Lietuvoje kuriasi inovatyvių technologijų Meka

Niekam ne paslaptis, kad inovatyvius produktus kurianti šalis yra konkurencinga ir patraukli užsienio investuotojams. Aukštųjų technologijų kūrimas, moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra (MTEP) tampa pagrindiniu šalies ekonomikos plėtros varikliu.

Parko paslaugomis daugiausia naudojasi įmonės, dirbančios lazerių, optoelektronikos, inžinerijos ir nanoinžinerijos srityse.<br>FIMTP nuotr.
Parko paslaugomis daugiausia naudojasi įmonės, dirbančios lazerių, optoelektronikos, inžinerijos ir nanoinžinerijos srityse.<br>FIMTP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 28, 2015, 11:14 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 4:13 PM

Ilgą laiką Lietuvoje įmonių konkurencingumas priklausė nuo santykinai mažų gamybos kaštų, o pagal inovacinės veiklos rodiklius šalis kol kas dar neužima lyderės pozicijų. Tačiau tokią situaciją keičia Ūkio ministerijos administruojama Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama, skiriama skatinti verslo konkurencingumą inovatyvių technologijų pagalba.

2007–2013 metų laikotarpiu įmonių mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros (MTTP) veiklai buvo paskirstyta daugiau kaip 214,33 mln. eurų ES paramos. Dalis šių lėšų buvo skirti Lietuvoje jau veikiantiems ar tik besikuriantiems mokslo ir technologijų parkams, kurių vykdoma MTTP veikla reikšmingai prisideda prie Lietuvos, kaip inovatyvios šalies, kūrimo.

Kur susitinka verslas ir mokslas

Lietuvoje šiuo metu veikia 5 integruoti mokslo, studijų ir verslo centrai – slėniai bei 9 mokslo ir technologijų parkai. Būtent jiems tenka pagrindinis vaidmuo skatinant ir populiarinant naujų inovatyvių įmonių kūrimąsi, esamų įmonių inovacinę plėtrą, mokslo ir verslo partnerystę ir vykdant veiklą, susijusią su inovatyvių paslaugų teikimu. MTTP yra vienas iš instrumentų, lengvinančių naujovių vystymąsi ir technologinių pokyčių skatinimą.

Lietuvoje veikiantys mokslo ir technologijų parkai savo gyvavimo laikotarpį skaičiuoja skirtingai. Patys pirmieji atsirado prieš maždaug 20 metų, jauniausieji skaičiuoja dar tik pirmuosius veiklos metus, tačiau jau gali džiaugtis reikšmingais rezultatais. Kiekvieno tokio parko veikla tampa vis stipresne jėga vienijanti verslo ir mokslo sričių atstovus.

Visos inovacijų diegimo galimybės vienoje vietoje

Viena pirmųjų Lietuvoje savo veiklą pradėjusi viešoji įstaiga „Fizikos instituto mokslo ir technologijų parkas“ (Parkas) (tuometinis AB „Technologijos centras“), nuo savo veiklos pradžios, 1994 metų, įmonėms teikė naujų technologijų, medžiagų, produktų kūrimo ar esamų tobulinimo paslaugas. Tačiau Lietuvoje nebuvo lazerių, fotonikos ir inžinerinių technologijų verslo sektoriui būtinų specializuotų laboratorijų, kuriose vyktų eksperimentinių gamybos linijų kūrimas, prototipų testavimas. „Sprendimą vykdyti taikomuosius tyrimus padiktavo poreikis, ateinantis iš pačių įmonių. Jis tapo įgyvendinamu padedant Ūkio ministerijos administruojamomis priemonėmis „Inoklaster Lt+“ ir „Inogeb LT-2“, skirtomis technologinei infrastruktūrai sukurti“, − apie Parko veiklos pasikeitimus kalbėjo direktorius Julius Paužolis. Įgyvendinant projektą teritorijoje bus įrengta inžinerinė infrastruktūra, susisiekimo komunikacijos bei sutvarkyta aplinka. Numatoma, kad įgyvendinus projektą, pastate įsikurs 10 lazerių – inžinerinių technologijų įmonių, iš kurių 50 proc. bus pradedantieji smulkaus ir vidutinio verslo subjektai.

