Kainų karas skandina britų prekybininkus

4,7 milijardai svarų sterlingų (6,5 milijardai eurų). Tiek nuostolių praėjusiais metais patyrė didžiausias Didžiosios Britanijos prekybos tinklas „Tesco“. Rezultatai, trečiadienį paskelbti spaudos konferencijos metu, sukėlė šoką rinkoje, nes jie yra prasčiausi per beveik 100 metų.

Didžiausiam britų prekybos tinklui kainų karas skaudžiai smogė per kišenę.
Didžiausiam britų prekybos tinklui kainų karas skaudžiai smogė per kišenę.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 22, 2015, 12:36 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:18 AM

Tačiau galima surasti panašumų ir su Lietuva, nors mūsų šalies prekybos tinklai dirba nenuostolingai.

Didžiojoje Britanijoje sparčiai auga ekonomika, vartojimas, gyventojų pajamos, mažėja nedarbas. Tačiau milžiniški nuostoliai – kainų karo pasekmė. Praėjusių metų kovą didieji prekybos tinklai Didžiojoje Britanijoje paskelbė kainų karą, kuris tęsiasi iki šiol.

Prekybininkai kaip įmanydami karpo maisto produktų kainas, jas „įšaldo“, o kai kur netgi tenka uždaryti parduotuves, nes jos tampa nuostolingos.

Kainų karą Didžiojoje Britanijoje sukėlė Vokietijos prekybos tinklai „Aldi“ ir „Lidl“. Šie mažesnių kainų tinklai ženkliai atpigino populiariausius maisto produktus, ir taip nuviliojo dalį pirkėjų iš „Tesco“, „Sainsbury's“.

Lietuvos prekybos tinklai taip pat paskelbė pradėję kainų karą po to, kai „Lidl“ paskelbė apie konkrečius planus atidaryti pirmąsias parduotuves.

„Šie metai labai sunkūs „Tesco“, – neslėpė prekybos tinklo „Tesco“ vadovas Dave Lewis, pradėjęs dirbti tik praėjusią vasarą.

Dėl to prekybos tinklui teks susimažinti turto vertę. Tačiau tai ne vienintelė prekybos giganto problema. Problematiški santykiai su tiekėjais, įvairūs skandalai bei karpomos kainos visuose prekybos tinkluose gali „Tesco“ dar labiau įtraukti į nuostolių duobę.

Rinkos analitikai jau prognozuoja, kad „Tesco" turės uždaryti bent 200 parduotuvių. Londono Sityje veikiančios prekybos analitikų bendrovės analitikas Mike'as Dannis mano, kad „Tesco" teks rūpintis 700 parduotuvių, kurios neša pelną prekybos tinklui, o 200 nuostolingų prekybos taškų paprasčiausiai uždaryti.

Analitikai sako, kad „Tesco“ era jau baigėsi, ir šis tinklas jau niekada nebus toks stiprus, koks buvo iki šiol. Kainų karas susilpnina net ir gigantus.

Parengė Marius Jokūbaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.