Liko ir be nuosavos jurtos, ir be pinigų

Žymiausias Lietuvos jurtų meistras Antanas Poška paskendo skolose – jo klientai piktinasi, o verslininkas dėl savo bėdų kaltina Rusiją.

A.Poška turėjo prie ežero Pamaskvyje pastatyti 24 jurtas, tačiau šiam sumanymui įgyvendinti rusai nebeturi pinigų.
A.Poška turėjo prie ežero Pamaskvyje pastatyti 24 jurtas, tačiau šiam sumanymui įgyvendinti rusai nebeturi pinigų.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

May 1, 2015, 8:03 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 6:06 AM

„Metus maitino pažadais, tačiau likau ir be jurtos, ir be pinigų“, – piktinosi vilnietis Tomas, garsiam jurtų meistrui prieš metus davęs 15 tūkstančių litų avansą, bet taip ir nesulaukęs nei žadėto statinio, nei į jo statybą investuotų pinigų.

Dėl patirtos žalos vyras kreipėsi į teismą, bylą laimėjo, bet net ir antstoliai bejėgiai jam padėti – visas turtas priklauso A.Poškos žmonai, o pats verslininkas yra skolingas dar ir kitiems asmenims.

Derėjosi dvejus metus

Jurtomis Tomas susidomėjo 2012 metais, kai reklamose pamatė A.Pošką ir jo vilna šiltintus statinius.

Vilnietis susisiekė su verslininku, tačiau jo prašoma kaina – 1000 litų už kvadratinį metrą – pasirodė per didelė.

Tačiau rankų Tomas nenuleido. Jis beveik dvejus metus nedavė ramybės verslininkui, kol 2014-aisiais iš A.Poškos išgirdo tinkamą pasiūlymą – kvadratinio metro kaina bus 500 litų.

„Pamaniau, kad pats laikas užmiestyje pasistatyti aštuonkampę jurtą, kaip patarė A.Poška.

Išsikviečiau fengšui specialistą ir 2014 metų gegužės pradžioje jau turėjau rankose projektą“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Tomas.

Verslininkas ėmė slapstytis

A.Poška buvo pažadėjęs Tomui, kad jau liepos 6-ąją „Tautišką giesmę“ jis galės giedoti ne tarp Vilniaus blokų, o nuosavos jurtos lauko terasoje.

Paėmęs 15 tūkstančių litų avansą jurtų statytojas pasakė, kad dar 13 tūkstančių litų reikės sumokėti, kai darbai bus baigti.

„Obelys pražydo ir nužydėjo, atėjo vasaros karščiai, o jurtos statyba taip ir neprasidėjo, todėl mėnesio pabaigoje paskambinau A.Poškai.

Jis mane nuramino, esą išlieti jurtos pagrindui reikia mėnesio, tačiau toliau viskas eis kaip iš pypkės – birželį jau galėsiu ilsėtis savo jurtoje“, – prisiminė Tomas.

Baigėsi birželis, prasidėjo liepa, o iš A.Poškos nebuvo jokių žinių.

Negana to, verslininkas pradėjo slapstytis, jam prisiskambinti buvo galima tik iš kitų žmonių mobiliųjų telefonų.

Antstoliai negali padėti

„Liepos viduryje internete radau, kad A.Poškos įmonė „Sodrai“ skolinga 15 tūkstančių litų. Pasidarė neramu.

Norėjau išsiaiškinti situaciją, tačiau jis į mano skambučius neatsiliepdavo, todėl rugpjūtį kreipiausi teisininkų patarimo, kaip išspręsti šį reikalą“, – sakė Tomas.

Jis ir pats vis dar bandė susisiekti su A.Poška, bet šis arba neatsiliepdavo, arba jį ir toliau tik maitindavo pažadais, esą jau greitai jurta bus.

„Spalį jam pasakiau, kad suręstų jurtos karkasą ir duotų avių vilnos, o visa kita jau pasidarysiu pats.

A.Poškos atsakymas pribloškė. Jis pareiškė, kad nenori man įsipareigoti, ir dingo kaip į vandenį“, – pasakojo Tomas.

Nusibodus verslininko atsikalbinėjimams Tomas kreipėsi į teismą, o laimėjęs bylą – į antstolius, tačiau savo pinigų iki šiol neatgavo.

„Suprantu, kad kartais žmonės suklumpa ir patenka į nemalonias situacijas, tačiau net kai taip atsitinka, galima rasti sprendimų kalbantis, o ne bėgant nuo atsakomybės“, – piktinosi Tomas.

Rusai nutraukė sutartį

A.Poška neneigė paėmęs iš Tomo pinigus, bet jurtos jam taip ir nepastatė.

Verslininko teigimu, tuo metu įvykdyti vilniečio užsakymą nebuvo nei laiko, nei galimybių, nes turėjo kitų darbų, tarp kurių buvo ir 24 jurtų statyba Rusijoje, prie Pamaskvyje esančio ežero.

Vienas Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygis su savo verslo partneriais paprašė A.Poškos pastatyti 24 jurtas jų kuriamai kaimo turizmo sodybai ir už tai žadėjo gerą atlyginimą.

Lietuvis darbus pradėjo, bet pastačius šešias jurtas dėl karo Ukrainoje Rusijoje prasidėjo krizė, savininko piniginė ėmė tuštėti, todėl V.Putino bendražygis atsisakė ne tik lietuvio paslaugų, bet ir pačios kaimo turizmo sodybos idėjos.

„Žadėjo aukso kalnus, bet apgavo mane rusai, tiksliau sakant, V.Putinas su tuo karu Ukrainoje iškrėtė kiaulystę“, – aiškino A.Poška.

Įžvelgė bandymą susidoroti

Verslininko tvirtinimu, žlugus verslui Rusijoje, jis būtų ėmęsis Tomo jurtos statybos, bet kadangi užsakovas kreipėsi į teismą, nebenori daugiau su juo turėti jokių reikalų.

„Jis kažkoks jogas – su tokiais žmonėmis sunku susikalbėti. Reikėjo girdėti, kiek jis man grasino, gąsdino.

Sakiau, daryk ką nori, aš dirbu, stengiuosi kiek galiu. Matyt, jis mane sužlugdyti nori“, – guodėsi A.Poška.

Verslininkas teigia, kad savo skolos Tomui neišsižada ir pinigus jam grąžins dar iki vasaros: „Likau skolingas ir avių augintojams, bet statome jurtas kitiems žmonėms, renku po truputį pinigus ir noriu kuo greičiau su visais atsiskaityti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.