Panevėžio regione mokslo ir technologijų variklis – ES parama

Prieš devynerius metus įsteigtas VšĮ Panevėžio mokslo ir technologijų parkas (PMTP) nuolat didina regiono konkurencingumą, skatina naujų ir inovatyvių įmonių kūrimąsi bei remia jas sudarymas palankias verslo sąlygas, perduodamas reikalingą patirtį ir žinias.

PMTP prisideda prie Panevėžio regiono konkurencingumo didinimo.<br>Organizatorių nuotr
PMTP prisideda prie Panevėžio regiono konkurencingumo didinimo.<br>Organizatorių nuotr
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-14 12:20, atnaujinta 2018-01-06 21:03

Pasak PMTP direktoriaus Sauliaus Zauros, tai – didelė pagalba nuo didžiųjų miestų nutolusiam regionui ir ji būtų neįmanoma be partnerystės bei Ūkio ministerijos administruojamų Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramos.

Kartu su partneriais „asistuoja verslui“

Vienas iš ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamų projektų, kuriame kaip partneris dalyvauja PMTP, bus įgyvendintas dar šiais metais. Tai – kartu su partneriais įgyvendinamas projektas „Verslo asistentas – verslumo skatinimas pasitelkiant technologijų parkų ir slėnių kompetencijas“, kuriam buvo skirta daugiau kaip 262 tūkst. eurų paramos.

Projekto tikslas – teikti inovacijų paramos konsultacines paslaugas ir taip pagerinti verslo sąlygas smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams ir asmenis, ketinantiems pradėti verslą. Viena svarbiausių verslumo plėtros sąlygų – inovacijomis, žiniomis pagrįsta ekonomika, gebėjimas kurti ir taikyti naujas žinias.

„Įsitraukiant į šio projekto veiklas, siekiama stiprinti regiono verslumo lygį. Tai daroma integruojant inovacijų paramos paslaugas, tobulinant esamą žinių ir technologijų sklaidos terpę, kuri skatintų besikuriančio ir veikiančio verslo bendruomenę aktyviau naudotis inovacijų paramos paslaugomis“, − teigia PMTP vadovas.

Kartu su projekto vykdytoju VšĮ „Technopolis“ bei partneriais − Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmais, VšĮ „Saulėtekio slėnis“, VšĮ „Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras“, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centru, VšĮ „Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas“ bei asociacija „Slėnis Nemunas“, PMTP užsibrėžė projekto įgyvendinimo metu organizuoti informacinius renginius, skirtus verslumo ir vadybos skatinimui, o taip pat vykdyti konsultacijas, kurios leis ugdyti verslumo gebėjimus bei užtikrins inovacijų paramos paslaugų sklaidą.

Pasak S.Zauros, panevėžiečiai, kaip ir kitų partnerių atstovaujamų regionų gyventojai, konsultuojami verslo reguliavimo, juridinio asmens vidaus valdymo ir aplinkos, praktinės ir konsultacinės pagalbos (verslo inkubavimo, mokslinės ir techninės informacijos sklaidos, verslo planų rengimo ir kt.) klausimais.

Įgyvendinus šį projektą, tikimasi prisidėti prie verslios visuomenės bei verslumo kultūros formavimo, didinti naujai įsteigtų įmonių skaičių bei sukurti ir išsaugoti darbo vietas.

Įžvelgia daug naujų galimybių

Kiek anksčiau PMTP partnerystės statusu dalyvavo ir VšĮ Lietuvos inovacijų centro įgyvendinamame projekte „Inovacijų paramos tinklas integruoto mokslo, studijų ir verslo centruose (Slėniuose) „InoTinklas“, kuriam buvo skirta daugiau kaip 572 tūkst. eurų paramos.

Projektu siekta aktyvinti mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros bei inovacijų veiklas „Slėnių“ arealuose veikiančiose ir besikuriančiose įmonėse, plėtojant paramos inovacijoms tinklo organizacijų kooperaciją ir integruojant jų potencialą.

Jį įgyvendinančios institucijos – VšĮ „Saulėtekio slėnis“, tuometinis Kauno technologijos universiteto regioninis mokslo parkas, VšĮ Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas, VšĮ Visorių informacinių technologijų parkas ir Lietuvos žemės ūkio universitetas apjungė savo potencialą, o tuo pačiu integravo ir visų kitų Lietuvoje veikiančių mokslo ir technologijų parkų pastangas.

S. Zauros teigimu, įgyvendintų projektų nauda – akivaizdi, tačiau šiuo metu PMTP dairosi naujų galimybių esamoje ES finansinėje perspektyvoje. „Produktų prototipai, atviros prieigos centrai, atsinaujinančios energijos šaltiniai – viskas mums reikalinga“, −sakė jis.

Naujoje ES finansinėje perspektyvoje – daugiau nei 326 mln. eurų

2014–2020 m. ES finansiniu periodu ne tik mokslo ir technologijų parkams, inovacijų centrams, inkubatoriams ir pan., tačiau ir privačiam verslui numatyta daugybė galimybių teikti projektus pagal Ūkio ministerijos administruojamų ES fondų investicijų priemones.

Pagal jas numatoma finansuoti techninių galimybių studijų parengimo, produkto prototipo sukūrimo, bandomojo projekto kūrimo, ekspertinio konsultacinio/patariamojo pobūdžio paslaugų įsigijimo projektus, skatinti šalies įmones investuoti į inovaciniams gaminiams, paslaugoms ar procesams kurti reikalingus taikomuosius mokslinius tyrimus ir (ar) eksperimentinę plėtrą, taip pat skatinti įmonių plėtrą ir naujų inovacinių įmonių steigimąsi investuojant į mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų infrastruktūros kūrimą bei plėtrą, padedant įmonėms kurti naujas tyrėjų, technikų (laborantų) ir panašaus aukštos kvalifikacijos personalo darbo vietas ir kt.

Iš viso 2014–2020 m. laikotarpiu mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimo priemonių įgyvendinimui planuojama investuoti daugiau nei 326 mln. eurų ES struktūrinių fondų investicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.