Naktinis reidas kontrabandininkų keliu: kai siena – ne kliūtis

Žvaigždėmis nusėtas dangus pro naktinio matymo žiūronus sužėri dar ryškiau. Tamsoje skendintis miškas žvelgiant pro į šilumą reaguojantį termovizorių atgyja. Į eilinio stebėtojo rankas pakliuvę šie prietaisai tampa malonius įspūdžius teikiančiais žaisliukais, tuo tarpu pasieniečiams – nepamainomais darbo įrankiais.

VSAT jaunesnysis specialistas, kinologas Alfredas Steckevičius ir nuolatinė jo palydovė, „pareigūnė“, belgų aviganė Merkada.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VSAT jaunesnysis specialistas, kinologas Alfredas Steckevičius ir nuolatinė jo palydovė, „pareigūnė“, belgų aviganė Merkada.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

2015-04-27 12:31, atnaujinta 2018-01-05 18:56

Cigaretės ir nelegalai – du kontrabandos rykliai, kurie pasieniečiams neleidžia snausti. Baltarusijos pasienyje dirbantiems pareigūnams tenka susidurti su pačiais išradingiausiais pažeidimų būdais. Vienus išaiškinus, sugalvojami kiti. Vieną praėjusios savaitės pavakarę lrytas.lt žurnalistė su fotografu įžengė į Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus rinktinės būstinės teritoriją. Pušų apsuptoje teritorijoje mūsų jau laukė šios rinktinės Specialiosios paskirties užkardos vadas Dainius Dautaras, jaunesnysis specialistas, kinologas Alfredas Steckevičius ir nuolatinė jo palydovė, „pareigūnė“, belgų aviganė Merkada.

Sušokome į D.Dautaro apibūdinimu, „ne itin patogų“, bet praktišką visureigį ir pajudėjome pasienio link.

Gabena po mažiau, bet dažniau

Vilniaus rinktinei priklauso 8 užkardos. Ji saugo 175 kilometrų sienos ruožą su Baltarusija. Tame ruože yra 6 užkardos: Lavoriškių, Kenos, Padvarionių, Gintaro Žagunio ir Dieveniškių. Rinktinės žinioje taip pat yra Vilniaus ir Kauno oro uostai.

Vakarėjant riedame duobėtais, kontrabandininkų pamėgtais keliukais. 25 metus pasienyje tarnaujantis D.Dautaras vos spėja pasakoti apie vieną ar kitą pakeliui šmėžuojančią atkarpą, kurioje vyko kontrabandininkų gaudynės.

„Štai čia prieš savaitę nuo pareigūnų autobusiuku sprukę cigarečių kontrabandininkai savo automobilyje turėjo įrengtą tokį stalčiuką, kurį patraukus iškrenta dygliai. Štai toje vietoje jie įvažiavo į griovį ir apvirto. Pažeidėjai pabėgo į šalimais esančią sodybą, pasislėpė rūsyje, bet buvo sulaikyti“, – neseną operaciją prisiminė pareigūnas.

Jo pastebėjimu, cigarečių kontrabandos kiekiai Vilniaus rinktinės pasienio ruože yra sumažėję, bet mažesniais kiekiais gabenamos kontrabandos atvejų, priešingai, padaugėjo.

Bando pergudrauti įrangą

„Atsiradus signalizacijai ir kameroms kontrabandininkai turi mažai laiko. Jiems einant pasieniu pradeda veikti jutikliai, į tą vietą skuba patrulis, ir kontrabandininkai nebeturi laiko pergabenti didelių kiekių, nes reikia veikti žaibiškai. Todėl jie renkasi kitą taktiką – geriau mažiau gabenti per sieną, bet kad dar suspėtų pabėgti“, – pasakojo jis.

Vilniaus rinktinės ruože gausu įvairios įrangos, pažeidėjai vis nepraranda vilties ją ir pareigūnus pergudrauti. Tačiau ir pareigūnai stengiasi neatsilikti.

