Rusai gelbėja savo santaupas

2014 metais Rusijos gyventojai iš savo sąskaitų bankuose išsiėmė apie 40 milijardų JAV dolerių, o ketvirtadalį šios sumos jie pervedė į užsienį. Tai pranešė Rusijos banko VTB24 prezidentas Michailas Zadornovas.

Rubliai pervedinėja vis didesnes sumas, nes nori išvengti nuostolių dėl nuvertėjančios valiutos.<br>„Reuters“ nuotr.
Rubliai pervedinėja vis didesnes sumas, nes nori išvengti nuostolių dėl nuvertėjančios valiutos.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2015, 11:04 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 9:41 AM

Pasak M.Zadornovo, 2014 metais Rusijos gyventojai atsiėmė iš savo sąskaitų šios šalies bankuose apie 2 trilijonus rublių.

Įvertinus tai, kad praėjusiais metais už vieną dolerį tekdavo pakloti vidutiniškai 50 rublių, ši suma atitinka maždaug 40 mlrd. dolerių.

Banko VTB24 vadovo žiniomis dalis šių pinigų liko Rusijoje, o dalį jų rusai išleido pirkdami brangias prekes – būstus, automobilius, buitinę techniką ir elektroniką, taip siekdami išgelbėti savo santaupas sparčiai nuvertėjant rubliui.

Likusią dalį sudaro santaupos, kurias rusai nutarė perkelti iš savo bankų į užsienį. Iš viso Rusijos gyventojai pervedė į užsienį 68,9 mlrd. dolerių, lyginant su beveik 59 mlrd. 2013 metais.

„Į keturias šalis – Šveicariją, JAV, Didžiąją Britaniją ir Latviją – pervestų pinigų suma išaugo, lyginant su 2013 metais, lygiai 10 milijardų dolerių. Atsižvelgiant į vidutinį metinį rublio kursą, galime teigti, kad į sąskaitas užsienyje buvo pervesta apie 500 milijardų rublių“, – sakė M.Zadornovas, kurį cituoja agentūra „Finmarket“.

M.Zadornovas aiškino, kad tokiu būdu Rusijos gyventojai mėgino sumažinti riziką, kuri buvo iškilusi laikant santaupas savo šalyje.

BankoVTB24 vadovas pridūrė, kad Rusijos gyventojai intensyviai pirko užsienio valiutą iki sausio 20 dienos, dėl ko rublis dar labiau nuvertėjo.

Nuo sausio pabaigos vėl įsivyravo pusiausvyra, ir rusai perka ir parduoda maždaug tiek pat valiutos.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.