Plastikinių maišelių teks naudoti mažiau

Antradienį Europos Parlamentas įpareigojo ES valstybes sumažinti lengvųjų plastikinių

Plastikinių maišelių ateityje reikės naudoti mažiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Plastikinių maišelių ateityje reikės naudoti mažiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 28, 2015, 5:26 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 2:20 PM

Naujasis teisės aktas bus taikomas plastikiniams maišeliams, kurių sienelės storis mažesnis kaip 50 mikronų. Jie sudaro absoliučią daugumą ES naudojamų plastikinių maišelių. Tokie maišeliai gerokai rečiau panaudojami pakartotinai nei storesnieji.

ES valstybės galės pasirinkti: arba užtikrinti, kad iki 2020 m. vienam šalies gyventojui vidutiniškai tektų ne daugiau kaip 90 įsigytų lengvųjų plastikinių maišelių, o iki 2026 m. – ne daugiau kaip 40 maišelių, arba iki 2018 m. juos apmokestinti.

Kartu Europos Komisija turės išnagrinėti aerobiškai skaidžių plastikinių maišelių poveikį aplinkai, taip pat iki 2017 m. pasiūlyti biologiškai skaidžių ir kompostuojamų maišelių žymėjimo specifikacijas.

2010 m. vienas europietis vidutiniškai sunaudojo beveik 200 plastikinių maišelių, iš kurių beveik 90 proc. buvo lengvieji, o daugiau kaip 8 mlrd. plastikinių maišelių tapo šiukšlėmis.

Šie rodikliai kasmet didėja. Tokie ilgai nesuyrantys maišeliai labai teršia aplinką ir kenkia ekosistemoms, ypač vandens telkiniuose.

„Šios taisyklės bus naudingos visoms pusėms. Kalbame apie didelę aplinkosauginę problemą. Milijardai plastikinių maišelių tampa atliekomis, teršia gamtą, kenkia žuvims bei paukščiams, todėl turime tai suvaldyti. Naujosios taisyklės leis kasmet sutaupyti 740 mln. eurų“, – pažymėjo EP pranešėja Margretė Auken iš Žaliųjų frakcijos.

Naujasis teisės aktas jau suderintas su ES Taryba, todėl neliko kliūčių jam įsigalioti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.