Euro zona: Graikija turi šešias dienas

Euro zona pranešė, kad Graikijai liko šešios darbo dienos, per kurias ji turi pristatyti

Graikija sugebėjo grąžinti dalį paskolos.<br>AOP nuotr.
Graikija sugebėjo grąžinti dalį paskolos.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 9, 2015, 3:01 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 5:17 AM

Euro zonos finansų ministrų pavaduotojai norėtų, kad susitarimas dėl 7,2 mlrd. eurų paskolos būtų pasiektas per euro grupės susitikimą balandžio 24 dieną.

Pasak vieno ES pareigūno, „jeigu atsižvelgsime į Stačiatikių Velykų šventes ir savaitgalius, Graikijai liko tik šešios dienos“. Graikijos premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) pareiškė, kad Atėnams nepavyks aptarnauti savo skolos be finansinės pagalbos iš Europos Sąjungos. Per kelias savaites Graikija turės padengti ir kitas, daug didesnes skolas.

Šią savaitę A. Cipras lankosi Maskvoje. Trečiadienį jis susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Bet V. Putinas tvirtino, kad A. Cipras per derybas neprašęs Rusijos finansinės paramos. Graikija pervedė Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) 459 mln. eurų, grąžindama dalį skolos, pranešė vienas pareigūnas.

„Buvo duotas nurodymas pervesti pinigus“, – šaltinis Finansų ministerijoje sakė naujienų agentūrai AFP.

Vargana Graikijos finansinė padėtis buvo atidžiai stebima nuo sausio, kai į valdžią atėjo kraštutinės kairiosios pakraipos vyriausybė.

Naujoji vyriausybė dalyvauja sudėtingose derybose, siekdama, kad būtų peržiūrėtos Europos Sąjungos ir TVF Atėnams suteikto finansinės pagalbos paketo sąlygos. Dėl šios priežasties šaliai nebuvo pervedamos tolesnės išmokos pagal milijardų eurų vertės skolinimosi programą.

Vėliau šį mėnesį Atėnai turės sumokėti beveik 400 mln. eurų palūkanų ir pakloti 2,4 mlrd. eurų šešių bei trijų mėnesių trukmės obligacijas, kurių išpirkimo terminas sukaks balandžio 14-ąją ir 17-ąją.

Atėnai trečiadienį surinko 1,14 mlrd. eurų, išleidusi šešių mėnesių trukmės obligacijų emisiją. Ketvirtadienį vyriausybė paskelbė ateinančią savaitę išplatinsianti naują trijų mėnesių obligacijų emisiją už 625 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.