus galima nuimti, nes tai bus pagrindinė atpažinimo priemonė. Ji turės specialų ženklą ir specialų skaitmeninį kodą, pagal kurį taromatas atskirs – ar tai užstatinė pakuotė, ar ne“, – pridūrė G.Varnas.

Nuo kitų metų pakuočių užstato sistemoje privalės dalyvauti visos parduotuvės, kurių plotas siekia tris šimtus kvadratinių metrų ir daugiau, priimti tarą ir grąžinti užstatą turės ir mažesnės kaimo parduotuvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.