Nykstančių paukščių buveinėms išsaugoti – ES parama

Nuo šių metų Europos Sąjunga (ES) pradeda teikti finansinę paramą fiziniams ir juridiniams asmenims, užsiimantiems žemės ūkio veikla ir pagal specialius gamtosaugos reikalavimus vykdantiems žemės ūkio darbus teritorijose, kuriose gali gyventi nykstantis paukštis – meldinė nendrinukė. Pagrindinis šios paramos tikslas yra atkurti, šiuo metu apleistas meldinių nendrinukių buveinių teritorijas.

Meldinė nendrinukė<br>Ž.Morkvėno nuotr.
Meldinė nendrinukė<br>Ž.Morkvėno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-13 16:30, atnaujinta 2018-01-06 22:29

Lietuva – viena iš keturių pasaulio šalių, kur dar peri meldinės nendrinukės. Pernai mūsų šalyje suskaičiuoti 106 giedantys patinėliai. Beveik visi šios rūšies paukščiai pastebėti Nemuno deltos ir Pamario užliejamose viksvynų pievose bei žemapelkėse, taip pat – Žuvinto rezervato teritorijoje.

Ūkininkai, kurių valdomi natūralių ir pusiau natūralių pievų ir (arba) ekstensyviai naudojamų šlapynių plotai sutampa su meldinei nendrinukei svarbiomis teritorijomis, gali pretenduoti į ES finansinę paramą. Ji teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklą „Meldinių nendrinukių buveinių išsaugojimas“. Paraiškas paramai gauti Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) renka iki liepos 31 dienos.

Tvarkytis nebebus per brangu

Pasak VšĮ „Baltijos aplinkos forumas“ vadovo Žymanto Morkvėno, meldinės nendrinukės yra išrankios buveinėms. Šiems paukščiams reikalingi didelį plotą užimantys viksvynai, kuriuose daug vabzdžių. Taip pat būtinas tam tikras vandens lygis – meldininių nendrinukių gyvenamose teritorijose pavasarį vanduo telkšo virš dirvos paviršiaus (iki 10–15 cm) ir išdžiūsta tik vasaros pradžioje ar net vidurvasarį.

Deja, šios rūšies paukščiams gyventi tinkami plotai nyksta, nes nėra patrauklūs ūkininkauti. Ž. Morkvėnas aiškina, kad į šlapias pievas sunku įvažiuoti, jas sudėtinga prižiūrėti, šienavimas turi prasidėti gerokai vėliau. „Ūkininkai teigia finansiškai nepajėgiantys tvarkytis tuose menkai naudingose teritorijose. Jiems reikalingos išmokos, nes ūkininkaujant tokiuose plotuose sąnaudos yra gerokai didesnės nei paprastai, taip pat jie patiria nuostolius dėl vėlai nušienautos žolės, kuri nebegali būti naudojama pašarui. ES parama leidžia kalbėti apie tai, kad įvažiuoti į tas nepalankias teritorijas nebus per brangu, nes papildomas išlaidas kompensuos ES“, – aiškino gamtosaugininkas.

Parama – 85 tūkst. eurų

Pagal KPP priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklą „Meldinių nendrinukių buveinių išsaugojimas“ parama teikiama natūralių ir pusiau natūralių pievų bei ekstensyviai naudojamų šlapynių tvarkymui, t. y. krūmų pašalinimo ir sutvarkymo darbams, šienavimo ir nupjautos žolės, nendrių sutvarkymo darbams, nukirstų krūmų ir nupjautos žolės ir nendrių išvežimo darbams. Didžiausia paramos suma vienam pareiškėjui gali siekti 85 tūkst. eurų. Į šią sumą neįskaičiuojamas pirkimo ir (arba) importo pridėtinės vertės mokestis. Finansuojama 100 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Paraiškoms bus taikomi atrankos kriterijai

„Svarbu atkreipti dėmesį, jog pagal veiklą „Meldinių nendrinukių buveinių išsaugojimas“ galės dalyvauti tik tie ūkininkai, kurių valdomi natūralių ir pusiau natūralių pievų ir (arba) ekstensyviai naudojamų šlapynių plotai sutampa su meldinei nendrinukei svarbiomis teritorijomis. Šie plotai yra pažymėti žemėlapiuose ir apie juos žinos seniūnijų darbuotojai, atsakingi už deklaravimą. Taip pat pamatyti minėtus žemėlapius galima apsilankius interneto svetainėje www.meldine.lt. (raudonai pažymėti plotai)“, – pabrėžė NMA Tęstinių priemonių administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Jūranda Savukynienė.

Pareiškėjų pateiktos paraiškos paramai gauti bus atrenkamos taikant atrankos kriterijus. Iš viso privaloma surinkti ne mažiau kaip 40 atrankos balų, kitaip paramos paraiška bus atmetama ir parama neskiriama. Parama skiriama daugiausiai atrankos balų surinkusiems pareiškėjams, neviršijant šiam paraiškų rinkimo etapui skirtos paramos sumos.

Daugiau informacijos apie paramos pagal KPP priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklą „Meldinių nendrinukių buveinių išsaugojimas" teikimo sąlygas galima rasti Nacionalinės mokėjimo agentūros svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook„ paskyros!

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.