Pareigūnai nori veiksmo

Važiuojant keliukais, kuriuos yra pamėgę pažeidėjai, jis pasakoja, kad kartais per savaitę nieko neatsitinka, niekas neįkliūva, o būna ir intensyvių savaičių.

D.Dautaras tikina, kad pareigūnai netgi džiaugiasi, kai kas nors vyksta, nes tada daugiau veiksmo, kuris paįvairina tarnybą.

Nuo 1997 metų šiame ruože dirbantis pareigūnas sakė, kad kontrabandininkai būna neblogai apsiginklavę. Pas juos randami ir peilių, ir dujinių ginklų.

„Kai tokius pažeidėjus sulaikome, jie aiškina, kad ginklai skirti apsiginti nuo tarnybinių šunų“, – pasakojo D.Dautaras.

Pastaruoju metu nelegalų, kertančių Baltarusijos ir Lietuvos sieną, kontingentą išskirtinai sudaro vietnamiečiai, gruzinai ir čečėnai. Tiesa, jiems tai nėra labai patrauklus ruožas, nes per daug įrangos. Dažniau renkasi Varėnos, Ignalinos pasienio atkarpas.

Pasienyje – į žemės virpesius reaguojantys jutikliai

Pasukę Mostiškių-Buivydžių kryptimi, savo kelionę pradėjome nuo tos vietos, kur prasideda Vilniaus rinktinei priklausantis ruožas. Ten, kur įspūdingo grožio vietomis teka Neris, o ją kerta ilgiausias Lietuvoje – 80 m beždžionių tiltas.

Vilniaus rinktinei priklausančiame pasienio ruože veikia dviejų rūšių signalizacija.

Lavoriškėse ir iš dalies Gintaro Žagunio užkardose stovi paprasti jutikliai, driekiasi optinis laidas, kuris reaguoja į žemės virpesius. Užkardos budėtojas mato kompiuterio monitoriuje, kur yra pažeidimas, bet apie pažeidėjus – ar jie kerta sieną pėsčiomis, ar su mašina, gali spręsti tik pagal tam tikrus duomenis.

Padvarionių užkardos ruože driekiasi optinis laidas, kuris reaguoja į žemės virpesius, tačiau skirtingai nei kitose užkardose ten stovi kameros, jos automatiškai reaguoja į pažeidimo vietą, atsisuka į tą pusę ir filmuoja. Tai labai palengvina pareigūnų darbą – jie mato, kas prisiartino prie pasienio – ar gyvūnas, ar pažeidėjai, ar Baltarusijos pasieniečiai.

Pažeidėjai turi būrį talkininkų

Pasak pareigūnų, Vilniaus rinktinei priklausantis pasienio ruožas kontrabandininkus labai vilioja. Čia pat Vilnius, daug kaimų, geras kelių tinklas. Patogu keliukuose ar kaimuose „išgaruoti“.

Lavoriškių pasienio ruožas pakeri savo grožiu. Net apmaudu, kad ši kalnais kalneliais, šaltiniais nusagstyta vietovė paprastam piliečiui yra nepasiekiama. Bet koks mėginimas prieiti ar privažiuoti arčiau sienos sukeltų pasieniečių susidomėjimą.

Kiekvienas užkardos vadas gali papasakoti apie pažeidėjams talkinančius kaimų gyventojus, tačiau „uodegų“, kurias turi Pagėgių pareigūnai, čia, sako, nepasitaiko.

Kontrabanda ar pabėgėlių gabenimu užsiimantys asmenys yra sukūrę tam tikrą struktūrą, į kurią įeina ir žvalgai, ir kontrabandos „mulai“ ir nelegalų vedliai“, – pasakojo D.Dautaras.

Santaka, kur Vilija virsta Nerimi

Pasak pareigūnų, Nerimi gabenamos kontrabandos srautai jau atslūgo, sumažėjo ir „ichtiandrų“, ir plaustų. O būta atvejo, kai cigaretės buvo atplukdytos iki sostinės Baltojo tilto. Tada kilo nemažas skandalas.

