Vizitas Maskvoje: V. Putinas atšauks importo draudimą Graikijai?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per susitikimą su Graikijos premjeru Alexiu Tsipru Maskvoje pareiškė, kad geriausias būdas išspręsti problemas nutraukti sankcijų karą. A.Tsipras pabrėžė, kad Graikijai nepriimtina sankcijų Rusijos atžvilgiu logika. Anot jo, iš esmės tai yra ekonominis karas. Tiesa, V.Putinas pabrėžė, kad Graikija neprašė Rusijos finansinės paramos.

abiejų šalių apimtys išaugo du kartus, o pernai sumažėjo 40 procentų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
abiejų šalių apimtys išaugo du kartus, o pernai sumažėjo 40 procentų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 8, 2015, 4:33 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 7:23 AM

V.Putinas aiškiai leido suprasti, kad Rusija galėtų atšaukti sankcijas maisto produktų importui iš Graikijos.

„Mano vizito tikslas, kad mes kartu pasistengtume dėl naujo sarto, naujos mūsų santykių pradžios dėl abiejų tautų gerovės, taip pat ieškant stabilumo ir saugumo regione“, – sakė A.Tsipras susitikimo su V.Putinu pradžioje.

Kaip rašo BBC, anot V.Putino, Graikijos premjero vizitas Maskvoje buvo kaip niekada laiku. Rusijos prezidentas priminė, kad kadaise Rusija buvo pirmoji tarp Graikijos užsienio prekybos partnerirų, tačiau 2014-aisiais jos mastas susitraukė 40 proc.

„Štai todėl mes ir turime atkurti augimo tempą“, – skelbia „Interfax“.

Graikijos eksportas į Rusiją pernai sudarė 357 mln. eurų – 12 proc. mažiau nei dar prieš metus.

V.Putinas pasidžiaugė, kad A.Tsipro vizitas Rusijoje vyksta prieš ateinančias ortodoksų Velykas, nes Rusija ir Graikija turi „bendras dvasines šaknis“, tai yra šalys, kurių gyventojų daugumą sudaro krikščionys ortodoksai.

Savo ruožtu A.Tsipras pareiškė, kad tikisi naujo etapo Rusijos ir Graikijos santykiuose dėl saugumo ir stabilumo regione.

„Santykiai tarp mūsų tautų išliko, nepaisant įvairių aplinkybių. Mano vizito tikslas – (siekti), kad mes kartu pasistengtume duoti naują pradžią mūsų santykiams, kurie būtų naudingi abiem tautoms ir pasitarnautų stabilumui bei saugumui regione, plačiąja prasme“, – kalbėjo Graikijos premjeras.

V.Putino žodžiai Kremliaus pareigūnams nebuvo netikėti. Ekonomikos plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas Rusijos naujienų agentūroms sakė, kad vyriausybė paruošė „su embargu susijusius“ pasiūlymus, kurie bus aptarti susitikime su premjeru Dmitrijumi Medvedevu ketvirtadienį.

Naujas susitarimas galėtų sugrąžinti graikų ūkininkams milijonines pajams, kurias jiems atnešdavo Rusijos rinka.

Rusijos prezidentas ltrečiadienį pareiškė, kad Graikija neprašė Maskvos jokios finansinės pagalbos, paneigdamas gandus, jog į Rusiją atvykęs Graikijos premjeras gali paprašyti Rusijos pinigų, kurių taip trūksta Atėnams.

Anot V.Putino, kalbėta ne apie pagalbą, o apie abiejų šalių bendradarbiavimą finansų srityje konkrečių projektų ribose.

„Graikai nesikreipė į mus su jokiais pagalbos prašymais“, – sakė V.Putinas žurnalistams po derybų su A.Tsipru, kuris yra atvykęs dviejų dienų vizito į Rusiją.

V.Putinas sakė, kad kalbėta apie bendradarbiavimą įvairiose ekonomikos srityse, taip pat ir dėl stambių energetikos projektų realizavimo.

„Tų projektų ribose gali susidaryti situacijų, kurios leistų mums ne tik kredituoti kažkuriuos planus, kuriuos mes kartu aptarėme, bet ir spręsti kreditinių santykių klausimus platesniu kontekstu, šių projektų realizavimo plotmėje“, – nurodė V.Putinas.

„Jeigu mes, sakykim, imsimės realizuoti stambų projektą, kuris bus pelningas Graikijai, vadinasi, iš tų pajamų galima būtų dengti ir tuos kreditus, kuriuos mes šiandien šiek tiek palietėme“, – pridūrė jis.

Prezidentas vėl pabrėžė, kad kalbama ne apie pagalbą, o apie bendradarbiavimą, taip pat ir finansų srityje, „atsižvelgiant į konkretų didelės apimties projektą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.