Graikai pribloškė Ukrainoje ministraujantį A.Abromavičių

Tebesitęsiantis kairuolio Graikijos premjero vizitas Alexio Tsipro vizitas Maskvoje spėjo ant kojų sukelti visą Europos Sąjungą. Ar gali būti, kad graikai susidės su rusais dėl pigesnių dujų ir galimybės parduoti vaisius? Tai rūpi ne tik Bendrijos narėms, bet ir su Rusija atvirai kovojančiai Ukrainai.

A.Abromavičius stebisi, kad auga nuomonių skirtumas, kai ES valstybės kalba apie Rusiją.
A.Abromavičius stebisi, kad auga nuomonių skirtumas, kai ES valstybės kalba apie Rusiją.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-09 11:03, atnaujinta 2018-01-07 06:06

Ukrainos ekonomikos ministro pareigas einantis lietuvis Aivaras Abromavičius interviu Vokietijos leidiniui „Die Zeit“ neslėpė, kad šios šalies įstatymai normaliam verslui nėra palankūs, tačiau per daugiau nei šimtą poste praleistų dienų jau atsirado ir teigiamų pokyčių – priimti du nauji įstatymai, taisomas dar 171 teisės aktas.

– Ukrainos bendrasis vidaus produktas (BVP) pernai smuko 6,8 proc. Šįmet Tarptautinis valiutos fondas prognozuoja net 7 proc. nuosmukį. Kas daroma, kad to būtų išvengta?, – „Die Zeit“ paklausė A.Abromavičiaus.

– Reformos dar tik prasideda. Jei per artimiausius 12 mėnesių priimsime reikalingus įstatymus, tikiuosi, kad „Doing Business“ reitinge Ukraina atsidurs bent 25-oje vietoje. Kiekvienas laiptelis aukštyn šiame reitinge mums reiškia apie 600 milijonų JAV dolerių užsienio investicijų.

Ukraina siekia tapti ES nare, tačiau ką šios šalies ūkis galėtų pasiūlyti Bendrijai?

– Pavyzdžiui, Ukraina yra Europos duonos sandėlis. Neseniai mums priklausė septintoji vieta tarp didžiausių pasaulio kviečių eksportuotojų. Dalį teritorijos užėmus svetimoms pajėgoms nusiritome į dešimtąją.

Nepaisant to, pernai nukultas rekordinis derlius – 63 milijonai tonų. Manau, kad neilgai trukus įmanoma pasiekti ir 100 mln. tonų ribą.

– Žemės ūkis kaip ekonomikos ateitis? Skamba nelabai įtikinamai.

– Žinoma, mes tikimės pokyčių ir kitose srityse, tačiau tam reikia daugiau laiko. Yra gerų galimybių sukurti Ukrainoje informacinių technologijų klasterį, kad daugelis užsakymų, kurie dabar atitenka užsienio šalims, būtų vykdomi čia pat. Darbo sąnaudų ir turimos infrastruktūros atžvilgiu mes esame pakankamai konkurencingi.

– Graikijos ministras pirmininkas A.Tsipras keliauja į Rusiją derėtis dėl paramos savo šaliai. Ar neatrodo, kad ES sankcijų režimas Rusijos atžvilgiu ima aižėti?

– Labai susirūpinęs stebiu vis gilėjančius nuomonių skirtumus ir nepakankamą susitelkimą, kai ES valstybės kalba apie Rusiją. Mūsų šalyje žmonės buvo išvaromi iš namų, mušami, netgi žudomi, nes gynė europietiškas vertybes.

Labai liūdina, kad kai kurios valstybės trumpalaikę ekonominę naudą iškelia kur kas aukščiau už žmogaus gyvybę.

Parengė Vakaris Deksnys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.