Vasarą per Nerį prie dvi valstybes skiriančio pasienio ruožo yra ištempiamas lynas, kuris neleidžia praplaukti cigarečių prikrautoms dėžėms. Būta atvejų, kad pasitelkę palydovinės navigacijos sistemą, kontrabandininkai paleisdavo krovinius plaukti vienus, o patys sekdavo pakrante. Kai cigarečių prikrautos pakuotės priartėdavo prie kranto, jie išsitraukdavo.

Buivydžiuose kartu su žurnalistais važiavusių pareigūnų dėmesį patraukė džipas. Tačiau sustabdytas vairuotojas turėjo tvarkingus dokumentus ir tikino, kad važiuoja iš netoliese esančios sodybos.

Užkardos vado pastebėjimu, netoli pasienio gyvenantys žmonės pastaruoju metu tapo daug aktyvesniais ir akylesniais. Jie neretai informuoja pareigūnus apie įtarimą keliančius žmones arba įtartiną judėjimą.

„Nežinau, ar iš baimės, kad kokie nelegalai ligų neužneštų, ar nepadarytų ko nors blogo. O gal tiesiog sąmoningesni pasidarė“, – svarstė D.Dautaras. Jis prisiminė praėjusių metų atvejį, kai apie autobusu keliavusius keturis nelegalus informavo net keli juos pastebėję keleiviai.

Pareigūno teigimu, kontrabandininkai ieško įvairiausių spragų. Tarkim, bando prasmukti tuomet, kai keičiasi pasieniečių pamainos.

Važiuojame keliuku, kur kadaise buvo nutiestas kabelis nuo Maskvos iki Berlyno. Privažiuojame pasienio ribą, kur nuo Baltarusijos tekanti Vilija keičia savo vardą ir tampa Nerimi. Viduryje upės žaliuoja sala, kuri priklauso Baltarusijai.

Nuo čia pasienio ruožu pasukame link Lavoriškių.

Pateko į susišaudymą

Važiuojant D.Dautaras prisiminė apie čečėnų gaudynes. Pareigūnams su šunimis persekiojant nelegalus netoli Veseluchos kaimo, iš Vilniaus atvykęs grybautojas pakliuvo į patį pragarą. Išgąsdintas šūvių, sakė, gyvenime tame miške nebegrybausiąs.

Buvo atvejis, kai du vietiniai girtuokliai nešėsi po kelias dėžes cigarečių, pavargo, prisėdo ir pasidėjo butelį degtinės. Begeriančius juos ir sulaikė.

Į Baltarusiją miško takeliais stengiasi prasprukti vogtos mašinos. Ir vogtos, ir kontrabandą gabenusios mašinos yra konfiskuojamos, vėliau, po teismo, parduodamos aukcione.

Permeta per sieną

Dalį pasienio juosianti tvora, pasak kinologo Alfredo, kontrabandininkams – įveikiama kliūtis.

„Buvo atvejų, kai jie nuimdavo tvorą, pravažiuodavo, o tada viską sutvarkydavo“, – apie kontrabandininkų išradingumą pasakojo kinologas.

Karpatus primenančioje, išlakiomis eglėmis ir pušimis pasidabinusioje pasienio zonoje, kur dvi šalis skiria suarta smėlio juosta, kontrabandininkai neretai įsigudrina cigaretes permesti.

„Jie daro taip profesionaliai, nepalikdami pėdsakų, kad tik įgudusi akis gali pastebėti“, – sakė kinologas.

Kartais kontrabandininkai nuo lietuviško iki baltarusiško medžio nutiesia virvę ir traukdami ją perkelia cigarečių prifarširuotas dėžes.

