Rusijos bankams galvos skausmas – kur gauti kortelių

Į JAV ir ES sankcijų sąrašą patekę Rusijos bankai susidūrė su netikėta problema – negali užsakyti plastikinių kredito kortelių Visa ir Mastercard. Daugiausiai problemų kyla tuomet, kai bankų klientai, pasibaigus kortelės galiojimo terminui, prašo išduoti naują, rašo „Newsru.com“. 

Kai kurie Rusijos bankai negali išduoti naujų kredito kortelių klientams.<br>„Vida Press“ nuotr.
Kai kurie Rusijos bankai negali išduoti naujų kredito kortelių klientams.<br>„Vida Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 21, 2015, 5:01 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:47 AM

„Tai yra problema, nes bankai negali užsakyti tų plastikinių kortelių. Mes pasirengę spręsti iškilusias problemas, tačiau reikia suvokti jų esmę“, – sakė Rusijos Centrinio banko pirmininko pavaduotoja Olga Skorobogatova. Ji tai išsakė konferencijoje, kurioje kalbėta apie bankines korteles. Bankinių kortelių problema tapo žinoma tik šią savaitę, nors kai kurie Rusijos bankai į ES ir JAV sankcijų sąrašą pateko gerokai anksčiau.

Tai, kad negali užsakyti kortelių, pripažino ir „SMP Bank“, kuriam taip pat taikomos sankcijos. Banko viceprezidentė Elena Dvorovich skundėsi, kad bankas negali gauti Visa ir MasterCard leidimo išleisti naujas korteles, kurios turėtų pakeisti senąsias, su pasibaigusiu galiojimo terminu.

„Dėl to neįmanoma kreiptis į įmones Rusijoje, kurios gamina plastikines korteles“, – paaiškino banko viceprezidentė ir pridūrė, kad daugumos kreditinių kortelių galiojimo laikas baigiasi ateinantį rudenį.

Taigi Rusijos kompanijos gali pasiūlyti plastikines korteles bankams, tačiau pastarieji turi gauti leidimus iš tarptautinės atsiskaitymų sistemos. Tik po to patvirtinamas naujų kortelių dizainas, užsakomi kiekiai.

„Tačiau tai antraeiliai dalykai. Svarbiausia – gauti leidimą iš mokėjimų sistemos. Aišku tai, kad bankai, kuriems taikomos sankcijos, tokio leidimo gauti negali. Visa ir Mastercard uždrausta bendradarbiauti su bankais, kuriems taikomos sankcijos“, – sakė konsultacijų kompanijos „VLM-Invest“ direktorių tarybos narys Dmitrijus Višniakovas.

Visa ir MasterCard dar 2014 metų pavasarį nustojo aptarnauti bankų, kuriems taikomos sankcijos, kortelių aptarnavimą. Praėjusių metų kovą tarptautinės mokėjimo sistemos užblokavo operacijas kortelėmis „Sobinbank“. Šis priklauso bankui „Rossija“, kuriam taip pat taikomos sankcijos. Nuo gruodžio 1 dienos „Sobinbank“ nustojo leisti naujas banko kreditines korteles, o nuo šių metų sausio 31 dienos baigė aptarnauti ir seniau išleistas mokėjimo korteles.

Parengė Marius Jokūbaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.