Klimato kaitos specialioje programoje svarbi ir būsto renovacija

Klimato kaitos specialioji programa yra Aplinkos ministerijos administruojama programa, kuria skiriama parama įvairiems projektams, prisidedantiems prie klimato kaitos mažinimo. Būsto renovacijos projektams programoje taip pat numatyta svarbi vieta.

Energinis auditas atliekamas atnaujintuose (modernizuotuose) namuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Energinis auditas atliekamas atnaujintuose (modernizuotuose) namuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 13, 2015, 4:46 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:20 PM

Renovuotiems daugiabučiams – iki 25 proc. išmokos

„Renovuoti namai smarkiai prisideda prie į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, tokių kaip anglies dvideginis ar metanas, kiekio sumažinimo: toks būstas yra energetiškai efektyvesnis, jame lengviau įrengti atsinaujinančios energijos šaltinius“, – teigia Lina Čečytė, Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento Klimato kaitos finansų ir projektų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė.

Anot L.Čečytės, Klimato kaitos specialiosios programos išmokos skiriasi nuo renovuojamo namo pobūdžio: skirtingos kompensacijos yra dalinamos daugiabučiams, individualiems namams, visuomeniniams pastatams. Programos išmokas renovuotiems daugiabučiams bei visas taisykles kuruoja Aplinkos ministerijos Būsto departamentas. Išmokos iki 25 proc. yra skiriamos renovuoto daugiabučio gyventojams, kurių būstas po modernizavimo yra energetiškai efektyvesnis bent 40 proc.

Kaip vertinamas namo energetinis efektyvumas?

Energetinis auditas (namo energetinio efektyvumo matavimas) yra Daugiabučių namų atnaujinimo programos įgyvendinimo stebėsenos dalis. Tokio audito tikslas – po daugiabučio namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo per penkis metus įvertinti įgyvendintų priemonių faktinį energinį ir techninį efektyvumą, darbų kokybę, teikti rekomendacijas dėl taikomų medžiagų, konstrukcijų ir technologijų.

Tokiu vertinimu siekiama nustatyti, kokias energiją tausojančias priemones tikslinga įgyvendinti ir kokią naudą jos duotų. Tiksliau, tai – pastato konstrukcijų ir jo šildymo sistemos eksploatacijos analizė, apimanti suvartojamus šilumos kiekius, jų vartojimo režimus ir struktūrą, šildymui tenkančias išlaidas ir jų struktūrą, tarifus, galimus energijos taupymo būdus bei priemones, kurios palaiko pastate reikalaujamą pageidaujamą komforto režimą.

Energinis auditas atliekamas atnaujintuose (modernizuotuose) namuose kuriuose po namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto įgyvendinimo yra praėję ne mažiau kaip 2 ir ne daugiau kaip 5 metai.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.