Degalai kontrabandininkų nebevilioja

Sučiupti nelegalai Baltarusijai grąžinami tik suradus pas juos nenuginčijamų įrodymų, tarkim, baltarusiškų talonų ar kitų įkalčių. Kitu atveju kaimyninės valstybės pareigūnai stengiasi nepageidaujamų svečių išvengti, nes gautų pylos, kad praleido pažeidėjus.

Lavoriškių pasienio kontrolės punktą pasiekėme jau sutemus. Baltarusiai šventė Atvelykį, todėl driekėsi didelė po viešnagės Lietuvoje grįžtančių baltarusiškų automobilių eilė. Ne mažiau įspūdinga buvo ir vilkikų kolona. Pamainos viršininko Gintaro Sviderskio teigimu, eilėje laukė apie 100 krovininių mašinų.

Per vieną valandą vidutiniškai praleidžiama apie 10 vilkikų.

„Neseniai punkte buvo sulaikyti gruzinų tautybės nelegalai. Jie buvo pastebėti stotelėje“, – paskutinius įvykius, kurie nutiko jo budėjimo metu, prisiminė pareigūnas. Kontrabandos gabenimo atvejų pastaruoju metu punkte neužfiksuota.

23 metus pasienyje dirbantis pareigūnas pastebi kaip kinta kontrabandininkų kartos. Jaunimas keičia patyrusius vilkus.

„O pati kontrabanda keičiasi priklausomai nuo kainų svyravimo. Štai dabar kuro kaina abiejose šalyse beveik suvienodėjo, ir iš karto sumažėjo tokios kontrabandos mastai. O kai cigaretės Lietuvoje pabrango, kontrabandininkai persimetė prie jų“, – sakė G.Sviderskis.

Šuo – tarsi tarnybinis ginklas

Pravažiavę žaviu Sakuros vardu pavadintą kaimą užsukame į Lavoriškių užkardą. Čia budintys pareigūnai Ruslanas Buračevskis ir Janas Romanovskis akių neatitraukia nuo didelių monitorių, kuriuose vaizduojami žemėlapiai su užkardos ruožu ir signalizacijos sistemos jutikliais.

Dar tebebūnant užkardos poste buvo gautas signalas, kad viename pasienio ruože suveikė jutikliai.

Duobėtu keliu lekiame link pažeidimo vietos. Iš automobilio iššokęs kinologas ir šuo ieško pažeidėjų. Paaiškėja, kad sieną kirto kažkoks gyvūnas.

„Jei tai būtų buvęs žmogus, šuo iš karto būtų pradėjęs loti“, – sakė kinologas Alfredas.

Pasak profesionalo, šuns lepinti negalima, su juo reikia dirbti taip, kad iškilus grėsmei, o ypač pareigūnams, jis dirbtų kaip ginklas.

Pasak tarnybinio šuns šeimininko, dar prieš dešimtmetį ir daugiau nelegalai plūsdavo gausiais būriais. Vieną kartą vietiniai pasiskundė, kad miške slepiasi būrys juodų žmonių. Trims pareigūnams pavyko sulaikyti 34 nelegalus.

Dabar, pasak kinologo, nelegalai traukia mažesnėmis grupelėmis. Dažniausiai jie keliauja su vedliais, tačiau nemažai pasitaiko ir tokių, kuriuos atveža prie sienos ir palieka.

Pareigūnai prisiminė atvejį, kai nelegalai buvo atvežti iki JAV ambasados Vilniuje ir jiems buvo pasakyta, kad tai yra Varšuva. Kitą kartą pasieniečiai rado paliktą grupę prie Medininkų pilies. Pinigus paėmę vedliai dingo.

Sulaikytų išsilavinusių afganistaniečių porelė kinologui pasakojo, kad iki pasienio juos atvežė gruzinai, paėmė po 7,5 tūkst. dolerių už kiekvieną ir paliko. Pasakė: „Eikit, jūsų lauks mašina“.

Sieną kirtusi šeima jokios mašinos nerado.

