VMVT nudžiugino: pirkėjus pasiekia saugūs vaisiai ir daržovės

Tikrinant šalies vartotojams

Daržovės ir vaisiai tiriami, norint nustatyti ir įvertinti, ar juose nėra pesticidų, mikotoksinų, sunkiųjų metalų, nitratų, akrilamido, furano, policiklinių aromatinių angliavandenilių ir kitų cheminių medžiagų liekanų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daržovės ir vaisiai tiriami, norint nustatyti ir įvertinti, ar juose nėra pesticidų, mikotoksinų, sunkiųjų metalų, nitratų, akrilamido, furano, policiklinių aromatinių angliavandenilių ir kitų cheminių medžiagų liekanų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 21, 2015, 3:28 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 12:14 AM

Pirmą šių metų ketvirtį patikrinus, ar prekiaujama saugiomis bulvėmis, morkomis, gūžiniais kopūstais, svogūnais, agurkais, pomidorais, obuoliais, kriaušėmis, bananais, neatitikimų saugos reikalavimams nenustatyta.

„Išanalizavus patikrinimų duomenis, galima drąsiai teigti, kad į prekybos vietas tiekiami švieži vaisiai ir daržovės yra saugūs ir geros kokybės. Vidutiniškai per metrus patikrinama per 200 t vaisių ir daržovių, o viršytos didžiausios leistinos teršalų koncentracijos nustatomos retai“, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė.

Bendra tyrimų rezultatų tendencija – labai panaši visoje Europos Sąjungoje (ES), nes reikalavimai šiems produktams yra vienodai griežti visoje ES. Pavyzdžiui, vien pesticidų likučius šiais metais numatome ištirti baklažanuose, bananuose, brokoliuose, vynuogėse, apelsinų sultyse, aižytuose žirniuose, paprikose, kviečiuose, grynajame alyvuogių aliejuje. Tyrimams bus atrenkama ne mažiau kaip 15 kiekvienos rūšies vaisių ar daržovių mėginių per metus.

Pasak A.Drumstienės, Lietuvoje per pirmąjį šių metų ketvirtį ištirti 159 augalinių produktų mėginiai. 65-uose iš viso nerasta teršalų likučių, o likusiuose nustatyti jų kiekiai neviršijo didžiausių leistinų dydžių. Daržovės ir vaisiai tiriami, norint nustatyti ir įvertinti, ar juose nėra pesticidų, mikotoksinų, sunkiųjų metalų, nitratų, akrilamido, furano, policiklinių aromatinių angliavandenilių ir kitų cheminių medžiagų liekanų.

Kasmet Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje ištiriamų mėginių kiekis auga. Pernai didesni pesticidų kiekiai buvo nustatyti lietuviškuose ridikėliuose, lenkiškuose brokoliuose ir graikiškuose apelsinuose. Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai viršijo normas lietuviškuose linų sėmenų, moliūgų ir kanapių sėklų aliejuose.

ES valstybėse per metus ištiriama daugiau kaip 80 tūkst. augalinių produktų mėginių, kurių tris ketvirtadalius sudaro ES užauginti, o ketvirtadalį – iš trečiųjų šalių importuoti produktai. Didžiausi leistini teršalų kiekiai nustatytas normas viršijo vos 1,4 proc. tirtų mėginių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.