Dėl rūkalius gąsdinančių pakuočių dabar spręs Vyriausybė

Seimui sutarus, kad ant tabako gaminių pakuočių būtų naudojamos apie žalą sveikatai įspėjančios nuotraukos, projektui dabar reikalingos Vyriausybės išvados.

D.Mikutienės teigimu, kuo greičiau bus priimtos įstatymo pataisos, tuo greičiau Lietuvos visuomenė bus tinkamai informuota apie rūkymo žalą ir riziką.<br>Nuotr. iš LR archyvo
D.Mikutienės teigimu, kuo greičiau bus priimtos įstatymo pataisos, tuo greičiau Lietuvos visuomenė bus tinkamai informuota apie rūkymo žalą ir riziką.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 23, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 3:59 AM

Tik Vyriausybei pritarus Seimo siūlymui įspėjamosiomis nuotraukomis mažinti rūkančiųjų skaičių, Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės siūlomas įstatymo projektas sugrįš į Seimą toliau svarstyti.

Apie Seime svarstomų kombinuotų pranešimų būtinybę ne kartą viešai yra pasisakiusi Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Efektyviausias būdas

PSO teigimu, ant tabako gaminių pakuočių naudojamos įspėjamosios nuotraukos yra ekonomiškai efektyviausia priemonė informuoti visuomenę apie tabako produktų daromą žalą organizmui.

Be to, kombinuoti pranešimai yra griežtai reglamentuoti Tabako produktų direktyvoje, kuri šalyje įsigalios nuo 2016 m. gegužės mėnesio.

Direktyvoje nurodoma, kad dideli kombinuoti įspėjimai, kuriuos sudaro nuotrauka kartu su tekstiniu įspėjimu, yra veiksmingesni nei įspėjimai, kuriuos sudaro vien tekstas. Todėl jie yra privalomi visoje Europos Sąjungoje.

Direktyvoje numatomi ir kombinuotų įspėjimų matmenys, ir jų spausdinimo vieta.

Atbaidys jaunimą

Pagal naujus reikalavimus, ant tabako gaminių pakuočių būtų spausdinamos Europos Sąjungos patvirtintos spalvotos nuotraukos apie galimą tabako gaminių žalą sveikatai ir jų vartojimo padarinius.

Tokios nuotraukos užimtų daugiau nei pusę pakuotės ploto. Būtų padidintas ir bendro pobūdžio informacinis pranešimas, pavyzdžiui, „Rūkymas žudo – mesk rūkyti tuojau pat“.

Projekto rengėjai taip pat siūlo uždrausti prekiauti aromatiniais ar kitokių priedų, pavyzdžiui, vitaminų, kofeino, turinčiais tabako gaminiais.

Tai turėtų sumažinti tabako gaminių vartojimą ir pradedančių rūkalių skaičių.

Delsti jau nebegalima

D.Mikutienės teigimu, kuo greičiau bus priimtos įstatymo pataisos, tuo greičiau Lietuvos visuomenė bus tinkamai informuota apie rūkymo žalą ir riziką.

„Nuo direktyvos priėmimo praėjo metai, jos perkėlimo į Lietuvos teisę darbai stringa, yra reali tikimybė, kad valstybė nespės pasirengti ją įgyvendinti.

Dėl to rinkoje ilgą laiką būtų pateikiami tabako produktai, neatitinkantys pagal aukštus ES visuomenės sveikatos reikalavimus parengtų direktyvos nuostatų“, – teigė parlamentarė.

Priėmus įstatymo projektą Seimo pavasario sesijoje, jau nuo kitų metų rugsėjo visi Lietuvoje parduodami tabako produktai būtų paženklinti pagal direktyvos reikalavimus.

Laukia ir svaigalai?

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo Antano Matulo teigimu, reikia dėti visas pastangas, kad ES būtų priimta tokia pat direktyva, griežčiau reglamentuojanti alkoholinių gėrimų rinką.

„Vyriausybė neteikia siūlymų, kaip kovoti su alkoholizmu Lietuvoje, o Seimo nariams, ypač priklausantiems Sveikatos reikalų komitetui, kartais nepavyksta įtikinti parlamento, kad reikia taikyti griežtesnes priemones“, – teigė politikas.

Jis siūlė kuo greičiau kalbėtis su ES sveikatos komisaru, kad jis pradėtų rengti alkoholio direktyvą Europos mastu. (LR)

Efektyvi priemonė

„Manytina, kad apie žalą sveikatai įspėjančios nuotraukos bus efektyvi priemonė, atgrasanti pradedančius rūkyti, o rūkantiesiems padedanti mesti“, – teigė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Ministerija sutiko, kad įstatymo projektas būtų kuo greičiau priimtas, nes direktyvos nuostatos turi būti perkeltos į nacionalinę teisę iki 2016 m. gegužės 20 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.