Specialiojo aplinkosaugininkų reido metu grius tvoros

Aplinkosaugininkai pirmadienį

ž tvoras, ribojančias priėjimą prie vandens telkinio, gyventojams gresia iki 289 eurų administracinės baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ž tvoras, ribojančias priėjimą prie vandens telkinio, gyventojams gresia iki 289 eurų administracinės baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 13, 2015, 11:39 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 11:34 PM

Specialų reidą vykdys per penki šimtai aplinkosaugininkų iš visų regionų aplinkos apsaugos departamentų, Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos, miškų urėdijų, Valstybinės miškų tarnybos, informavo Aplinkos ministerija (AM).

Reido metu pareigūnai taip pat tikrins, kaip laikomasi žvejybos taisyklių, ar tinkamai tvarkomos atliekos ir nuotekos. Ypatingą dėmesį pareigūnai skirs ir miškų tvėrimams, bus tikrinama, ar jie yra teisėti. Už neteisėtą miškų žemės naudojimą gyventojams gali grėsti iki 145 eurų baudos.

„Artėjant šiltajam metų sezonui sustipriname visus metus vykstančią pakrančių kontrolę. Patirtis rodo, kad daugelį tvorų jų šeimininkai pašalina geranoriškai – nereikia privalomųjų nurodymų, netenka ir žalos skaičiuoti. Tikimės, kad tvėrimų nepašalinę žmonės tai padarys šiemet ir turėsime dar daugiau visiems prieinamų ir praeinamų pakrančių“, – ministerijos pranešime sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Kaip BNS sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas, šiemet atliekant tikrinimus bus įvesta naujovė – pareigūnai turės žymėti jau tikrintas pakrantes, kuriose nėra tvorų, taip bus kuriamas savitas teritorijų be tvorų žemėlapis.

„Duotas pavedimas pareigūnams pažymėti vietas, kurios yra patikrintos ir kurios yra be tvorų – visas upių pakrantes, paežerių pakrantes, miškus. Turėsime sudaryti visos Lietuvos žemėlapį, tas žemėlapis mums padės ir savo darbus įsivertinti, ir gauti pranešimus iš visuomenės, iš visų, kas norės mums pranešti apie pastebėtus pažeidimus. Galiausiai, tai tarnaus ir sužinant, ar kas nors naują tvorą užsitvėrė, jei bus pranešimas dėl teritorijos, kurioje nebėra tvorų“, – sakė jis.

Jis patikino, kad techninės galimybės greičiausiai leis tokį žemėlapį pristatyti ir visuomenei, tai bus sprendžiama gegužės mėnesį apibendrinus visą mėnesį vyksiančių patikrinimų rezultatus.

Pernykštės akcijos „Tvora“ metu patikrinta daugiau kaip 400 vandens telkinių ir apie 1000 žemės valdų. Akcijos metu iš vandens telkinių pakrančių valdų šeimininkai pašalino 250 tvorų. Nelegaliems tvėrėjams skirta daugiau kaip 5500 eurų baudų, surašyta apie 170 privalomųjų nurodymų pašalinti neteisėtus tvėrimus.

Pernai sugriežtinus savavališkų pakrančių užtvėrimų kontrolę, pažeidėjai baudžiami už savavališką pakrančių užtvėrimą pažeidžiant vandens telkinių pakrančių ekologines funkcijas, vandens telkinių pakrančių gamtinį kraštovaizdį ir jo estetines vertybes, apsunkinus gyvūnų migraciją ir padarius kitą žalą aplinkai.

Nustatę žalos atvejus aplinkos apsaugos pareigūnai surašo privalomuosius nurodymus, įpareigojančius asmenis pašalinti žalos aplinkai padarinius.

Už tvoras, ribojančias priėjimą prie vandens telkinio, gyventojams gresia iki 289 eurų administracinės baudos. Jei privalomieji nurodymai nevykdomi, už kiekvieną tvoros tiesinį metrą pažeidėjui skaičiuojama 145 eurų dydžio žala aplinkai. Kas mėnesį, kol nepašalinami žalos aplinkai padariniai, žalos dydis didinamas po 145 eurus už vieną tiesinį tvoros metrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.