Graikija: „Kreditorių grasinimai nukreipti prieš visą Europą“

Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis pareiškė, kad Atėnai, nepaisydami grėsmingos šalies situacijos euro zonoje, tars tvirtą „ne“ visiems kreditorių reikalavimams tęsti diržų veržimosi politiką. Duodamas interviu Prancūzijos žurnalui „Philosophie“ ministras Y.Varoufakis sakė, kad tokie kreditorių grasinimai nukreipti ne prieš Graikiją, o prieš visą Europą.

Beviltiškai skurstančios šalies finansų ministras balandžio 24 d. Latvijoje akivaizdžiai nuobodžiavo ir visiems demonstravo, kad bent jau prabangiam „Samsung“ graikui pinigų dar pakanka.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Beviltiškai skurstančios šalies finansų ministras balandžio 24 d. Latvijoje akivaizdžiai nuobodžiavo ir visiems demonstravo, kad bent jau prabangiam „Samsung“ graikui pinigų dar pakanka.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 26, 2015, 2:23 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 8:51 PM

„Nuo pat derybų pradžios vyriausybė laikėsi bendros pozicijos nebetęsti griežto taupymo politikos. Finansų ministras šią poziciją patvirtino, pareikšdamas, kad jeigu partneriai ir kreditorių institucijos reikalauja griežtesnio taupymo šalyje, kuri ir taip patyrė didžiulių nuostolių dėl rūsčiausios taupymo politikos per visą ekonominės politikos istoriją, tuomet vyriausybė tvirtai ištars „ne“, – skelbė ministerija.

„Ir jeigu mums bus grasinama neformaliais veiksmais, kurie kels riziką Graikijos situacijai euro zonoje, taip pakenks bendriems Europos interesams. Graikijos vyriausybė tvirtai gina šalies interesus ir demokratines Europos tradicijas“, – ministro žodžius citavo šaltinis.

J. Varoufakis po euro grupės posėdžio, per kurį nepavyko susitarti dėl tolesnio Graikijos finansavimo, sakė žurnalistams, kad nepaisydamas tam tikrų nesutarimų yra nusiteikęs optimistiškai. Kartu pabrėžė, kad Graikijos vyriausybė nesiruošia vykdyti kreditorių reikalavimo mažinti pensijas ar imtis kitų priemonių, dėl kurių smuktų pragyvenimo lygis.

J. Varoufakis pripažino, kad derybos labai sudėtingos:

„Atmosfera įtempta. Baigiantis deryboms pozicijos tampa vis kietesnės. Sprendimas bus nelengvas, bet jis bus priimtas“, – sakė ministras.

Į klausimą, ar nepavojinga susiklosčiusi situacija Graikijai, ministras atsakė: „Kaip gali būti nepavojinga? Ji pavojinga visai Europai. Mes siekiame juos tuo įtikinti.“

J.Varoufakis pritarė Graikijos žurnalisto pastabai, esą prieš Graikiją susimokyta:

„Tai tiesa... Aš visada esu nusiteikęs optimistiškai, nes mūsų visų bendras interesas pasiekti išmintingą sprendimą, sustabdyti krizę ir jos nekurstyti. Tai mūsų visų bendras interesas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.