Rusijos oligarchas ir V. Putino bičiulis kelia koją į Lietuvą

Rusijos oligarchas Aleksandras Nesis tyliai kelia koją į Baltijos šalis. Jau kitais metais jo valdoma bendrovė atidarys vagonų priežiūros centrą mūsų šalyje. Nors per Lietuvą riedančius vagonus paprastai remontuoja „Lietuvos geležinkeliai“, rusai nusprendė, kad gali ir patys tai daryti.

V.Putinas – dažnas svečias A.Nesio (dešinėje) įmonėse.
V.Putinas – dažnas svečias A.Nesio (dešinėje) įmonėse.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Apr 24, 2015, 5:46 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:50 PM

A.Nesis laikomas artimu Rusijos prezidento Vladimiro Putino bičiuliu. Šalies vadovas – dažnas svečias oligarcho įmonių atidarymo šventėse, juos sieja draugystė dar nuo Sankt Peterburgo laikų, abu kilę iš šio miesto.

Rusijos oligarchas A.Nesis savo šalyje anksčiau sietas su retųjų metalų verslu ir bankininkyste. 2013 metais jis buvo tapęs banko „Otkrytie“ savininku, o pirmąjį kapitalą susikrovė prekiaudamas retaisiais metalais.

Tačiau dabar jo vardas siejamas su valstybe valstybėje vadinamais „Rusijos geležinkeliais“ ir kaliu. A.Nesis yra verslo imperijos „ICT Group“ įkūrėjas ir savininkas.

Ši finansinė grupė valdo ne tik Jungtinę vagonų kompaniją („Objedinionaja vagonaja kompanija“), bet ir daugybę kitų techninės pakraipos įmonių. 1990 metais įkurta „ICT Group“ yra viena didžiausių Rusijos privačių investicijų ir technologijų kompanijų.

Bendrovė penktadienį paskelbė, kad jau kitais metais kursis Lietuvoje, nes čia įsteigs vagonų priežiūros centrą. Apie tai pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“. Tokie patys centrai taip pat iškils Latvijoje ir Estijoje.

Bendrovė informavo, kad tokius centrus nori išplėsti visur, kur naudojami šios kompanijos vagonai. Lietuvą rusiški vagonai kerta tranzitu į Kaliningradą, taip pat į Klaipėdos jūrų uostą.

 “Lietuvos geležinkelių“ atstovai teigė nieko nežinantys apie šios kompanijos planus Lietuvoje. Jų teigimu, vagonai esant reikalui visada remontuojami.

„Objedinionaja vagonaja kompanija“ valdo vagonų gamyklą netoli Sankt Peterburgo, o per metus gali pagaminti 16 tūkst. vagonų ir 30 tūkst. jų korpusų. Jos vagonais naudojasi ne tik „Rusijos geležinkeliai“, bet ir privačios kompanijos.

A.Nesis taip pat yra vienas iš Rusijos chemijos giganto „Uralkali“ savininkų. Šis koncernas koncentruojasi į trąšų gamybą.

Rusijos oligarcho A.Nesio turtas, „Forbes“ skaičiavimais, vertinamas 2,3 milijardo JAV dolerių. 2013 metų duomenimis, jis Rusijos turtuolių sąraše buvo 30 vietoje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.