Šokdama susilaužė abi kojas

Aštuonmetės aviganės Merkados „šeimininkas“ Alfredas turi daug ką papasakoti apie darbą su partnere. Ne kartą pasižymėjusi Merkada Alfredui padėjo sulaikyti ne vieną pažeidėją.

Pasak pareigūno, atsiradus pėdsakų juostai, šunys pradėjo nešti realią naudą.

Iš viso šiemet pasieniečiai sulaikė 66 Vietnamo ir 28 Gruzijos piliečius, kurie bandė neteisėtai patekti į Lietuvą. Prie daugelio jų sulaikymo prisidėjo Alfredas ir Merkada.

Nelegalai dažniausiai keliauja vorele, kurios priešakyje žengia vedlys. Tačiau vietnamiečių kelionė per sieną išskirtinė – jie sieną kerta chaotiškai. Pareigūnas prisiminė atvejį, kai keturi vietnamiečiai per didžiuosius šalčius lipo per pasienio tvorą. Viena nelegalė, šokdama nuo tvoros, susilaužė abi kojas.

Kinologui Alfredui teko sekti jų pėdsakais. Pirmiausia rado numestą kuprinę, vėliau – kepurę. Susilaužiusi kojas moteris dar įstengė kažkiek nueiti.

Pasalose dažnai pažeidėjų tykantis Alfredas pastebėjo upeliu plukdomas cigarečių dėžes ir pažeidėją. Tiltas toli, galvoja , kad nespės jį perbėgęs sučiupti pažeidėjų. Lapkričio pabaigos oras pareigūno neatbaidė. Nusirengė ir su šunimi perbrido. Žiūri, kad pažeidėjas jau cigarečių dėžes nešioja.

„Sėdžiu prie šieno kupetos ir laukiu, kol dėžes sunešios. Aš drebu, šuo dreba. Matau, kad jis jau pasikrauna dėžes, reikia veikti. Paėmiau šunį, tyliai priėjau ir užmečiau jį pažeidėjui ant kupros. Tas išsigando, o dar labiau nustebo pamatęs mane be kelnių“, – juokėsi kinologas.

Dar vienas įvykis, dabar jam keliantis juoką, nutiko, kai persekiojo du pėsčiomis keliaujančius kontrabandininkus. Persekiojimas truko apie 11 kilometrų. Pagaliau pavyko juos prisivyti.

Pagavo, tie eina sau be baimės, linksmi. Bet jiems pabodo, kad šuo su dideliu azartu vis loja. Tai vienas leido sau pabendrauti su Merkada: „Ai, koks geras ciuciukas...“.

„Ciuciukas“ iš karto sugriebė ir iškando pūkinės striukės gabalą. Antrajam kažkodėl buvo labai juokinga“, – juokėsi kinologas.

D.Daubaras pasakojo, kai kartą sulaikytajam paskambino į mobilųjį. Perėmę pareigūnai sutarė su skambinusiu kontrabandininku kur privažiuoti. Sėdo į sulaikytųjų mašiną, nuvažiavo į sutartą vietą. Pažeidėjams beliko paklusti pareigūnams.

Pareigūnas juokiasi prisiminęs, kaip jo kolega, važiuodamas patruliuoti, pamatė du vyrus, kurie jį stabdė. Prie mašinos priėję gruzinai nelegalai paprašė juos nuvežti į Vilnių. Nuvežė, tiesa – į sulaikymo kamerą.

Vamzdis – per sieną ir pelkę

Šiame pasienio ruože savo akimis įsitikinome, kokie kartais būna išradingi kontrabandininkai. Per sieną, mišką ir pelkes kelis kilometrus driekėsi užkastas vamzdis, kuriuo būtų tekėję degalai ar degtinė.

