Iš ko gauti patikimos informacijos apie renovaciją?

Daugiabučių renovacija daugeliui gyventojų siejasi ne tik su pastoliais ir statybos darbais, bet ir su daugybe dokumentų ir procedūrų, kurias norėtųsi bent truputį išmanyti prieš būsto atnaujinimą renovaciją. Ar iš tikrųjų įvairias detales ir tikrąją statistiką apie renovaciją galima sužinoti tik internetiniuose forumuose iš anoniminių komentatorių arba kaimynų?

Natūralu, kad klausimai apie renovaciją gali kilti jau pačioje pradžioje.<br>V.Balkūno nuotr.
Natūralu, kad klausimai apie renovaciją gali kilti jau pačioje pradžioje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-09 14:17, atnaujinta 2018-01-07 05:31

Ne taip sudėtinga kaip atrodo

„Tikrai ne“, – tvirtai sako Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai. Planuojantiems renovaciją gyventojams bei visiems kitiems, susidomėjusiems daugiabučių atnaujinimu, BETA jau paruošė patogius nemokamus internetinius šaltinius, kuriuose – tik atnaujinta ir patikima informacija apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą.

Natūralu, kad klausimai apie renovaciją gali kilti jau pačioje pradžioje. Pavyzdžiui, šaukiant gyventojų susirinkimą dėl renovacijos svarstymo. Daugelis gyventojų gali šiek tiek pasimesti, sužinoję, kad reikia parengti butų ir kitų patalpų savininkų susirinkimo protokolą.

Kur galima rasti šio dokumento pavyzdį?

„Internete, atnaujinkbusta.lt svetainėje, kurią parengė BETA, patalpintas Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) projektų įgyvendinimo vadovas. Tačiau nereikia išsigąsti, kad tai – didžiulės apimties, formaliai surašytos taisyklės. Visos vadovo dalys suskirstytos į atskirus žingsnius, jų apimtis vos keli puslapiai, tad naudotis šiuo elektroniniu leidiniu – tikrai paprasčiau nei gali pasirodyti.

Pavyzdžiui, ieškant atsakymo į klausimą, kaip atrodo gyventojų susirinkimo protokolas bei kitų detalių apie tai, kaip organizuojamas gyventojų susirinkimas ir kas turi jame dalyvauti, reikėtų atsiverti šio vadovo 2-ąjį žingsnį, kuris taip ir vadinasi – „Butų savininkų susirinkimo organizavimas“, – paaiškina BETA Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja Gintarė Burbienė

Galima rasti ir rekomendacijų

Vadovas gyventojams gali praversti ne tik ieškant tam tikrų dokumentų formų pavyzdžių, bet ir atsiliepimų iš pirmų lūpų ar rekomendacijų. Tad ieškant patarimų verta iš pradžių susipažinti su šiuo leidiniu, o ne leistis į interneto platybes.

„Pavyzdžiui, 9-ajame žingsnyje apie tai, kaip atlikti techninio projekto pirkimą, rasime ne tik išsamią informaciją apie šio projekto sudėtį, pirkimo procedūrą, bet ir tai, ką galima patarti iš savo darbo patirties. Pavyzdžiui, rekomendaciją pirkti techninį projektą drauge su rangos darbais, nes taip daugiabučio atnaujinimo projektas bus įgyvendintas greičiau“, – pastebi G.Burbienė

Kita naudinga medžiaga, įtraukta į leidinį – tai renovuotų daugiabučių gyventojų pasakojimai apie tai, kaip sekėsi įveikti vieną ar kitą renovacijos etapą bei su kokiais iššūkiais teko susidurti.

Kiek tiksliai sutaupo jau renovuoti namai?

BETA specialistė atkreipia dėmesį, kad reikalingą informaciją galima rasti ne tik elektroniniame leidinyje, bet ir pačioje svetainėje atnaujinkbusta.lt. Čia pristatoma renovuotų namų pavyzdžių galerija, kurioje galima sužinoti apie tai, kiek sutaupo jau renovuoti daugiabučiai konkrečiame mieste bei kokia jų renovacijos projektų vertė. O skiltyje „Teisinė informacija“ patogiai išdėstyti svarbiausi įstatymai, drauge su priedais, taip pat metodiniai reikalavimai. Iš čia galima atsiųsti ir įvairių dokumentų formas.

G.Burbienė pabrėžia, kad svetainėje atnaujinkbusta.lt galima rasti ir daugiau informacijos, padedančios plėsti akiratį su renovacija susijusiais klausimais. „Jeigu vis dėlto informacijos pritrūktų, bet kuris susidomėjęs žmogus gali užduoti klausimus BETA specialistams elektroniniu būdu. Su BETA taip pat galima konsultuotis telefonu, nemokama linija, kurios numeris – 8 800 20012.“

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.