Nuo 2010 metų Parkas teikė paraiškas 2007-2013 metų ES struktūrinei paramai gauti. Šiuo metu Parke įgyvendinami 3 projektai, iš kurių vienas, skirtas lazerinių ir inžinerinių technologijų klasterio tarptautinio konkurencingumo stiprinimui, jau baigtas. Šiuo metu kuriama optoelektroninių komponentų tyrimų ir technologijų adaptavimo ir inkubavimo bei lazerinių ir inžinerinių technologijų klasterio mokymo ir tyrimų centro infrastruktūra. Minėtų projektų įgyvendinimui buvo skirta daugiau nei 4 mln. eurų ES lėšų. Dar 1,75 mln. eurų skyrė verslo įmonės. Nuo įsikūrimo pradžios Parke teikiamomis taikomųjų mokslinių tyrimų paslaugomis jau naudojosi per 30 verslo subjektų.

Ne tik tyrimų laboratorijos vilioja į Parką

Parke vykdoma MTTP veikla daugiausia naudojasi įmonės, dirbančios lazerių, optoelektronikos, inžinerijos ir nanoinžinerijos srityse. „Esant poreikiui, įmonės turi galimybę pasinaudoti atviros prieigos centro paslaugomis ir gauti specialisto priežiūrą (įmonėms nereikia pirkti specializuotos įrangos, kuri naudojama tik atskirais atvejais, taip pat nereikia pirkti paslaugų iš užsienio laboratorijų, kurios yra brangesnės ir kainos, ir laiko prasme). Tuo pačiu jaučiama ir netiesioginė nauda − nuolat gaunamos žinios, praktiniai patarimai, apžvalgos apie technologijų tobulinimą bendraujant tiek su Parko konsultantais, tiek su laboratorijose tyrimus atliekančiais tyrėjais ir studentais“, − apie Parke teikiamas galimybes kalbėjo jo vadovas.

Kokius tyrimus ar paslaugas Parkas turėtų teikti dažnai sužinoma iš pačių įmonių. „Norint atsakyti, kodėl vienas ar kitas sprendimas neveikia, kuo pakeisti esamą technologiją, galiausia kokius naujus produktus gaminti tenka eiti dar nepramintais takais, bandyti, testuoti, eksperimentuoti. Ir dažna įmonė neturi tam tinkamos įrangos, prietaisų, laboratorijų, tinkamos patirties, specialių žinių ir ekspertinės kompetencijos“, − teigia J.Paužolis. Parko teritorijoje veikia ir tarptautinėje rinkoje vertinamos įmonės, ir Fizinių bei technologijos mokslų centro skyrių padaliniai (lazerinių technologijų, nanoinžinerijos, aplinkos tyrimų laboratorijos).

Parke skatinama partneryste

Žingsnis po žingsnio Parkas tampa pramoninių ir eksperimentinių sprendimų perdavimo centru, kuris didina lazerinių ir susijusių inžinerinių technologijų sektoriaus tarptautinį konkurencingumą. Jame nuolatos vyksta tyrėjų, gamintojų, tiekėjų ir pardavėjų tarpusavio bendradarbiavimas, steigiamos eksperimentinės ir gamybinės laboratorijos. Taip pat Parkas koordinuoja Lazerinių ir inžinerinių technologijų klasterio (LITEK) veiklą – klasterio įmonės investavo privačias lėšas sukurti viešajai technologinei infrastruktūrai – įkūrė Lazerinių ir inžinerinių technologijų klasterio mokymo ir tyrimų centrą. Tuo pačiu Parko įmonės nuolat įtraukiamos į bendrus projektus su MTTP institucijomis, vyksta nuolatinis apsikeitimas žiniomis.

„Specializuotų ir atskiriems ūkio sektoriams dedikuotų technologinių parkų steigimas suteikia tvirtesnį pagrindą tvariam naujų produktų kūrimui. Didesnis dėmesys technologiniam aspektui reiškia, kad parkų veikloje dominuotų gamybiniai, o ne verslo augimo komponentai. Partnerystei, kaip vanduo augalui, svarbi kuo intensyvesnė komunikacija tarp skirtingų šakų ar ūkio segmentų“, − teigia Parko direktorius J.Paužolis.

Tuo pačiu Parko vadovas pastebi, kad nors daug kalbama apie inovatyvių produktų kūrimo poreikį, tačiau vis dar trūksta pasitikėjimo tarp verslo ir mokslo. Nėra išspręsti teisiniai intelektinės nuosavybės teisių perdavimo įmonėms klausimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.