Kas yra kvartalinė renovacija?

2013 m. pradžioje Vyriausybė patvirtino naująjį daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimo finansinį modelį. Šis modelis padėjo pamatus vystyti masinį daugiabučių namų modernizavimą, vadinamąją „kvartalinę renovaciją“. Tokia renovacija apima ne tik pavienių daugiabučių sutvarkymą, bet ir gyvenimo kokybės gerinimą bendrąja prasme.

Kvartalinė renovacija paprastai apima tam tikrą gatvę, kurioje yra ir gyvenamieji namai, ir centralizuoto šilumos tiekimo vamzdynai, ir gatvių apšvietimo linijos.<br>D.Umbraso nuotr.
Kvartalinė renovacija paprastai apima tam tikrą gatvę, kurioje yra ir gyvenamieji namai, ir centralizuoto šilumos tiekimo vamzdynai, ir gatvių apšvietimo linijos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2015, 9:19 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:36 PM

Lietuvius konsultuos vokiečių ekspertai

Kvartalinės renovacijos metu vyksta ne tik pavienių daugiabučių modernizavimas bei apšiltinimas. Jos metu tvarkomi yra ir infrastruktūros objektai, modernizuojamos šilumos gamybos ir tiekimo sistemos, renovuojami visuomeninės paskirties pastatai, vykdomi kiti įvairūs darbai, susiję su bendru gyvenimo kokybės kėlimu.

„Nereikėtų suprasti, kad kvartalas turėtų būti griežtai apibrėžtas gatvėmis. Kvartalinė renovacija paprastai apima tam tikrą gatvę, kurioje yra ir gyvenamieji namai, ir centralizuoto šilumos tiekimo vamzdynai, ir gatvių apšvietimo linijos. Kvartalinę renovaciją reikia suprasti kaip kompleksinį procesą, kurio metu renovuojami namai, pakeičiami centralizuoto šilumos tiekimo vamzdynai, atnaujinamos gatvės apšvietimo sistemos ir kiti dalykai“, – pasakoja Genadijus Mikšys, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistas Šiaulių regione.

Kvartalinės renovacijos projektų sėkmė labai stipriai priklauso ir nuo savivaldybės aktyvumo. Pagrindiniai Lietuvos miestai, kuriuose greitu metu bus vykdoma stambaus masto kvartalinė renovacija, yra Šiauliai, Utena ir Birštonas. Anot G. Mikšio, konkreti savivaldybė pati nusprendžia, kaip šiuo atveju apibrėžti kvartalą ir kokį plotą jis užims. Techniniai kvartalinės renovacijos projektai bus aptarti per ekspertinį susitikimą Vokietijoje, į kurį vyks BETA direktorius Valius Serbenta, savivaldybių atstovai ir kiti atsakingi asmenys.

Masinės renovacijos atvejai Lietuvoje

Nijolė Genovaitė Graužinytė, BETA specialistė Utenos regione, priduria, kad kvartalinės renovacijos metu tvarkomi netgi smulkiausi infrastruktūros objektai, tokie kaip vaikų žaidimų ir sporto aikštelės, mašinų parkavimo vietos ir kiti dalykai. Specialistė pažymi, kad kvartalais jau yra sutvarkyti kai kurie mažesni Lietuvos miesteliai, ypač Ignalina, kurioje nerenovuotų namų liko labai nedaug.

Vienas iš miestų, kuriame kvartalinės arba kompleksinės renovacijos projektas jau yra baigtas, yra Jonava. Po šio projekto įgyvendinimo mieste buvo atnaujinti daugiabučiai gyvenamieji pastatai, sutvarkytos žaliosios zonos, įrengtos vaikų žaidimų aikštelės, nutiesti nauji šaligatviai, pastatyti nauji žibintai, išasfaltuoti įvažiavimai į kiemus, atnaujinta automobilių stovėjimo aikštelių danga.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.