Jaunas verslas geopolitinių neramumų nebijo

Įtempta geopolitinė situacija kaimyninėse šalyse kelia nerimą daliai Lietuvos stambiųjų verslininkų, tačiau savo veiklą dar tik pradedančios įmonės į geopolitinius neramumus žiūri ramiai. Statistikos departamento duomenimis, 2015 metų pradžioje Lietuvoje veikė daugiau nei 76 tūkst. mažų ir vidutinių įmonių. Tai – beveik 8 tūkstančiais daugiau nei 2014 metų pradžioje.

Virginijus Doveika, SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius.<br>V.Balkūno nuotr.
Virginijus Doveika, SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2015, 11:24 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 4:03 AM

Pasimokę iš klaidų į ateitį žiūri ramiai

Pasak VšĮ „Versli Lietuva“ Verslumo departamento direktoriaus Dovydo Varkulevičiaus, dauguma įstaigos konsultuojamų jaunų verslininkų ateitį planuoja dviem metams į priekį arba dar trumpesniam periodui, taigi šiandien greitai kintančios geopolitinės padėties jie nesureikšmina.

Padedant VšĮ „Versli Lietuva“ 2014 metais įkurti 676 verslai – dukart daugiau nei pernai, kai su įstaigos pagalba buvo įkurta 281 įmonė.

D.Varkulevičiaus teigimu, apie dabartinės geopolitinės situacijos įtaką jauno verslo nuotaikoms šiandien kalbėti dar ankstoka, tačiau pavojaus varpais skambinti nereiktų.

Pakankamai optimistines jauno verslo nuotaikas pastebi ir SEB bankas, teikiantis konsultacijas pradedantiems verslininkams. „Neramumai kaimyninėse šalyse žmonių nesustabdo nuo verslo idėjų įgyvendinimo, nes daug jaunų verslininkų yra išmokę nesidairyti tik į didžiojo kaimyno rinką. Dauguma mūsų konsultuojamų verslininkų planuoja savo verslą Lietuvoje, o eksportą kreipia į Europos sąjungos šalis“, – sako Virginijus Doveika, SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius.

„Ankstesnė Lietuvos verslo patirtis su Rusija leidžia šiandienos situaciją vertinti pakankamai racionaliai. Mūsų šalies verslininkai yra pakankamai lankstūs, operatyviai priima naujus verslui naudingus sprendimus, tad tai leidžia net šiandienos sąlygomis užtikrinti sėkmingą veiklą“, – sako V.Doveika.

Dauguma orientuojasi į vidaus rinką

Pasak VšĮ „Versli Lietuva“ atstovo, dauguma kuriamų verslų orientuoti į vietos rinką, tad jų kūrimą skatino stebimas vartojimo didėjimas. Ypač ši tendencija buvo ryški paslaugų sektoriuje.

Jo teiginį iliustruoja ir vos prieš kelias savaites įkurtos mažosios bendrijos „Mantas veža“ patirtis. Šiandien ši įmonė užsiima krovinių ekspedijavimu Lietuvoje.

„Nors geopolitinė situacija kaimyninėse šalyse dabar yra įtempta, tačiau krovinių pervežimai yra daugiau ar mažiau reikalingi. Pastebime, kad klientams reikia ne tik ekspedijavimo paslaugų, bet ir patarimo, kaip viską padaryti geriau. Jie vertina kainą, operatyvumą, tikslios informacijos pateikimą, taigi Lietuvos rinkoje vietos gali rasti ir „seni vilkai“, ir tokie pradedantieji kaip aš. Lietuvoje yra pakankamai gamintojų ir pirkėjų, tad bent jau mūsų šalyse krovinių pervežimai kaip vyko taip ir vyks“, – sako įmonės „Mantas veža“ vadovas Mantas Turčinavičius.

Jo manymu, po žiemos sąstingio rinka pradeda atsigauti, tad dabar – tinkamas metas pradėti nuosavą verslą.

Tokias nuotaikas pastebi ir verslumo ekspertai. „Jaunų verslininkų nuotaikas labiausiai veikė euro įvedimas. Naujų verslų kūrimas buvo sulėtėjęs pernai lapkritį – gruodį, tačiau pilnai atsigavo šių metų sausį – kovą,“ – sako D.Varkulevičius.

„Artėjantis euro įvedimas kėlė nerimo smulkiesiems verslininkams, ypač prekybininkams. Tačiau šiandien jauni verslininkai šiuos iššūkius jau pamiršę ir labiau įvertina naujos valiutos naudą – paprastesnius kasdienės veiklos procesus, didesnes galimybes pritraukti investicijų“, – sako V.Doveika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.