Graikijai: nėra juridinio šalinimo iš euro zonos mechanizmo

Europos Komisija nesvarsto Graikijos pasitraukimo arba pašalinimo iš euro zonos galimybės, TASS žurnalistams patvirtino Europos Komisijos spaudos tarnyba, komentuodama publikacijas Europos žiniasklaidoje apie šalies pašalinimą iš euro zonos jos nemokumo atveju.

Graikija ketvirtadienį pervedė TVF 450 mln. eurų ir gavo papildomą skubų kreditavimą savo bankams paremti.<br>AP nuotr.
Graikija ketvirtadienį pervedė TVF 450 mln. eurų ir gavo papildomą skubų kreditavimą savo bankams paremti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-04-10 14:17, atnaujinta 2018-01-07 03:29

„Neegzistuoja paties juridinio mechanizmo, pagal kurį šalis būtų pašalinama iš euro zonos,“ – pastebėjo Komisijos atstovas.

Europos Komisija palankiai įvertino Graikijos pasiryžimą vykdyti savo skolinius įsipareigojimus Tarptautiniam valiutos fondui (TVF).

Ketvirtadienį Graikija TVF pervedė eilinį 448 mln. eurų įsiskolinimą.

Manoma, kad iki balandžio pabaigos Atėnai ir tarptautiniai kreditoriai galutinai suderins Graikijos reformų sąrašą. Mainais į nurodytas reformas Graikijai bus išplėsta tarptautinės finansinės paramos programa.

Europos centrinis bankas (ECB) ketvirtadienį 1,2 mlrd. eurų suma išplėtė likvidumo apimtis, suteikiamas Graikijos bankams per skubios kreditavimo paramos mechanizmą, praneša „Bloomberg“, remdamasi savo šaltiniais. ECB kol kas šių pranešimų oficialiai nekomentuoja. Agentūros duomenimis, toks sprendimas buvo priimtas ketvirtadienį per Banko valdytojų tarybos telekonferenciją.

Grąžino paskolą

Graikija ketvirtadienį pervedė TVF 450 mln. eurų ir gavo papildomą skubų kreditavimą savo bankams paremti, tačiau vis dar neaišku, ar Atėnams pavyks patenkinti skeptiškai nusiteikusių kreditorių reikalavimus dėl reformų. Euro zonos partneriai suteikė Graikijai šešias darbo dienas patobulinti pasiūlytą reformų programą, kad euro zonos finansų ministrai per balandžio 24 d. vyksiantį posėdį galėtų apsvarstyti galimybę skirti šaliai papildomą finansavimą.

Praėjusią savaitę Atėnai savo kreditoriams – TVF ir euro zonai – nusiuntė 26 lapų suplanuotų reformų sąrašą, bet euro zonos atstovai pareiškė, esą šiame sąraše trūksta esminių detalių ir tikslaus finansinių padarinių įvertinimo.

Vyriausybės pareigūnas patvirtino, kad Graikija pervedė TVF 450 mln. eurų paskolos dalį. Tokia naujiena nuramino finansines rinkas, abejojančias, ar šalis ras lėšų grąžinti skolą ir išmokėti atlyginimus bei pensijas.

Pasak ES pareigūnų, Graikijos atstovas per finansų ministrų pavaduotojų posėdį, vykusį trečiadienį, skubiai paprašė piniginės paramos, bet jam buvo atsakyta, esą iš pradžių būtina pasistūmėti su reformų, skirtų finansinei situacijai pagerinti, sąrašu.

Tuo tarpu ECB nusprendė pakelti skubaus kreditavimo Graikijos bankams „lubas“ 1,2 mlrd. eurų suma iki 73,2 mlrd. eurų, „Reuters“ agentūrą informavo vienas banko šaltinis. ECB peržiūri šį apribojimą kas savaitę, kol vyksta Graikijos derybos su euro zona.

Ketvirtadienį Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis paskelbė, kad Atėnai atnaujina valstybinių aktyvų pardavimą, nutrauktą po to, kai sausį buvo išrinkta „kairiųjų“ vadovaujama vyriausybė. Tačiau valstybiniai aktyvai bus parduodami kitomis sąlygomis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.