Lenkijos sodininkai sugebėjo vedžioti Briuselį už nosies

Europos Sąjunga sukišo šimtus milijonų eurų į sodininkystės ūkių plėtrą Lenkijoje. Tačiau išėjo tik šnipštas: ekologiškų vaisių ir uogų derlius sumažėjo dešimtis kartų. Mat lenkai pinigus pravalgė, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugybė Lenkijos ūkininkų ekologinę sodininkystę tiktai imitavo, nes norėjo gauti kuo didesnes ES išmokas.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugybė Lenkijos ūkininkų ekologinę sodininkystę tiktai imitavo, nes norėjo gauti kuo didesnes ES išmokas.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas iš Varšuvos

Apr 23, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 3:43 AM

Dėl menkos kontrolės Lenkijoje suklestėjo piktnaudžiavimas Europos Sąjungos skiriama parama verslui plėsti.

Lenkijos Aukščiausieji kontrolės rūmai (AKR) paskelbė ekologiniuose sodininkystės ūkiuose atlikto patikrinimo rezultatus. Jie buvo pribloškiantys – pasirodo, sukčiaujama masiškai.

Pamėgo ekologiją

Įtarimų turėjo kilti jau seniai. Mat per pastaruosius 10 metų daugybė Lenkijos žemdirbių apsiskelbė, kad imsis ekologinės sodininkystės.

Tačiau iš tiesų dauguma jų vien imitavo tokią veiklą, siekdami gauti ES paramą.

Gražius verslo planus surašiusiems 14,5 tūkstančio ūkininkų buvo skirta net 708 mln. zlotų (177 mln. eurų). Injekcija įspūdinga, tačiau ekologiškų vaisių ir uogų derlius tuo pat metu sumažėjo daugiau negu dvidešimt kartų.

Taip nutiko todėl, kad ūkininkai ekologinius sodus steigė pelkynuose ir kitokiose netinkamose žemėse. Vien tam, kad gautų didesnes išmokas.

Derlių palikdavo supūti

Be to, sodinukų buvo sodinama minimaliai, dažniausiai jie nebūdavo prižiūrimi ar juolab tręšiami. Net pusė ūkininkų ekologiniuose soduose išvis nenuimdavo derliaus.

Kai kurie žemdirbiai taip suįžūlėjo, kad ekologinei sodininkystei skirdavo vos 5 proc. paraiškose numatytų plotų, o likusiuose sklypuose vertėsi tradicine žemdirbyste.

Kad gautų priemokas, ūkininkai turėdavo įsipareigoti ekologiškai darbuotis bent 5 metus. Per AKR patikrinimą paaiškėjo, kad net du trečdaliai ūkininkų tokios veiklos neketina tęsti, mat juos domino vien išmokos.

Pinigus tiesiog pravalgė

Buvusi Lenkijos žemės ūkio viceministrė Katarzyna Duczkowska-Malysz pareiškė, kad taikydamiesi gauti išmokas ūkininkai labiau svajojo ne apie sodininkystės plėtrą, o tiesiog apie papildomas pajamas.

Anot buvusios pareigūnės, vyriausybė seniai žinojo apie sukčiavimus, bet į juos nereagavo – siekė įtikti kaimo rinkėjams.

Neseniai Briuselis atsiuntė nurodymą, kad tolesnis paramos skyrimas turi būti tiesiogiai susietas su sodų derlingumu, tad sukčiavimo atvejų turėtų gerokai sumažėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.