Daugiabučių modernizacijos programa: Birštonas

Birštono būsto energijos taupymo agentūros (BETA) vadovas Rimvydas Čaplikas nesiima drąsiai prognozuoti, kokia bus renovacijos ateitis kurortiniame Birštone. Pašnekovas pastebi, kad kol kas planų, projektų ir idėjų yra daug, o trūksta tik darnesnio gyventojų susitarimo bei renovacijos įsibėgėjimo.

Birštone daugiabučių renovacijos programa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Birštone daugiabučių renovacijos programa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 17, 2015, 10:54 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:43 PM

Kuo užsiima Jūsų Birštono būsto energijos taupymo agentūra?

Birštono BETA buvo įsteigta 2013 metų kovo 1 dieną Birštono savivaldybės tarybos sprendimu. Agentūros paskirtis yra rengti Birštono savivaldybės daugiabučių pastatų atnaujinimo (arba modernizavimo) energijos taupymo ir efektyvumo didinimo programas, prižiūrėti jų įgyvendinimą, vykdyti priežiūrą, administravimą, reguliuoti finansavimą.

Tai Aplinkos ministerijos programa, kuri šiuo metu yra vykdoma visoje Lietuvoje, mes esame jos administratoriai Birštone. Kas dar gali būti renovacijos programos administratoriais? Patys gyventojai, jeigu jie yra įsteigę bendriją arba vykdo jungtinę veiklą, bendrųjų objektų administratoriai arba, kaip ir mūsų atveju, savivaldybės paskirta įstaiga.

Teko girdėti, jog Birštone bus vykdoma ir kvartalinė renovacija.

Taip, į miestą atvyks vokiečių ekspertai, kurie čia dirbs kurdami planus bei projektus, o pats kvartalų atnaujinimas prasidės jau ko gero tik kitais metais. Žinoma, jau yra numatyti konkretūs kvartalai, gatvės, kur bus renovuojami ne tik daugiabučiai, bet ir visa aplinkinė infrastruktūra: apšvietimo, komunikacijų sistemos, vaikų žaidimų bei automobilių parkavimo aikštelės.

Renovacijos lydere išlieka Ignalina. Birštonas yra gerokai mažesnis miestas, populiarus kurortas, garsėjantis savo gydyklomis bei gamta. Galbūt ir Jūs turite visiškai renovuoto Birštono viziją?

Ignalinos situacija yra visai kitokia. Tiesa, ten liko labai mažai nerenovuotų namų, tačiau derėtų pažymėti, kad Ignalina jau seniai yra gavusi labai didelę ES regioninių fondų paramą, kuri vienu metu apmokėjo net apie 80-90 proc. renovacijos išlaidų gyventojams. Mes kol kas gauname 35 proc. kompensaciją už pasiektą energetinį efektyvumą, bet tai vis viena labai neblogas skaičius.

Birštone šiuo metu renovuojami septyni daugiabučiai, nors pačioje renovacijos programoje dalyvauja dvidešimt namų. Jie labai įvairiose stadijose, kai kur gyventojai dar tik priiminėja sprendimus, atsiranda nemažai skeptikų. Lietuvoje šiuo metu yra labai didelė renovacijos projektų pasiūla, tad prireikia nemažai laiko norint išsirinkti tinkamiausią sprendimą.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.