D.Dautaras pasakojo, kad pirmiausia pareigūnus sudomino pasienio smėlio ruožas, kuris vienoje vietoje buvo pakeitęs spalvą. Pradėję kasti maždaug metro gylyje rado vamzdį. Pradėjo ieškoti, kur jis veda. Teko atkasti daugybę metrų, kol galų gale kelią pastojo pelkė. Kadangi vamzdis driekėsi kirtimo juosta, pareigūnai nusprendė apvažiuoti pelkę iš kitos pusės.

„Apvažiavę pelkę radome mašiną. Gavome informaciją iš duomenų bazės, kad automobilis priklauso vienam kontrabandininkui. Žiūrime, mašinoje guli dokumentai su vamzdžio pirkimo sąskaita“, – apie tai, kaip baigėsi degalų ar degtinės pumpavimo „projektas“ pasakojo pareigūnas.

D.Dautaras juokiasi, kad įrengus termovizorinę įrangą buvo paskleistas gandas, kad gerai prisirengusių, ant veido užsismaukšlinusių moterišką kojinę  pažeidėjų niekas nematys. Taip su kojinėmis ant veido pažeidėjai įkliuvo.

„Iš tiesų, nuo termovizorinės kameros pasislėpti neįmanoma. Jei net galima matyti, per kur iš namo išteka šiluma, tai gyvas žmogus bet kokiu atveju nuolat skleidžia šilumą“, – sakė pareigūnas.

Kontrabandininkai bandė tas kameras niokioti. Vieni jas daužė, kiti kabelius kirpo. Prieš mėnesį buvo papylę benzino ir kelias kameras padegę. Pažeidėjai sulaikyti, jie privalės kompensuoti padarytą žalą.

Padvarionių užkardos pareigūnai Paulius Jaruševičius ir Ronaldas Kuodys pademonstravo praėjusiais metais įdiegtą pasienio stebėjimo sistemą. 33 kilometrų ruože veikianti sistema kainavo 17 mln. litų.

Kai atsirado kameros, atsiskleidė visų pasienyje nutikusių veiksmų vaizdas. Iš pradžių, nežinoję apie naują įrangą, pažeidėjai elgėsi kaip ir anksčiau. Buvo naktų, kai jie po keturis kartus sugebėjo sieną kirsti.

Praėjusią savaitę tvorą įveikė stiprokai išgėręs Lietuvos pilietis. Baltarusiai irgi įdiegė naujovių ir patys nemažai sulaiko. Paskutiniai nelegalai šiame ruože buvo sulaikyti prieš porą mėnesių.

Samdo narkomanus ir mėgstančius išgerti

Gintaro Žagunio užkardos pareigūnai Eugenijus Tarasovas ir Zigmundas Stankovskis tą naktį budėjo prie Dieveniškių kilpos – siauriausios vietos, kurią iš abiejų pusių supa Baltarusijos teritorija. Pasak jų, vietos gyventojai, važiuojantys į lietuvišką salą, tolerantiški. Tuo tarpu pažeidėjai gan agresyvūs, linkę provokuoti. Praėjusiais metais čia būta 140 rimtų įvykių.

E. Tarasovas neseniai sustabdytos mašinos bagažinėje atrado ten pasislėpusį nelegalą. O prieš tris savaites stotelėje rytą patruliuojantis pasienietis pastebėjo sėdiniuojančius du Afganistano piliečius.

Prieš kurį laiką šiurpi nelaimė ištiko buvusį pareigūną, kuris, galvodamas, kad buvę kolegos jo netikrins, bandė pravežti kontrabandinių cigarečių. Kai pasienietis pareikalavo atidaryti bagažinę, su žmona važiavęs pažeidėjas spruko. Gaudynės baigėsi žiauria avarija Jašiūnuose. Abu žuvo.

Pastaruoju metu kontrabandininkai samdo narkomanus ir išgerti mėgstančius vaikinus. Budrumą praradusius pažeidėjus pareigūnams nesunkiai pavyksta sulaikyti. Tai nutiko jau kitą naktį, kai nuo pareigūnų automobiliu sprukę cigarečių kontrabandininkai apsivertė Kalvelių kaime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.